BEZÁR

Közösségi média

MÁSIK FŐVÁROS

Bizalmassági indítvány

Régi (vagy új) maszkunkat aligha lehet és szabad kidobandó rongyként kezelni még hosszú ideig.


Koronavírus – Debrecen – 2020. március 31.-április 1.

NT

Több szem többet lát. Hogyne látna, amikor gazdáik száma messze nagyobb, mint azoké, akiket látnak. Azt, hogy nemcsak látnak, hanem néznek is, amolyan felületi, bár talán nem felületes tapasztalatok alapján állítom.

Szóval a túlnyomó többség Debrecen utcáin, közösségi járművein ezekben a napokban sem és immár jó ideje nem viselnek maszkot. S hozzájuk képest törpe minoritás azok tábora, akik otthonukat elhagyva vagy méginkább zárt térbe érve magukra öltik a vírusvédelmi eszközt. Amely mellesleg nagyvárosi, valamit poralapú allergének ellen ugyancsak hatásos, ezért én is magamra teszem időnként.

Persze elsősorban azért, mert az ördög és vele együtt a vírusmutációk sohasem alszanak. S a vele járó kényelmetlenséget saját, nem éppen „brand new” légzőszerveim képesek, ha nem is könnyedén, de elviselni. Talán mert tudatom azt súgja nekik, hogy megérheti. Hisz talán éppen az aktuális pár perces maszkviseléssel előzöm meg a nagyobb bajt.

Persze magam szintén szívesebben tüdőzöm le az „olyan, amilyen” minőségű debreceni levegőt, mindenféle mesterséges akadály nélkül. Biztosan mások is. Ezért nézegetik, nézegetjük azokat kicsit hosszabban, akik maszkot öltenek akkor, amikor nem írják elő rendeletek. Nem mondom, hogy gyanakodva, inkább kissé furcsállva őket. Mindenesetre azt látom, hogy néhány pillanatnyi figyelmet mindenképpen keltenek a túlnyomó többség szemében. Aztán és rövid idő alatt természetesen napirendre térünk jó szokásuk felett. Hisz a maszkviselők egy része láthatóan idős ember. Akiknek, ha egyébként megtehetik, tényleg nem tanácsos kockáztatniuk.


koronavírus

Nyikos Mónika

Másik jól elkülöníthető csoportjuk az itt tanuló külföldi diákoké. Ők talán már az anyatejjel szívták magukba, hogy a maszkviselés (nagy)városi környezetben inkább könnyíti a légzést, mint gátolná. Merthogy sok minden olyasmit kiszűr, amit szülőhazájukban sem szívtak mellre. Merthogy már otthon megszokták, hogy a maszkon át a jelentősen tisztábbá lehet a belélegzett levegő.

Magam leginkább arra lennék kíváncsi, hogy ezekben az időkben vannak-e, biztosan akadnak, s hányan, akik tudatosan megszívlelik néhány virológus felelősségteljes szavait. Íme egy minienciklopédiának értelmezhető vélemény. Kemenesi Gábor, a pécsi Tudományegyetem virológusa Facebook-bejegyzésében a maszkhordásra szólít fel, hiszen a nyakunkon a negyedik hullám. Mint írja, ma már bárki beszerezheti a jól szűrő FFP vagy KN95-ös maszkokat, amelyek sokkal jobban kiszűrik az aeroszolcseppecskéket, mint a textilmaszkok. Így nemcsak azt akadályozhatjuk meg velük, hogy mi megfertőzzünk másokat, de a saját fertőződésünket is megelőzhetjük.

A kutató szerint elemi fontossággal bír, hogy a maszkviselést minél hamarabb bevezessék újra. Bár erre konkrétan nem tér ki, de Magyarországon a kormány látványosan hallani sem akar a kötelező maszkviselés újbóli bevezetéséről, az egészségügyi, illetve szociális intézményeken kívül. Pedig tudományos kutatások egész sora bizonyítja, hogy a maszk hatékonyan gátolja a vírus terjedését.

