BEZÁR

Közösségi média

OTTHONVÁGY

Kilátás

Bezárom az albérlet műanyag ablakait. Nem ehhez vagyok szokva, otthon nem ilyen volt, hanem fa, amit néhány szobában ki sem lehetett nyitni.


otthonvágy

Berán Dániel

Sok tanács jött, számtalan, s én mindet örömmel fogadtam. Szükségem volt azok tapasztalatára, akik ismerik a településeket, az ottani falusi létet. Váratlanul ért, hogy többen azok közül, akiknek elárultam, hogy házat keresünk, segítő kezet nyújtottak. Küldték és mondták, amit hallottak, láttak, én pedig minden alkalommal megilletődtem a figyelmességüktől. Ilyen ajánlás volt elsők között a verpeléti ház is. A fotókról sugárzott a ház melegsége, de ekkor már nem mertem hinni pusztán a képeknek, saját szememmel is látnom kellett: mihamarabb, mert sejtettem, hogy nincs idő, ez az otthon pillanatok alatt el fog kelni.

A férjemet várva egy parkolóban kértem gyorstanácsokat a családtól, mire kérdezzek rá, mit fontos tudni. Szükség volt tapasztalataikra, mert sokszor kevés az itt-ott fellelhető cikkek tanulsága. Aznap mi voltunk legalább a nyolcadik érdeklődők a háznál, pedig az előző nap estéjén tették ki a hirdetést. Fáradságuk ellenére mégis kedvesen fogadtak minket és maguktól elmondtak mindent a házról. Gondos, kétkezi munkával újították és folyamatosan karbantartották az évek alatt, s az ára mindennek ellenére alacsony volt – a többihez képest. A hirdetés képei itt sem adták vissza a valóságot, csakhogy a valóság ez esetben még szebb volt.

Aznap este úgy hajtottam álomra a fejemet, hogy már azt terveztem, melyik lesz a gyerekszoba, hol rendezzük be a férjem dolgozósarkát. A látogatás másnapjának reggelét is ezek a gondolatok uralták: újra és újra megnéztem a hirdetés képeit, akárcsak egykoron, a lakáskultúrás kartonpapírra ragasztgatott fotókat. Aztán jött a hideg zuhany: a ház elkelt. Hihetetlennek tűnt, hogy alig több mint egy nap alatt valaki meglátta, megszerette és meg is tudta venni. A levertség után jött az elfogadás, majd napokkal később az újabb csoda: a házat ismét hirdették. Ekkor már biztos voltam benne, hogy ez a ház minket szeretne, minket vár, mégsem így lett. Azóta már valószínűleg új tulajdonosának lett kényelmes otthona.

Ez egy olyan ház volt, amibe – ahogy mondani szokás – csak be kellett volna költözni. S ugyan van az a másik szép mondás, mely szerint amit fel kell újítani, azt legalább a saját ízlése szerint alakíthatja az ember, sajnos ebben már eléggé szkeptikus vagyok. Mert az ízlés szerinti átalakításnak van egy sokszor megugorhatatlan korlátja: a pénz, ami az átalakításra marad. A felújításnál sok esetben a lakhatóvá tétel emészti fel a legnagyobb összeget, az a kicsi, ami marad, mehet a többire. Amire meg nem futja, az rámarad az évekre: „majd idővel” – szinte hallom is a szavakat, miközben az ottlakók már nem is reménykednek abban, hogy eljön az az idő.

Sokan mondanak sokfélét: például azt, hogy a házzal mindig csak a munka lesz. Nem a munkától félek, hanem attól, hogy lesz-e mivel dolgozni. Attól, hogy futja-e majd, hogy úgy mondjam, az ízlésre. De ekkor még mindig nem ez volt a legégetőbb kérdés, hanem az, hogy van-e egyáltalán kilátásunk egy szép, vagy szebbé tehető otthonra.

(folytatása következik)

Juhász Henrietta tárcasorozata, az OTTHONVÁGY itt olvasható.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...