BEZÁR

Közösségi média

Kezdjünk bele még ma!

Nem titkolt cél, hogy a résztvevőkben egy hónapnál hosszabb, talán egész életre szóló műanyag-kerülő tudatosság alakuljon ki. Mindenki tehet a környezetvédelemért.

Egyszer csak robbant a #műanyagmentesjúlius itthon is. Eredetileg Ausztráliából indult, s napjainkra globális méretű akcióvá vált. A felhívás arról szól, hogy egy hónapig kerülje el mindenki az egyszer használatos műanyagot, ezzel is kímélve a környezetünket, és habár a júliust jelölte ki a kampány, nem titkolt cél, hogy a résztvevőkben egy hónapnál hosszabb, talán egész életre szóló műanyag-kerülő tudatosság alakuljon ki.

Aki hirtelen csöppen bele a környezetvédelem ezen ágába, annak magyar nyelven is elérhető több kisokos, amelyek gyors és könnyű sikereket garantálnak. Kezdésnek ajánljuk a Zöldnek lenni jó bejegyzését ebben a témában.


műanyag mentes július

Bár még nincs vége júliusnak, körbekérdeztünk, mi a helyzet a debreceni műanyag-kerülőkkel.

A műanyagmentes életstílus maga az etalon, egy kitűzött cél, és kétségkívül az egyik leghasznosabb megmentő mozgalma a Földünknek – kezdi Petra (19), majd hozzáteszi: nem kell, hogy tökéletesen menjen egyik napról a másikra. Lépésekben kell haladni. A műanyagmentességre szokták azt mondani, hogy nem arra van szükség, hogy mindenki tökéletesen csinálja, hanem arra, hogy sokan tökéletlenül. Hiszen ezzel közösen rakosgatjuk a zöld bolygó építőkockáit, míg fel nem épül a mű.

Attila (28) úgy gondolja, hogy a környezettudatossághoz kevés a műanyagmentesség, de nagyon jó kezdet. Azt még senki nem merte vállalni, hogy környezetvédelem = fogyasztáscsökkentés. Azzal véded a legjobban a környezeted, ha kevesebbet használsz.. mindenből, és ami már van, azt újra és újra használod. Persze ettől függetlenül az alapnak számító szelektív hulladékgyűjtésen kívül vásárlásnál nem teszem zacskóba a fürtös banánt (sem). S ne feledkezzünk meg az apróságokról sem: ha megeszem a péksütit útközben, a morzsát kiszórom a földre, nem dobom ki a kukába.


műanyag mentes július

A műanyagtermelés csökkentése gyanánt elkezdtem nejlonzacskók helyett vászonzsákokat használni. Ezek a nejlonzacskók a természetbe kerülve sok élőlénynek kárt okoznak, akár meg is ölhetik őket. Zsófi (14) már fiatalon nagyon tudatosan odafigyel arra, hogy minimalizálja az egyszer használatos műanyagot hétköznapjaiban, sőt arra buzdít mindenkit, hogy minimális odafigyeléssel és a kényelmünk kis részének háttérbe szorításával tegyünk a környezetszennyezés visszaszorításáért!

Attilához hasonlóan Szabolcs (43) is szelektíven gyűjti a szemetet, illetve ha már semmiképp se tudja a csomagolást kikerülni, akkor megpróbál papírt keresni.

Károly (21) igyekszik csökkenteni hétköznapjaiban az egyszer használatos műanyagot, ezért a boltokban például hátizsákba pakol a fizetés után, és nem szatyorba. Úgy gondolja, hogy nem az egyének döntésén kellene lennie a legnagyobb hangsúlynak ebben a kérdésben, hanem az ipari szereplőket kéne kötelezni állami szinten a hulladékcsökkentésre.

A nemrég lezajlott Campus Fesztiválon az FFF Hungary debreceni csapata felkérte Pálfi Zsuzsa (23) környezetvédőt, hogy tartson egy előadást a műanyagmentességről:

Mindenki tehet a környezetvédelemért – ezt szeretném megmutatni minden egyes előadásom során. A környezetvédelem nem csupán annyit jelent, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet. A környezetvédelem egy komplex szemléletmód, egy értékrend. Fontos, hogy apró cselekedetekkel kezdjük el, lépésről lépésre haladjunk a lehetőségeinkhez mérten. Hamar rájöhetünk, hogy nem csak a környezet és az ökoszisztéma megóvása végett cselekszünk, hanem saját magunk és a minket követő generációk egészségéért is. Mindemellett rájövünk nagyobb globális összefüggésekre, a köztünk és a Föld egészére kiterjedő problémák közötti összefüggésekre. Rájövünk arra, hogy minden döntésünkkel hozzájárulunk egy globális folyamathoz, és ráeszmélünk, hogy akár egy szappan megvásárlásával is támogattuk eddig az esőerdők irtását, vagy egy pulóver megvételével a gyermekmunkát finanszíroztuk. Milyen apróságokkal érdemes kezdeni? Például én a tudatos vásárlással kezdtem: hazait, helyit, szezonálisat vásároltam, így még nem kellett lemondanom sok dologról, csak az egzotikus gyümölcsökről többnyire. Ezt követően törekedtem arra, hogy elsajátítsam a zero waste, azaz a hulladék- vagy pazarlásmentes életmódot, s már a csomagolás mentességért is tettem több lépést. Talán apróságoknak tűnik, de a változást magunkkal kell kezdenünk. Ha megváltozik a kereslet, akkor megváltozik a kínálat, így ha a társadalom, amire hatással vagyunk, a saját jó példánk által megváltozik, igazodik hozzá a kínálat, azaz a gazdaság is. A világ a példánk miatt fog megváltozni.


Pálfi Zsuzsa
Pálfi Zsuzsa
Fülöp Ferenc Krisztián

Debrecenben a Nagypiacon és a malomparki piacon van egy-egy stand, ahol hatalmas üvegekből kimérősen lehet vásárolni különböző élelmiszereket, ráadásként ha saját tárolóba kérjük, akkor olcsóbban kapjuk az árut. Sok debreceni örült annak, amikor a Cekker megnyílt, hiszen fűszereket, olajat és tisztítószereket is lehet kimérve vásárolni. Akkor sincs probléma, ha a vásárló nem vitt magával saját tárolót, mert mindig vannak tartalék üvegek, amiket ebből a célból fel lehet használni, illetve a boltban lehet vásárolni vászonzacskókat is. Ha pedig olyan magyarországi webshopot keresünk, ahol még több hulladékmentes terméket lehet megvásárolni, akkor Kump Edina webáruháza áll rendelkezésre!

Talán a műanyagmentes július legfontosabb üzenete az, hogy kezdjünk bele a tudatos hulladékcsökkentésbe még ma. Mindegy, milyen mértékben, csak kezdjük el.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...