BEZÁR

Közösségi média

Feloszlatták Derecske képviselő-testületét, időközi önkormányzati választás jön

Bordán Szabolcs polgármester mindent megtett azért, hogy a képviselők ne szavazhassanak az előterjesztésről, de végül beadta a derekát. Kétórás vitát és egy több mint félórás szünetet követően 5 igen és 2 nem szavazat mellett fogadták el az oszlatásról szóló javaslatot. A támogatók és az ellenzők között is volt 2-2 olyan személy, aki a Fidesz színeiben szerzett mandátumot 2019-ben.

Június 30-i ülésén feloszlatta magát Derecske képviselő-testülete. A három független (Békésiné Kiss Gabriella, Luxeder Endre és Porkoláb Gyula), valamint két Fidesz színeiben mandátumot szerzett képviselő (Kiss Csaba és Zsákai Ildikó) által benyújtott előterjesztést csak a kezdeményezők támogatták, de annak elfogadásához ez is elegendő volt, mivel a testület összesen kilenc tagot számlált. Bordán Szabolcs (Fidesz) polgármester és Ács-Dósa Mónika (Fidesz) alpolgármester nemmel szavazott.


Derecske
Ülésezik a derecskei testület
Polgár Tóth Tamás

Már a sorrend kialakítása is vitát szült

A vonatkozó előterjesztést eredetileg csak a 16. napirendi pontként tárgyalták volna, majd a polgármester egy újabb tárgyat is felvetetett volna elé, azonban az ülésen végig egységesen szavazó, az oszlatást is kezdeményező öt képviselő leszavazta Bordán ügyrendi javaslatát, sőt kérték a saját előterjesztésük elsőként való tárgyalását.


Derecske

Polgár Tóth Tamás

A városvezető eleinte ragaszkodott az eredeti sorrendhez, majd némi vitát követően azt ajánlotta fel, hogy egy zárt napirendi pontot követően vegyék elő a feloszlatási javaslatot, mivel – a nyilvánosság kizárásával – olyan információkat osztana meg a képviselőkkel, amelyek alapvetően befolyásolhatják a döntéshozatalt. Az öt képviselő ezt a javaslatát is leszavazta, a későbbiek folyamán pedig többen is valamiféle zsarolást vélelmeztek a polgármester és az őt támogató képviselők szándékai mögött.


Derecske
Bordán Szabolcs
Polgár Tóth Tamás

Nem! De! Nem!

A város képviselő-testületének feloszlatásáról szóló vita két órán át tartott. A többséget alkotó öt képviselő a benyújtott előterjesztésben szereplő, korábban általunk is ismertetett indoklásban foglalt állításokkal (korrupciógyanús ügyek, megromlott bizalom, az információáramlás hiánya, önhatalmúlag eltávolított jegyző) érvelt a testület feloszlatása mellett, miközben a polgármester folyamatosan konkrét példákat követelt, amelyek valóban nem igazán szerepeltek az előterjesztésben. A vita során az öt képviselő nevében a legtöbbször hozzászóló Zsákai Ildikó több alkalommal is hangsúlyozta: az előterjesztők nem kötelesek kiegészíteni az indoklásukat, Porkoláb Gyula pedig azt emelte ki, hogy a polgármester nem emelhet tartalmi kifogást az előterjesztéssel szemben.


Derecske

Polgár Tóth Tamás

Bordán Szabolcs azonban hamar kijelentette: esze ágában nincs szavazásra engedni az oszlatásról szóló határozati javaslatot. Majoros Gabriella aljegyző többször is elmondta: az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata (SZMSZ) alapján a polgármesternek kötelessége a javaslatokat szavazásra bocsátani, ám erőszakkal erre nem kényszeríthetik. Az öt oszlatáspárti képviselő sem hagyta ezt annyiban, számos alkalommal önmagukat ismételve ragaszkodtak a szavazás megtartásához. A polgármester erre hasonló módon reagált, így egyszerűsödhetett le a vita odáig, hogy egy ponton az alábbi párbeszéd zajlott le a helyi politikusok között:
– Nem!
– De!
– Nem!


Derecske

Polgár Tóth Tamás

Pozitív példaként említették Tiszacsege volt polgármesterét

Érdemes megemlíteni, hogy a vitában résztvevő mindkét fél előszeretettel érvelt a demokrácia fontosságával. A polgármester azt hangoztatta, hogy a konkrétumok nélküli döntéshozás, valamint a lakosság hiányos tájékoztatása az őt ért vádakkal kapcsolatban antidemokratikus lépés, míg a magukat Bordán Szabolccsal szemben pozícionálók amellett kardoskodtak, hogy akkor demokratikus a működés, ha a többségi álláspontot érvényesíteni lehet a testületben. Az öt képviselő a vita során többször is szóba hozta, hogy hasonló helyzetben Fekete Gergő (független), Tiszacsege korábbi polgármestere nem gátolta meg az ottani testület feloszlatásának megszavazását, pedig ő sem értett egyet azzal.


szerk - Debreciner 3 éves
Rajtad múlik (Kattints a képre!)
debreciner.hu

A polémia viszonylag hamar közmeghallgatásba ment át. Az ülést számos helyi lakos kísérte figyelemmel a helyszínen, akik közül néhányan időről időre bekiabálásokkal zavarták meg a tanácskozást. Bordán Szabolcs ezért inkább egymás után szót adott minden érdeklődőnek, akik szerették volna kifejteni a véleményüket a témában. Közülük voltak, akik a szavazás megtartása mellett foglaltak állást, míg mások azt szorgalmazták, hogy inkább a jelenlegi állapotokkal elégedetlen öt képviselő adja vissza a mandátumát.


Derecske

Polgár Tóth Tamás

A szünet hozott változást

Majoros Gabriella aljegyző javaslatára Bordán Szabolcs 5 perc szünetet rendelt el, hogy törvényességi véleményt kérhessenek a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivataltól. A végül 37 percre nyúlt intermezzót követően a polgármester bejelentette, hogy a kormányhivatal csak utólagosan véleményezi az eljárást, majd korábbi álláspontján változtatva mégiscsak feltette szavazásra a határozati javaslatot. Ezt, ahogy fentebb említettük, az öt kezdeményező képviselő szavazataival fogadták el, a polgármester és Ács-Dósa Mónika alpolgármester nemmel voksoltak. Makleit Zsolt (Fidesz) kezdettől fogva nem vett részt az ülésen, Diószegi József (Fidesz) pedig a szünetet követően nem tért vissza a terembe.

Az ülést a további napirendi pontok tárgyalásával folytatták.

Az ügy előzményeivel foglalkozó cikkeinket ide és ide kattintva olvashatják.

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...