BEZÁR

Közösségi média

Ma érik el kapacitásuk maximumát a magyar kórházak Bill és Melinda Gates intézete szerint, összeomlást jósolnak

Áprilisban 500 fölé is emelkedhet a naponta elhunyt koronavírus-fertőzöttek száma. Az előrejelzések szerint már túl vagyunk a harmadik hullám tetőzésén, továbbá nincs nagy különbség a legoptimistább és a legpesszimistább forgatókönyv között. Érdemes a helyén kezelni a becsléseket, de figyelmeztető jel, hogy korábban a végül bekövetkezetthez képest kedvezőbb képet festettek a magyarországi járványhelyzetről.


Debreciner
Kattints a képre!
debreciner.hu

Lesújtó előrejelzés olvasható a Bill és Melinda Gates által alapított, a Washingtoni Egyetemen működő Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) nevű globális egészségügyiadat-elemző intézet honlapján a magyarországi járványhelyzetre vonatkozóan. A kalkulációik szerint a magyar kórháziágy-kapacitás ma, március 23-án éri el a maximumát, ami az intézet számai alapján katasztrofális eredményekhez fog vezetni: a halálozások eddig is folyamatosan növekvő üteme hirtelen megugrik, a következő napokban rendszeresen 300 fölötti elhunytat jósolnak, predikciójuk szerint április 11-én lesz a legmagasabb a covidban elhunytak száma: 506 személy.


koronavírus

covid19.healthdata.org

Az előrejelzés szerint április 11-től a kórházi ápolásra szoruló betegek száma ismét a jelenlegi kapacitások alá csökken, a halálozások száma pedig radikális esésbe kezd. Az IHME egyébként három szcenáriót (a jelenlegi helyzet alapján legvalószínűbbet, egy pesszimista forgatókönyvet, a járványvédelmi intézkedések teljeskörű betartása esetén várhatót) vizsgált, de lényegi különbség nincs ezek között. Számításaik szerint április 11-re az eddigi összes elhunyt száma a legrosszabb esetben eléri a 16 894 személyt, de a legoptimistább esetben is 16 869-en fognak meghalni.


koronavírus

covid19.healthdata.org

És hogy mikor fog tetőzni a járvány? Az IHME becslései szerint ezen már túl vagyunk: úgy számolnak, hogy március 17-én volt a legtöbb új koronavírus-fertőzött, a számuk pedig 47 330 és 49 051 között lehetett. A hivatalos adatok szerint egyébként ezen a napon 3456 új esetet regisztráltak.

Az IHME a járványügyi előrejelzéseit a korlátozó intézkedések és az oltások ütemét is figyelembe véve készíti, azonban a predikcióit érdemes a helyén kezelni, mivel például a kórházban ápolt betegeket tekintve sokkal magasabb számmal (19 778) dolgozik, mint amennyi a kormány ma reggeli adatközlésében szerepelt (11 873). Az mindenesetre figyelmeztető jel lehet, hogy az intézet március elején még kedvezőbb képet festett a napi elhunytak számáról, mint ahogy aztán valójában alakultak az adatok: a 24.hu cikke szerint március elsején az IHME még azt vetítette előre, hogy a harmadik hullám halálozás szempontjából történő tetőzésekor naponta 180-184-en fognak elhunyni a fertőzöttek közül. Ehhez képest ma, március 23-án már 252 halottat jelentett be a kormány.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...