BEZÁR

Közösségi média

A tiszai szúnyogirtás miatt indult kormányhivatali vizsgálat megállapította, hogy nem a vizsgálódó kormányhivatal az illetékes

Vélhetően idegméreggel permetezték a folyót Tiszafürednél, ennek ellenére két hét alatt sem tudtunk meg részleteket az ügyről.

Június 24-én mutattuk be Szendőfi Balázs természetfilm-rendező előző napi közösségi médiás bejegyzését, amelyben azt írta, a vízi élővilágot súlyosan károsító idegméreggel, deltametrinnel permetezték a Tiszát Tiszafüred közelében. „Káros, mert megöl mindent, nemcsak a rovarokat, hanem a halakat, kétéltűeket, hüllőket is, és a mérgezett rovarokat megevő madarakat is. Méheket, fecskéket is, csak hogy népszerű állatokat is soroljak. És természetesen a tiszavirágot is. Aztán csodálkozunk, hogy egyre kevesebb van belőle” – írta Szendőfi, aki egy fotót is közzétett a valószínűleg illegális akcióról.

Tisza - permetezés

facebook.com/szendofi.balazs

Az üggyel kapcsolatban először a szúnyoggyérítéseket is koordináló Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságot kérdeztük meg. A katasztrófavédelem a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy a permetezést nem ők hajtották végre, a nemzeti park pedig azt közölte, hogy nem észleltek természeti kárt. „Védett természeti érték sérüléséről, pusztulásáról nincs tudomásunk” – írták. A megkeresésünk és Szendőfi Balázs posztja miatt azonban értesítették a kormányhivatalt.

Mivel Tiszafüred éppen négy megye határán fekszik, ezért kérdéseinket elküldtük a Jász-Nagykun-Szolnok, a Borsod-Abaúj-Zemplén, a Hajdú-Bihar és a Heves megyei kormányhivatalnak is. Érdeklődésünkre a Heves és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hivatalok azt közölték, hogy nem ők a területileg illetékes hatóság, Hajdú-Biharból nem reagáltak a levelünkre, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hivatal pedig megírta, hogy vizsgálják az ügyet.

szerk - Debreciner 3 éves
Rajtad múlik (Kattints a képre!)
debreciner.hu

Ma, július 7-én a vizsgálatot indító kormányhivatal az érdeklődésünkre arról tájékoztatott minket, hogy a Szendőfi Balázs fotóján látható partszakaszon a környezetvédelmi és természetvédelmi hatáskörök nem hozzájuk tartoznak. Hogy akkor hová tartoznak, azt nem írták meg. Ezt tisztázandó ismét levelet küldtünk nekik, valamint az eddig nem reagáló Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalnak is. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...