BEZÁR

Közösségi média

MÁSIK FŐVÁROS

Hogyan lesz annyi az annyi?

Sok, köztük jónéhány debreceni ismerősöm bejegyzése a közösségi online felületeken, valamint szakértők erre vonatkozó töprengései egyaránt utalnak arra, hogy előbb-utóbb terítékre kerülhet az „oltakozás” mindeddig hangoztatott önkéntességének valamilyen formában történő átértékelése.


Debreciner - egy százalék

debreciner.hu

Merthogy, hogy az új vírusmutációk nagyobb agresszivitásán alapuló újabb becslések szerint jóval több beoltottra lesz szükség az egész (felnőtt) népességen belül egy országban, társadalomban a nyájimmunitás eléréséhez. Bár a nyájimmunitás érvényességének kizárólagosságát szintén érik szakmai kritikák, összességében mégis ezt az arányt tekinthetjük annak az elérendő mértéknek, amely az adott nagyobb közösségen belül a járvány terjedését megállíthatja. S ez a kívánatos arány a brit vírus elterjedésével nagyságrendet ugrott. Ahol már a sokkal magasabb fertőzőképességét bekalkulálták a prognózisba, ott egészen megdöbbentő különbséget vetítenek előre a korábbi becsléshez képest: „A párizsi Pasteur Intézet szerint akkor lehetne minden korlátozást feloldani Franciaországban, ha legalább a felnőtt lakosság 90 százaléka megkapná a koronavírus elleni vakcinát szeptember 1-ig. Ez az arány eléggé eltér a legtöbbször emlegetett 60-70 százalékos átoltottságtól” – írta az MTI.


koronavírus

Az Egyesült Államok legismertebb és legtöbbet idézett kutatója szintén 30 százalékkal volt kénytelen emelni cél mértékét: „A lakosság legalább 90 százalékának vagy akár még ennél is nagyobb részének beoltottsága szükséges a nyájimmunitás kialakulásához. A vírus átadásának folyamatát, a járványt csak ekkora tömegű vakcinafelvétel esetén lehet majd megállítani – hangzik dr. Anthony Fauci legújabb becslése. A fertőző betegségekkel és allergiával foglalkozó amerikai kutatóintézet (National Institute Of Allergy and Infectious Diseases, NIAID) igazgatója még soha nem beszélt ilyen magas arányról.” (webbeteg.hu) A 60-70 százalék még azon a tavalyi, korai becslésen alapult, „hogy a 3 potenciális áldozat közül legalább kettőnek immunissá kell válnia, hogy mindegyik hordozó egynél kevesebb másik embert fertőzzön meg. Amikor minden vírusgazdára egynél kevesebb áldozat jut, a járvány lassan elhal.” (webbeteg.hu)

Ugyanakkor például a kormányzati tájékoztatókon szinte naponta halljuk, hogy a brit vírus (s akkor a dél-afrikaival vagy a brazillal nem is számoltunk) több embert fertőz meg, mint az eredeti kínai. „Hangsúlyozta, a brit mutáns fertőzőképessége, súlyos megbetegítőképessége sokkal nagyobb, mint az eredeti, úgynevezett vad vírusé, emiatt több a fertőzött és közülük többen kerülnek kórházba. Egy fertőzött negyedóra alatt három másik embert is megfertőzhet egy helyiségben tartózkodva” – mondta Müller Cecília, tisztifőorvos. (koronavirus.gov.hu)


koronavírus - Debrecen

MTI/Czeglédi Zsolt

Mindez felettébb valószínűsíti, hogy a korábban megbecsült nyájimmunitás mértéke nem lesz elég a járvány megfékezéséhez. Ez a magyarországi helyzetre vonatkoztatva az jelenti, hogy a bizonytalanok, sőt a most elutasítók beoltására szintén szükség lehet. Múlt héten a válaszadók 20 százaléka volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben a decemberi 36 százalékkal. Ugyanakkor az oltakozási hajlandóság növekedéséért súlyos árat kellett fizetnünk. Hisz a betegek, a halottak magas száma, gyakorlatilag a félelem (is) növelte immár 50 százalék fölé: „Az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek 86%-át a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma is befolyásolja.” (ksh.hu) De továbbra is jelentős, együttesen 45 százalék az oltást elutasítók és a bizonytalanok aránya.

A betegségen átesetteket, s remélhetőleg minél tovább tartó védettségüket figyelembe véve, s őket az oltottak közé sorolva, nos ez esetben is súlyos tíz százalékok hiányoznak még ahhoz, hogy beoltottak aránya elérje az egyre gyakrabban emlegetett igen magas szintet. Amely gyakorlatilag nagyon közel
áll az egészségi szempontból beoltható, szinte teljes magyarországi népesség számához.

