BEZÁR

Közösségi média

Kétórás vitát követően, a Fidesz szavazataival fogadták el Debrecen költségvetését

Az ellenzéknek több módosító indítványa is volt, de a Fidesz-frakció mindegyiket leszavazta. Komoly vita alakult ki a Semcorp debreceni gyára kapcsán Mándi László és Papp László között, utóbbi szerint Mándi elárulta a közgyűlést, míg a Momentum politikusa arra hívta fel a figyelmet, hogy Papp 2010-ben semmit sem szólt, amikor Kósa Lajos államcsőddel kapcsolatos mondatai valódi gazdasági kárt okoztak.


Debreciner - egy százalék
Kattints a képre!
debreciner.hu

Február 24-én délelőtt volt az év egyik legfontosabb közgyűlése Debrecenben, a Kölcsey Központban, ugyanis most fogadták el a város 2022-es költségvetését.

Papp
László
(Fidesz) polgármester a költségvetést ismertető sajtótájékoztató után most ismét hangsúlyozta: Debrecen jobb gazdasági helyzetben van, mint a koronavírus által okozott válságot megelőzően. A polgármester úgy fogalmazott, dinamikus, fejlesztéscentrikus, a debreceni polgárok érdekeit szem előtt tartó költségvetést állítottak össze.


Debreceni közgyűlés – 2022. február 24.
Galéria: Debreceni közgyűlés – 2022. február 24. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Polgár Tóth Tamás

Az ellenzék részéről számos kérdés hangzott el az előterjesztéssel kapcsolatban. Vaszkó Imre (DK) többek között arra volt kíváncsi, hogy valóban 700 millió forint külső forrásra van szükség a Debreceni Nemzetközi Iskola működésére, mivel a fenntartó Denok Kft. üzleti tervében 210 millió forint önkormányzati támogatás (erről a Debreciner is beszámolt) mellett 490 millió forint egyéb támogatás is szerepel. Papp László erre azt válaszolta, továbbra is azt szeretnék elérni, hogy az iskola ne szoruljon a város költségvetési támogatására, de mint mondta, minden más iskolának támogatásra van szüksége, állami forrásokból működnek. A politikus hozzátette, az intézmény komoly versenyelőnyt jelent Debrecen számára.

A polgármester szerint Mándi László elárulta a közgyűlést

Az első komolyabb vita Mándi László (Momentum) kérdését követően bontakozott ki. A politikus arra az értesülésére kérdezett rá, amelyet február 23-án tett közzé a közösségi oldalán. Úgy tudja, a sanghaji székhelyű Semcorp Csoport leállíttatta a debreceni akkumulátor-elválasztófilm gyárának építését, és kivonul Debrecenből. Ahogy arról a Debreciner is beszámolt, Papp László tegnap a közösségi oldalán reagált Mándi bejegyzésére, most pedig kihasználta az alkalmat, hogy ismét elítélje az Egységben Magyarország országgyűlési képviselőjelöltjét.


Debreceni közgyűlés – 2022. február 24.

Polgár Tóth Tamás

A polgármester szerint Mándi a saját kampánya miatt semmibe vette Debrecen érdekeit. Papp úgy fogalmazott, mióta ő a közgyűlés tagja, a testületben nem ült olyan képviselő, aki ne lett volna hajlandó félretenni a saját politikai érdekeit és megvárni, amíg választ kap a kérdéseire. „Önök ezt a közgyűlést elárulták” – jelentette ki a polgármester, majd felolvasta James Shih, a Semcorp globális projektekért felelős igazgatójának a közleményét, amelyet ma délelőtt a vállalat a Debrecinerhez is eljuttatott. Ebben az igazgató azt írta, nincs alapja a Mándi által közölt információknak, a debreceni gyártóüzem építése jó ütemben halad, nem történt változás a tervekben és az ütemezésben, a termelés pedig várhatóan 2023 első negyedévében indul meg.

