BEZÁR

Közösségi média

Debrecen kulturális expanzióját jelentette be Papp László a város napján tartott ünnepi beszédében

Arról is beszélt, hogy bízik benne, a józan ész diadala elhozza az európai összefogást, amely véget vet az oroszok által indított háborúnak.


Debreciner - egy százalék
Ha a kormányszimpatikus médián kívül szeretnél máshonnan is tájékozódni, azt kérjük Tőled, hogy támogasd a Debreciner szerkesztőségének munkáját! – Adószámunk: 18554676-1-09
debreciner.hu

Április 11-e Debrecen város napja, ebből az alkalomból tartottak délelőtt – nyilvánosan nem meghirdetett – ünnepi közgyűlést a Kölcsey Központban, ahol Papp László (Fidesz) polgármester mondott beszédet. A politikus hangsúlyozta, a protestáns Debrecen 17. századi vezetőinek a szabad királyi rangú várossá válás érdekében be kellett fogadniuk a katolikusokat, ez pedig jó döntésnek bizonyult. „A város, ami befogad, az átalakítja, debrecenivé teszi az idegent. A maga képére formálja. Aki erre a metamorfózisra nem képes, az nem is marad meg ebben a városban” – fogalmazott a polgármester.


Debrecen város napja - Papp László
Papp László ünnepi beszédét tartja
facebook.com/debrecenvarosa

Nagy-Debrecen, kulturális expanzió

Papp Debrecent a város címerében is szereplő főnixmadárhoz hasonlította, amely a története folyamán számos nehézséggel nézett szembe, számos megrázkódtatás érte, de minden válságból újjászületve, egyre erősebben került ki. A polgármester szerint egy „feltámadó Debrecen” időszakát éljük, amelynek minden korábbinál nagyobb súlya lesz Magyarország és Európa történetében. Papp felelevenítette az először 1909-ben felvetett „Nagy-Debrecen” koncepciót, amely alapján – a polgármester megfogalmazása szerint – „a főváros mellett városunk lesz a nemzet új centruma”. Megemlékezett arról, hogy az első világháború és a trianoni béke megtörte a város fejlődését, azt azonban valamiért nem említette, hogy a két világháború között Klebelsberg Kunónak köszönhetően kormányzati szintre emelték ezt a koncepciót.


Debrecen város napja

facebook.com/debrecenvarosa

Papp inkább ugrott egy nagyot, és arról beszélt, ma sokkal nagyobb esély van a megvalósítására, mint 110 éve. A politikus szerint az évtized végére a Kárpát-medence legjelentősebb városai között lesz Debrecen. „Kulturális területen pedig a folyamatban lévő és tervezett fejlesztéseink lehetővé teszik a kulturális léptékváltást, az európai dimenzióba történő belépést, és ezáltal a kulturális expanziót a számunkra” – sorolta a városvezető.

Bitskey István irodalomtörténész professzor kapta a díszpolgári címet

Az ünnepi közgyűlésen Papp átadta a város díszpolgári címét Bitskey István Széchenyi-díjas irodalomtörténésznek, a Debreceni Egyetem professzor emeritusának; Pro Urbe díjjal tüntette ki Balla József egyetemi professzort, az egyetemi Belgyógyászati Klinika igazgatóját, Gyurosovics József Hajdú-Bihar megyei rendőrfőkapitányt és Tamus István grafikusművészt; majd Mecénás-díjat adott át Szilágyi János sportklubtulajdonos-vállalkozónak.

A polgármester bízik a józan ész diadalában

Az ünnepi közgyűlés végén a polgármester köszöntötte a díjazottakat. Papp László ebben az újabb beszédében röviden kitért a szomszédban zajló háborúra, amit Oroszország indított Ukrajna ellen. „Nagyon bízom abban, hogy a józan ész diadalmaskodni fog, és az európai nemzetek össze tudnak úgy fogni, hogy a szomszédban dúló háborúnak rövid időn belül véget lehet vetni, és a józan ész fog uralkodni. Mert ha nem, akkor újra az a veszély áll fönn, hogy Magyarország és benne Debrecen felívelő pályája esetleg megtörhet, mint ahogy egész Európáé is” – fogalmazott a polgármester.


Debrecen város napja - Papp László

facebook.com/debrecenvarosa

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...