BEZÁR

Közösségi média

Az ellenzék beszorult Debrecenbe, de ott is kisebbségben van – A hajdú-bihari „billegő” választókerületek számai

A Fidesz ismét letarolta Hajdú-Bihar megyét, de hatalmas különbségek vannak Debrecen és a megye többi része között. A teljes egészében a megyeszékhelyhez tartozó választókerületekben 4-4 szavazókört tudott megnyerni az ellenzék, míg a hajdúböszörményi központú 6-osban egyet sem. Az utóbbi helyen 29 százalékot rontott az ellenzék egyéniben 2018-hoz képest.

Választás 2022 - Hajdúböszörmény
Választás Hajdúböszörményben
Polgár Tóth Tamás

Az ország egy – mint kiderült, kisebbik – részét sokkolta, de túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a többséget meglepte az április 3-i országgyűlési választások eredménye. Az előzetes közvélemény-kutatási eredményekre (mindegyikre) rácáfolva ugyanis kétharmados többséget szerzett a Fidesz-KDNP. A 12 éve folyamatosan kormányzó pártszövetségnek a jelenlegi kalkulációk alapján 135 mandátuma lesz, ezzel övék a parlamenti helyek 67,84 százaléka, miközben az Egységben Magyarországért néven összeálló DK-nak, Jobbiknak, LMP-nek, MSZP-nek, Momentumnak és Párbeszédnek összesen mindössze 56 helye lesz, ami 28,14 százalékot jelent. További 7 mandátum (3,52 százalék) a Mi Hazánké, egy szék (0,5 százalék) pedig Ritter Imre német nemzetiségi képviselőé lesz.

Választás 2022 - Debrecen
Választás Debrecenben
Lia

Ahogy arról az április 3-án közzétett, egész nap frissülő cikkünkben már beszámoltunk, Hajdú-Bihar megye mind a hat választókerületében a Fidesz győzött, így a következő négy év folyamán is ugyanazok a politikusok fogják képviselni a megyét, mint a Fidesz által megalkotott választási rendszer 2014-es első alkalmazása óta folyamatosan. Számos olyan adat van ugyanakkor, ami azt mutatja: nem a mozdulatlanság volt a jellemző Hajdú-Bihar megye politikai térképére az elmúlt négy évben.

Nem volt három csatatér

Az április 4. kora délutáni feldolgozottság ismeretében egy dolgot mindenképpen leszögezhetünk: nem jöttek be azok az elemzői várakozások, melyek szerint Hajdú-Bihar megyében három választókerület „billegő” vagy „csatatér”. Miközben az ellenzéki összefogás listája országosan 18,4 százalék különbséggel maradt alul a kormánypártokhoz képest, addig Hajdú-Biharban azt láthatjuk, hogy ennél kisebb vereséget csak a teljes egészében Debrecenhez tartozó 1-es és 2-es választókerületekben szenvedtek az Egységben Magyarország jelöltjei: Varga Zoltán Debrecen északnyugati részén 10,66 százalékkal, Mándi László a város délkeleti részén 16,96 százalékkal kapott ki a Fidesz jelöltjétől.

Választás 2022 - Polgár
Választás Polgáron
Polgár Tóth Tamás

Hegedüs Péter, Balmazújváros független polgármestere azonban váratlanul súlyos vereséget szenvedett a hajdúböszörményi központú 6-os választókerületben Tiba Istvántól. A kettejük közötti különbség 28,68 százalék, amellyel ugyan még mindig a harmadik legszorosabb megyei eredményt produkálták a felek, de ha megnézzük, melyik hajdú-bihari választókerületben hány százalékkal nőtt a Fidesz és az ellenzék jelöltje közötti különbség 2018 és 2022 között, akkor ezen a téren Hegedüs kapja a legrosszabb értéket.