Kósa megszólalása tényleges kárt okozott, Papp mégsem kritizálta

Mándi erre egy későbbi hozzászólásában azzal reagált, máig van olyan, a városvezetésnek feltett írásbeli kérdésük, amelyre semmilyen választ nem kaptak. Azt mondta továbbá, gyakran előfordul, hogy hosszú ideig megváratják őket a válaszadással, éppen ezért fordultak most egyből a nyilvánossághoz, hogy így késztessék reagálásra a városházát. A politikus vitatta, hogy egy ellenzéki politikus kérdései helyrehozhatatlan károkat okoznának Debrecennek – ahogy azt a polgármester a tegnapi közösségi médiás bejegyzésében állította. Mándi felidézte, hogy Kósa Lajos 2010-ben államcsődközeli helyzettel „rémisztgette” a piacot, aminek a következtében néhány nap alatt 5-8 százalékot gyengült a forint. A politikus két másodperc szünettel „idézte” Papp László erre adott 12 évvel ezelőtti reakcióját, ezzel szemléltetve azt, hogy szerinte a polgármester mostani felháborodása csak a kampánynak köszönhető.


Debreceni közgyűlés – 2022. február 24.

Polgár Tóth Tamás

Hol van Kósa, Pósán és Tasó?

Állampolgári jogán szólt hozzá a költségvetés tárgyalásához Varga Zoltán (DK) országgyűlési képviselő, az Egységben Magyarországért egyik debreceni képviselőjelöltje. A politikus azt kérdezte Papp Lászlótól: hová tűnt Kósa Lajos, Pósán László és Tasó László. Szerinte ugyanis a város parlamenti képviselőinek a feladata lenne, hogy sikerrel lobbizzanak a városért, így biztosítva a fejlesztésekhez szükséges forrásokat.


Debreceni közgyűlés – 2022. február 24.

Polgár Tóth Tamás

Varga szerint az Európai Unió azért nem ad támogatást a Pallagi úti idősek otthona felújítására, mert a magyar kormány nem állt be a projekt mögé. A politikus szintén az állam támogatását és a debreceni egyéni mandátummal rendelkező fideszes országgyűlési képviselők közbenjárását hiányolta a DKV finanszírozásával kapcsolatban. Varga úgy látja, ha április 3-án kormányon marad a Fidesz, egy fillér európai uniós forrást sem kap majd Magyarország, a Papp László által beterjesztett költségvetés pedig megy a kukába.

A polgármester a DK politikusának szavaira úgy reagált: ha április 3-a után is a Fidesz-KDNP marad kormányon, akkor egészen biztosan meg fognak egyezni az EU-val, a források pedig megérkeznek Magyarországra. Papp László hozzátette: a Varga által említett uniós pénzeket bele sem tervezték a költségvetésbe, így egy esetleges kedvezőtlen forgatókönyv megvalósulása sem veszélyezteti azt.

Időnként hiányzik Varga a polgármesternek

A polgármester ezt követően kritizálta Varga gyakorlatát, miszerint állampolgári jogán szólal fel a közgyűlésben. „Valójában önnek itt nincsen keresnivalója, képviselő úr” – mondta Papp, majd kifejtette, szerinte a DK három önkormányzati képviselője, Gulácsi Anna Ilona (elsőre nem találta el a nevét a polgármester, csak Varga pontosítása után), Jánki József és Vaszkó Imre megfelelően tudnák képviselni a párt álláspontját a testületben. A városvezető azt is elárulta, megérti, hogy Vargának hiányzik a debreceni közgyűlés, ahogy időnként neki is szokott hiányozni a DK-s politikus.


Debreceni közgyűlés – 2022. február 24.

Polgár Tóth Tamás

A költségvetés tervéhez Mándi László, Szabó Bence (Momentum), valamint a Civil Fórum két képviselője, Gondola Zsolt Zoárd és Illyés János is nyújtottak be módosító indítványokat, de ezeket a Fidesz politikusai kivétel nélkül leszavazták.

A változatlan költségvetést két óra vitát követően kizárólag a Fidesz képviselőinek szavazataival fogadták el, Kőszeghy Csanád Ábel (független) tartózkodott, a DK, a Momentum és a Civil Fórum politikusai pedig nemmel szavaztak. Az MSZP egyetlen önkormányzati képviselője, Madarasi István betegsége okán nem vett részt az ülésen (ahogy a DK-s Gulácsi Anna Ilona és Jánki József sem).

A 10 perces szünetet követően még további 15 napirendi pontot tárgyalt és fogadott el Debrecen legfőbb döntéshozó testülete, többnyire kérdések és hozzászólások nélkül, egyhangú szavazással.

A közgyűlés közel három órán át tartott. Ez idő alatt sem a polgármester, sem a képviselők nem hozták szóba Ukrajna ma hajnalban kezdődött, Oroszország általi invázióját és annak esetleges debreceni hatásait.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...