A polgáriak megosztottak a Kárpát utcai fakivágások miatt

Tóth József polgármester szerint engedély nélkül ültetett fákról és bokrokról van szó, egy útfelújítás miatt kellett kivágni azokat. Az egyik ott lakó másképp látja a helyzetet.

Egy polgári lakos, Karafáné Tünde július 19-i nyilvános Facebook-bejegyzésében adott hangot felháborodásának azzal kapcsolatban, hogy fákat terveznek kivágni a Kárpát utcán az út szélesítése miatt. A poszt alatti kommentek zömében szintén nem nézték jó szemmel a városvezetés akcióját, bár akadtak olyanok is, akik felajánlották, hogy az ő utcájukban nyugodtan kivághatják a fákat egy útfelújításért cserébe. Az illetékesek nem sok időt hagytak a diskurzusra: hétfőre ki is vágták az útban lévő fákat és sövényeket.


Polgár - fakivágás

Tóth Tamás

Úgy véli, senki sem fogja kárpótolni őket

Karafáné Tünde a Debrecinernek beszámolt arról, hogy pénteken, a Facebook-bejegyzésének napján értesítették a családját arról, hogy az út szélesítése miatt ki fogják vágni a házuk előtt található fákat. A véleménye szerint erre nem lett volna szükség, mivel azok közvetlenül a járda mellé voltak ültetve, elég lett volna ezért a gallyazásuk is. „Hosszú évekig dédelgettük, formáztuk és szeretgettük a fáinkat, sövényeinket, amelyek amellett, hogy árnyékot adtak, meg is védték az ingatlant az esetleges autós balesetektől. Húszéves, egészséges, őshonos fák voltak. Ez egy ésszerűtlen, buta megoldás volt, és senki sem fog minket kárpótolni” – panaszkodott Karafáné, aki szerint az utca szélesítésére semmi szükség, eddig is csak a meglévő út állapotával volt probléma.


Polgár - fakivágás

Tóth Tamás

Van, akit meggyőztek a kivágások helyességéről

A szintén a Kárpát utcán lakó Magyar Sándorné habár kommentjei alapján eleinte helytelenítette a kivágásokat, végül megváltozott a véleménye. A Debrecinernek arról beszélt, hogy szerette volna, ha a fái megmaradnak, de a munkálatokról őt tájékoztató férfi meggyőzte arról, hogy az útfelújítással együtt járó ároktisztítás miatt nincs más választásuk. Magyar Sándorné szerint az utca már régen megérett a felújításra, a terebélyes fák pedig sok helyet elfoglaltak a szűk területből. „A járdán sem lehetett közlekedni, mert a gallyak bőven benyúltak. Nem jó helyre ültettük a fákat, lássuk be” – összegezte véleményét.

Engedélyköteles a faültetés közterületen

Megkerestük Tóth Józsefet (DK), Polgár polgármesterét is, hogy megismerhessük a városvezetés álláspontját a kérdésben. Tóth mindenekelőtt leszögezte: közterületen csak abban az esetben vágnak ki fákat vagy bokrokat, ha azok közlekedésbiztonsági szempontból érintettek vagy akadályozzák a közszolgáltatási hálózatok biztonságos működtetését. Hozzátette, hogy minden kivágott fa és bokor helyett lehetőség szerint kettőt ültetnek el. Azt is hangsúlyozta, hogy a közterületen történő faültetéshez szükséges az önkormányzat jóváhagyása.


Polgár - fakivágás

Tóth Tamás

Útszélesítés nem lesz, de a fák nem maradhattak

Tóth József a kérdésünkre elmondta, hogy szó sincs útszélesítésről, mindössze felújítást és közterületkarbantartási munkálatokat végeznek a Kárpát utcán. Elmondása szerint öt ingatlan előtt vágtak ki korábban engedély nélkül ültetett fákat és bokrokat. Arra a kérdésünkre, hogy egészen pontosan hány fáról van szó, a polgármester nem adott konkrét számot, azt viszont közölte velünk, hogy az eltávolított növényeknek az eredeti helyükön történő pótlását a város nem tervezi.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!