BEZÁR

Közösségi média

„A debreceniek megérdemlik a szélesebb gondoskodást” – hangoztatja az MSZP

Madarasi István szocialista önkormányzati képviselő közleményben foglalta össze álláspontjukat Debrecen 2021-es költségvetéstervéről.


Debreceni közgyűlés - 2020. július 2.
Madarasi István
Koppányi Szabolcs

Papp László polgármester a napokban ismertette
Debrecen 2021-re tervezett városi költségvetésének főbb számait és irányait. Erre reagálva az MSZP városi elnöke és önkormányzati képviselője kifejti közleményében: azzal nincs gond, hogy továbbra is a gazdaság fejlesztése a kiemelt feladat, ha Debrecen erősödő lehetőségeivel párhuzamosan a rászorulókon is nagyobb mértékben segítenek a város vezetői.

Örvend a közlekedési fejlesztéseknek, de arra is felhívja a figyelmet, hogy „az utak, kereszteződések átalakításával egyre több parkolóhely szűnik meg és teszi lehetetlenné, élhetetlenné mindennapjainkat”.

Madarasi úgy véli: „az önkormányzatiság egyik lényegi eleme, hogy saját magunk dönthetünk bizonyos fejlesztésekről, lakosságot érintő beruházásokról. A kormányzati elvonások ezt a lehetőséget verik keresztbe.” Szerinte Debrecen megyei jogú városként a „rendelkezésére álló forrás nagyságának tükrében nem csak magáért, hanem az önkormányzatiságért is ki kell, hogy álljon. Vezető szerepének kell lennie a megyei jogú városok között, és érdekérvényesítő szerepe nem lehet öncélú.”

A szocialista képviselő meglátása szerint lakhatási problémák vannak Debrecenben, ezért „új lakáskoncepcióra, szélesebb bérlakásprogramra van szükség”.

Alább teljes terjedelmében ismertetjük a közleményt:

Debrecen város költségvetése, amely mindent megmutat, és egyben eltakar!

Elkészült Debrecen város 2021. évi költségvetése, amely 162,5 milliárdos fő összegével ismételten csúcsot döntött. Az elmúlt napokban több részletben megismerhettük azon fejlesztéseket, amelyeket a város vezetése kiemelten fontosnak tart. A több mint 50%-os beruházási ráta, a 2020. év saját bevételeinek teljesülése, a város adóerő képessége biztatóan hangzik, egyben tartósságot mutat. Továbbra is a gazdaság fejlesztése a kiemelt feladat. Ezzel nincs is gond, ha párhuzamosan a város erősödő lehetőségeihez képest a rászorulók, önerőből továbblépni nem képesek helyzetén is nagyobb mértékben segítenek. Az elvonások ellenére a bevételi oldalunk stabilitást mutat, a már meglévő EU-s és kormányzati források lehetőséget adnak olyan fejlesztések, projektek elindítására, amelyek megvalósítása évekre áthúzódhatnak.

Mert szép cél a kiemelt közlekedési fejlesztés, ha annak következményeit nem kezeljük időben. Az utak, kereszteződések átalakításával egyre több parkolóhely szűnik meg és teszi lehetetlenné, élhetetlenné mindennapjainkat. Már nemcsak a belváros, hanem a lakótelepek környéke is megtelt gépjárművekkel. A megoldáshoz most kellene elindítani parkolóházak, új parkolók megvalósítását párhuzamosan a közösségi közlekedés fejlesztésével.

Az önkormányzatiság egyik lényegi eleme, hogy saját magunk dönthetünk bizonyos fejlesztésekről, lakosságot érintő beruházásokról. A kormányzati elvonások ezt a lehetőséget verik keresztbe. A saját felhasználású keretünk csökkentését ellensúlyozó kompenzációk minden esetben kötött, célfeladathoz rendelt támogatásként jelennek meg. Debrecen megyei jogú városként, rendelkezésére álló forrás nagyságának tükrében nem csak magáért, hanem az önkormányzatiságért is ki kell, hogy álljon. Vezető szerepének kell lennie a megyei jogú városok között, és érdekérvényesítő szerepe nem lehet öncélú. Azzal, hogy támogatja a kormány ilyen irányú megszorító döntéseit, lemond az önmegvalósítás, a szabad akarat lehetőségéről. A mai gazdasági helyzetben az erősnek támogatni kell a gyengébbet, nem pedig visszaélni adóerő képességével, politikai befolyásával.

Napokon keresztül és várhatóan a közeli jövőben is hallani fogjuk a fejlesztési célokat. Polgármester, alpolgármesterek, önkormányzati képviselők ismétlik ugyanazt, hogy mennyi mindenre van forrásunk és mennyi mindent megvalósítanak. Egy dologról senki nem beszél. Lakáshelyzet, lakhatási problémák Debrecenben. Nagyon szépen hangzik a kormány propaganda a fiatalok lakáshoz jutásának támogatásáról, de ez a valóságtól messze van. Új lakáskoncepcióra, szélesebb bérlakás programra van szükség.

Megállt a Debrecen kártya program. Azzal, hogy 2020-ban elindult, ki lett pipálva a feladat. Nem látszik a költségvetésből milyen választási lehetősége van a debreceni lakosoknak a kedvezmények szélesebb körű igénybevételére. Az iskolai szűrőprogram tovább fejlesztésével lehetne elindítani bizonyos felnőtt korcsoportok kedvezményes, ne talán díjmentes vizsgálatát.

Az ellenzéknek nem dolga a források biztosítása, de adok néhány tippet:
– általános tartalék 2 milliárd forint,
– 2020. évi pénzmaradvány feladattal nem terhelt kb. 2,5 milliárd forint része,
– elvonások ellenére emelkedő helyi iparűzési adó bevételek.

Ezen forrásokból már lehetne elindítani a meglévő, de eltakart problémák orvoslására. Ezek nem egy éves költségvetésben megvalósítható, hanem hosszú távú feladatot jelentenek. Igaz nem látványos dolgok, de a debreceniek megérdemlik a velük való szélesebb gondoskodást. Ehhez politikai akaratra és nagyobb szociális érzékenységre van szükség.

Tételes módosító indítványt a Magyar Szocialista Párt képviselőjeként nem teszek, viszont koncepcionálisan felhatalmazom a városvezetést az általam felvetett témakörök megvalósítására.

Debrecen, 2021. február 24.

Madarasi István önkormányzati képviselő
Magyar Szocialista Párt

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...