BEZÁR

Közösségi média

Egyre több iskola kér őröket – mondta Pósán László képviselő, de mi csak két ilyen intézményt találtunk

Debrecenben a Kinizsi Pál Általános Iskola, valamint Újlétán a Kiss Zoltán Általános Iskola vezette be a rendszert az iskolakezdést követően.


Pósán László
Pósán László a videójában
Facebook

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Pósán László (Fidesz) debreceni országgyűlési képviselő, a parlament kulturális bizottságának és pártja debreceni szervezetének elnöke november 18-án egy videót töltött fel a közösségi oldalára, amelyben arról beszélt, hogy az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján bevált az iskolaőrség rendszere. A videóhoz fűzött szöveges kommentárjában Pósán azt írta, jó érzéssel tölti el, hogy „míg a kezdetekkor többen megbélyegzésnek gondolták, és negatívan közeledtek a kezdeményezéshez, addig mára egyre több iskola kereste meg a fenntartókat csatlakozási szándékukkal”.


Iskolaőrség

police.hu

Mivel Pósán László egyetlen konkrét intézményt sem említett meg a bejegyzésében, megpróbáltunk utánajárni, hogy pontosan hány intézményt jelent a képviselő megfogalmazása szerinti „egyre több iskola”. Korábban már a Debreciner is foglalkozott azzal, hogy a Debreceni Szakképzési Centrum minden intézményében bevezették az iskolaőrséget, rájuk tehát nem gondolhatott Pósán.
Megkérdeztük ezért a másik nagy debreceni intézményfenntartót, a Debreceni Tankerületi Központot, hogy náluk szeptember 7-e óta mely iskolák csatlakoztak a rendszerhez. Azért ezt a dátumot, a második tanítási hét kezdőnapját választottuk, mert úgy gondoltuk, azok az intézmények, amelyek már a tanévkezdés után kértek iskolaőröket, ennél hamarabb egészen biztosan nem támaszkodhattak más iskolák tapasztalataira.

A tankerület válasza szerint szeptember 7-ét követően mindössze két általuk fenntartott intézményben: a Debreceni Kinizsi Pál Általános Iskolában és az újlétai Kiss Zoltán Általános Iskolában vezették be az őrséget, mindkét helyen az intézmények kérésére.

Hadházon és Polgáron már szeptember elseje óta vannak őrök

Az ügyben kerestük a Berettyóújfalui Szakképzési Centrumot, a Berettyóújfalui Tankerületi Központot, valamint a Hajdúböszörményi Tankerületi Központot is. Cikkünk megjelenéséig csak az utóbbitól kaptunk választ. A tankerület leveléből kiderül, hogy a tanév kezdete óta van iskolaőr a hajdúhadházi Földi János Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában, valamint a polgári Vásárhelyi Pál Általános Iskolában. Arról nem írnak, hogy ezt követően bármely más intézmény kezdeményezte volna az iskolaőri rendszerhez való csatlakozást.

Kérdéseinket az iskolaőröket képző, valamint jogilag foglalkoztató rendőrségnek is elküldtük. Amennyiben válaszolnak a levelünkre, cikkünket frissítjük.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...