Persze a maszk túl látványos, így az emberekben még akár azt a képzetet is keltheti, hogy mégsem olyan rózsás a magyar járványhelyzet, mint azt szeretnénk hinni. Kemenesi Gábor azt is megjegyzi, hogy a maszkok a delta variáns ellen is védenek, hiszen a mutánsok abban nem különböznek egymástól, hogy mekkora aeroszolcseppeken terjednek, így a maszkok az összes variánst tartalmazó cseppeket megfogják, ha jó minőségűek, és jól vannak rögzítve. A virológus ajánlásai szerint zárt térben, különösen tömegben mindenképpen érdemes maszkot viselni. Az oltottak számára is fontos, mert bár a vakcinák remekül védenek a súlyos betegség ellen, nem zárják ki a fertőződést, illetve a fertőzés továbbadását.

„Jelenleg önkéntes a maszkviselés, de ez nem jelenti, hogy tilos lenne. Tengernyi tudományos adat van rá, hogy működnek, ráadásul jól működnek. Én a tudománynak hiszek, ezért viselem, mindenki mást is erre bíztatok” – írja Kemenesi Gábor. (hang.hu)

[picture=”27390″title=”A 2021. szeptember 6-án reggel nyilvánosságra hozott adatok”>

Kicsit hosszan igéztük, de gyakorlatilag a kutatók túlnyomó többsége helyett elmondta, hogyan viszonyulhatunk, viszonyulhatnánk a mostani szituációban az esetleges újbóli maszkviseléshez.
Mindenesetre ebben a joggal ellentmondásosnak nevezhető helyzetben, hisz a negyedik hullám sajnos ismét az ajtóban, sőt már a spájzban van, sem osztja mindenki az aggodalmait:

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában augusztus 22-én például azt találta mondani, hogy „a beoltottak közül 500-ból egy ember fertőződik meg. Aki nem oltotta be magát, az vegye fel az oltást, mert a vírus meg fogja találni őket. Csak az oltás ment életet a vírussal szemben” – mondta a miniszterelnök, aki szerint sem a maszkviselés, sem az emberek elszigetelése nem fog segíteni a negyedik hullám kivédésében, és úgy véli, nem érdemes a kevésbé hatékony módszerrel próbálkozni.

Talán fogalmazhatott volna átgondoltabban a világszerte bizonyított tudományos kísérletek fényében. Amelyek kimutatták, hogy a következetes maszkviselés még az oltatlanok körében is nagy mértékben akadályozta meg a fertőzés terjesztését, illetve a fertőződést. Természetesen a vakcina, mint ultima ratio szerepét senki sem vitatja. Ám a kormányfő mintha elfeledkezett volna arról, hogy többször aposztrofálta magát a védekezés első számú felelősének. Így korábban ő maga rendelte el hosszú hónapokra mindenki számára a határokon belül a maszkviselési kötelezettséget, amely többek számára ma is érvényes. Mégha kétszer oltották is az illetőt.


koronavírus - maszk

Koppányi Szabolcs

Szavai ellenére, aligha kétséges, hogy régi (vagy új) maszkunkat aligha lehet és szabad kidobandó rongyként kezelni még hosszú ideig. S az sem, hogy az oltásokkal párhuzamosan a széleskörű és kötelező maszkviselés több mint nélkülözhetetlen szerepet töltött be abban, hogy egyelőre félve, de pánik nélkül készülhetünk a vírusmutációk újabb támadására.

Ráadásul a maszkviselés nélkülözhetetlen kiegészítő, sőt létfontosságú védekezés lehet azok számára, akik a mostani, minősíthetetlenül gyatrává és erőtlenné vált központi oltási propaganda során nagy valószínűséggel sem fogják beoltatni magukat. Ha korábban, a sokkal erősebb nyomás alatt sem tették. Én ugyan a helyükben, hacsak nincs valakinek kizáró egészségügyi oka, mindenképpen beoltatnám magam. Ám ellenkezésük a mostani szabályok és eljárásrend szerint jogszerű és törvényes. S mindenekelőtt figyelembe veendő azon illetékesek számára, akik a járvány lehetséges kimenetelét áttekintve – remélhetőleg – ezt az eshetőséget, kellő komolysággal szintén opcióként kezelik.

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...