„Eddig a hírek arra fókuszáltak, hogy ez az új mutáns sem okoz súlyosabb megbetegedést, és a vakcina erre is hatékony lehet, vagy könnyen módosítható annak érdekében, hogy hatékony maradjon. Ám ha ennyivel nagyobb a terjedési képessége, az valójában nagyon komoly probléma. (..) Jelentősen megemeli ugyanis a nyájimmunitási küszöböt – csak Magyarországon akár egy-másfél millió emberrel.” (u-szeged.hu)

Ez esetben pedig óhatatlanul azzal a dilemmával kell szembenéznie a védekezés irányítóinak, hogy a mindeddig hangoztatott, s a világ szinte minden országban alkalmazott önkéntességgel nem lehet a kívánatos számú beoltottat elérni.
Ugyanakkor sokan kérdezik, maguktól vagy másoktól, hogy „megengedhető-e” a törvény erejével kötelezni bárkit, illetve majdnem mindenkit arra, hogy beoltassa magát. Összefér-e a 21. század szellemével az alapvető állampolgári jogok ilyen jellegű felfüggesztése. Nehéz rá válaszolni, de a „kérdés” már az ajtónkon kopogtat.


koronavírus - Debrecen

MTI/Czeglédi Zsolt

Az ugyanis gyakorlatilag kizárható, hogy a magyar kormány éppen most hirtelen meggondolná magát, s más eszközöket tömegméretekben be akarna vetni az oltási kampány mellett és azzal párhuzamosan. „A járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat.” (koronavirus.gov.hu.)

Ám ettől másutt még akadnak elgondolkodtató példák. Például Dánia esetében. Dánia a 80 felettiek beoltásában arányaiban jobban áll Magyarországnál, a fiatalabbak esetében a magyar oltási adatok jobbak. Tehát április 9-éig ott: „Tegnap 214 311 PCR-tesztet jelentettek, ma 183 675-öt. Az két nap alatt összesen 397 986 PCR-teszt. Nálunk ezalatt a két nap alatt összesen 65 726 tesztről számoltak be. Úgy hatszoros a különbség, hogy Dániában mindössze 5,8 millióan laknak. Összesen ott 23,6 millió PCR-tesztet végeztek eddig. Nálunk 4,8 milliót. Emellett azt is lehet tudni, hogy Dániában ebben a két napban a PCR-tesztek mellett elvégeztek 460 ezer antigén gyorstesztet is. (Erről nincs magyar adat.) Tegnap a dánok a járvány 1 hivatalos áldozatát jelentették be. Ma nem jelentettek halálos áldozatot. Ezalatt a két nap alatt Magyarországon hivatalosan a járvány 557 újabb áldozatát jelentették be. Dániában 221 covid-fertőzött van kórházban. Nálunk 11 363. Ott 37 koronavírusos beteg van intenzíven. Nálunk erről napi adat nincs, Gulyás Gergely kérdésünkre azt mondta, hogy 1827 koronavírus-fertőzöttet ápolnak intenzíven.
Ott 24 covidos beteg van lélegeztetőn. Nálunk 1364. Dániában eddig összesen 2436-an hunytak el a járványban. Nálunk 22 966-an.”
(444.hu)


oltópont - klinika - koronavírus

Lia

Tehát a reálisan várható magyar perspektíva: „Egy biztos, ha rossz lesz az oltási hajlandóság, rengeteg vakcina áll rendelkezésre, nem tudják kinek beadni, és tombol a járvány, akkor valamilyen szinten bizony kötelezővé fogják tenni, vagy ki fogják kényszeríteni a vakcinák beadását” – mondta nemrégiben Novák Hunor, az ismert gyermekorvos. Novák szerint a kötelezővé tétel módjára több opció is szóba jöhet, akár a gyerekek, akár a felnőttek esetében. (szeretlekmagyarorszag.hu)

Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken ( április 9.) közölte : a regisztráció jól halad, az oltásra jelentkezők száma csütörtökön átlépte a négymilliót. Ez azonban még mindig kevés. Hozzátette: június elejére a nyolcmillió felnőtt korú magyar állampolgár közül – aki megkaphatja az oltást – képesek leszünk hétmilliót beoltani. Jelezte: attól tart, nem lesz annyi regisztrált, magát beoltani akaró ember, mint amennyi vakcina.

Az esetlegesen kialakuló helyzet tehát elképzelhető, sőt reális: több lesz a beadandó vakcina, mint a szükséges számú oltakozó. Tény, egyelőre, sokaknak, főként azoknak, akik nem akarják „felvenni” az oltást, sokkoló lehet bármiféle kényszerítő intézkedés „foganatosítása”. Amelyre ugyan talán soha nem kerül (ilyen megfogalmazásban) sor. Ám az nagyon valószínű, hogy éppen ezekben a napokban, szűk hetekben dől el, hogy akár közvetett (ezt tartom valószínűbbnek), akár közvetlen eszközök formájában szembesülnünk kelljen majd vele.

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...