Ott rontott a legtöbbet az ellenzék, ahol 2018-ban a legerősebb volt a Jobbik

Hogy összehasonlíthassuk a 2018-as és 2022-es eredményeket, összeadtuk a 2018-ban még külön, de az idei választáson már egymással szövetségben induló pártok számait. Ezek alapján az alábbi százalékokkal nőtt a különbség a Fidesz és az Egységben Magyarországért egyéni jelöltjei között Hajdú-Bihar megye egyes választókerületeiben:

1-es OEVK (Debrecen): 14,28 százalék
2-es OEVK (Debrecen): 13,63 százalék
3-as OEVK (Debrecen): 17,77 százalék
4-es OEVK (Berettyóújfalu): 28,74 százalék
5-ös OEVK (Hajdúszoboszló): 26,21 százalék
6-os OEVK (Hajdúböszörmény): 28,94 százalék

Az ellenzéki szempontból legnagyobbat rontó három választókerület egyébként éppen azok, amelyekben az azóta pártszakadáson átesett Jobbik a legjobb hajdú-bihari eredményeit érte el 2018-ban: akkor Keresztesy Gergő a 4-esben 30,16 százalékot, Rigán István az 5-ösben 29,8 százalékot, Demeter Pál pedig a 6-osban 27,38 százalékot szerzett.

Balmazújvároson 30 százalékot sem kapott a polgármester

A hajdú-bihari 6-os választókerület részletes eredményei alapján láthatjuk igazán, hogy Tiba István mennyire simán hozta az előzetesen billegőnek tartott 6-os választókerületet: Hegedüs Péter mind a 10 településen, minden szavazókörben veszített. Balmazújvároson, ahol polgármester, Tiba István több mint kétszer annyi szavazatot (60,63 százalék, szemben az ellenzéki jelölt 29,60 százalékával) szerzett nála. A legszorosabb küzdelem Hajdúnánáson volt kettejük között, ott Tiba 57,22 százalékot, Hegedüs 32,73 százalékot szerzett, miközben Újszentmargitán a differencia már 75,61 százalék – 19,08 százalék volt Tiba javára. Habár előzetesen ezt lehetett várni, az eredmények ismeretében nem lehet kijelenteni, hogy a Fidesz sokkal erősebb lett volna a községekben, mint a városokban. A 30 ezer lakosú Hajdúböszörményben és a bő 2 ezer lakosú Görbeházán is közel 30 százalék volt közöttük a különbség.

Választás 2022 - Debrecen
Választás Debrecenben
SM

4-4 szavazókört tudtak megnyerni az ellenzéki összefogás debreceni jelöltjei

A választói magatartás szempontjából tehát nem volt hangsúlyos különbség a városok és a községek között, a megyeszékhely, Debrecen esetében azonban más a helyzet. Az 1-es és a 2-es választókerületben volt a legszorosabb a küzdelem a Fidesz és az Egységben Magyarországért jelöltjei között. Ugyan mindkét helyen a kormánypárti politikusok nyertek, ám Varga Zoltán és Mándi László is tudtak 4-4 szavazóköri győzelmet aratni: Varga mind a négyet az Akadémiakertben (a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusának környéke), Mándi pedig hármat a Tócóvölgyben és a Tócóskertben, valamint egyet a belvárosban. Úgy tűnik tehát, hogy a választás szempontjából volt értelme a Momentum tócóvölgyi lakóparkot ellenző kampányának, azonban a teljes választókerületet nem sikerült megszólítani ezzel.

A Fidesz politikusai a legnagyobb győzelmeket jellemzően Debrecen legelmaradottabb, legszegényebb, legrurálisabb városrészein aratták: Kósa Lajos a Nagysándor-telepen, Ondódon és Nagymacson, Pósán László pedig Pacon, Nagycserén, a kertségekben és Halápon is tönkreverte az ellenzéki jelölteket. Az itt található szavazókörökben a fideszes jelöltek jellemzően 60 százalék fölött, az ellenzékiek pedig 30 százalék alatt szerepeltek.

A két debreceni választókerületben összesen egyébként 119 olyan szavazókör található, amelyekben az itteni egyéni jelöltekre szavazhattak a választók (a többiben az átjelentkezők voksoltak).

Kósa Lajos vagy Varga Zoltán – Hajdú-Bihar 1.

Varga-Kósa

debreciner.hu

Mándi László vagy Pósán László – Hajdú-Bihar 2.

Mándi-Pósán

debreciner.hu

Salamon Gergő vagy Tasó László – Hajdú-Bihar 3.

Salamon-Tasó

debreciner.hu

Szántai László vagy Vitányi István – Hajdú-Bihar 4.

Szántai-Vitányi

debreciner.hu

Kiss László vagy Bodó Sándor – Hajdú-Bihar 5.

Kiss-Bodó

debreciner.hu

Hegedüs Péter vagy Tiba István – Hajdú-Bihar 6.

Hegedüs-Tiba

debreciner.hu

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...