BEZÁR

Közösségi média

A rendőrség figyelmeztetett egy debreceni egyetemistát lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértés miatt

Olyan eljárást azonban a tanév kezdete óta nem folytattak, amelyben felmerült a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak gyanúja, és a Debreceni Egyetem valamely campusa érintett lett volna – márpedig a Műszaki Kar HÖK-elnöke erről is írt néhány napja.

Június 2-án írtunk arról, hogy a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Hallgatói Önkormányzatának közösségi oldalán megjelent Bihari Máté kari HÖK-elnök azóta eltávolított levele, amelyben közli, Husi Géza dékán tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban megszaporodtak az egyetemen a fegyelmi vétségek, amelyek között bűncselekmények is voltak. „Ebben az évben volt már példa hivatalos dokumentum hamisítására, közfeladatot ellátó személy elleni erőszakos megnyilvánulásra, lőszerrel való visszaélésre, fegyverrel való visszaélés gyanújára, számonkérések alkalmával csalással történő előnyszerzés kísérletére és előnyszerzésre, valótlan állítások tényként való bemutatására és abból előnyszerzésre” – írta Bihari Máté.


Debreceni Egyetem műszaki kar

Facebook

Habár számos alkalommal kerestük az intézmény sajtóközpontját, a téma pedig országos érdeklődést váltott ki, egyelőre sem a Debreceni Egyetem, sem a DEHÖK nem szólalt meg az ügyben.

A konkrét információkért június 2-án fordultunk a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitánysághoz. Ahogy arról beszámoltunk, a kérdéseinket közérdekű adatigénylés formájában a Debreceni Rendőrkapitánysághoz továbbították, ahonnan június 9-én jelezték: 210 ezer forint megfizetése ellenében tudják teljesíteni adatkérésünket. Arra hivatkoztak, hogy az adatbázisukban az egyetem campusaira nem, csak az érintett utcákra tudnak rákeresni. Mint írták, ezeken 2021. szeptember 1. és 2022. június 3. között 600 igazoltatás történt, amelyek iratanyagát egyesével kellene átnézniük, hogy meg tudják mondani, ebből mennyi érintette a Debreceni Egyetem campusait, és azokban az esetekben milyen bűncselekmények gyanúja merült fel.

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

A rendőrség által felajánlott, költségtérítéses opció helyett leszűkítettük adatkérésünket azokra az intézkedésekre, amelyek során fegyverrel és lőszerrel való visszaélés, illetve közfeladatot ellátó személy elleni erőszak gyanúja merült fel.


Debreceni Egyetem műszaki kar

facebook.com/demkdualgepesz

Egy embert figyelmeztettek

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság ma, június 10-én már válaszolt is a kérdéseinkre. Azt írták, az általunk megjelölt időszakban közfeladatot ellátó személy elleni erőszak gyanúja miatt nem folytattak olyan eljárást, amelyben felmerült volna a Debreceni Egyetem valamely campusának érintettsége. Közölték azt is, hogy ugyan nem az egyetem területén történt esemény miatt, de egy „egyetemi hallgatóval összefüggésbe hozható” esetben egy személyt eljárás alá vontak lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértés elkövetése miatt. Őt figyelmeztetésben részesítették.

A rendőrség válasza újabb kérdéseket vet fel, hiszen a kari HÖK-elnök a levelében a fegyverrel való visszaélés mellett közfeladatot ellátó személy elleni erőszakos megnyilvánulásról és lőszerrel való visszaélésről is írt abban a posztjában, amit aztán első cikkünk megjelenése után nagy gyorsasággal eltávolítottak a közösségi hálóról.

A Debrecinernek nem feladata, hogy feltételezéseket fogalmazzon meg. A tényekkel szeretnénk szolgálni ebben az ügyben is az olvasóinknak, ezért újabb kérdéseket küldtünk a Debreceni Egyetem sajtóközpontjának, valamint a DEHÖK-nek. Amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...