Tízszeresére drágult a kézilabda-Eb a tervekhez képest, kormányközeli építőcégek profitálnak

Az Átlátszó számításai szerint eddig nettó 131 milliárd forintba került a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság az adófizetőknek. Ehhez képest Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke 2018-ban még arról beszélt, hogy a kontinenstorna összesen 10-15 milliárd forintos beruházást igényelhet Magyarországon.

Átlátszó

A tervezett összeg azonban 3 év alatt közel tízszeresére nőtt, az eseményhez kapcsoló beruházásokból pedig eddig főként kormányközeli vállalkozások profitáltak – írja az Átlátszó.

A 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság rendezési jogát Magyarország és Szlovákia kapta meg. Bár eredetileg nem számoltak nagy összegekkel – Kocsis Máté, Magyar Kézilabda Szövetség elnöke 2018-ban 10-15 milliárd forintot emlegetett – már most látszik, hogy a végösszeg bőven meghaladja majd a 100 milliárd forintot.

Első lépésként a kormány már a megrendezéséhez szükséges létesítményfejlesztés előkészítésére is 3,4 milliárd forintot hagyott jóvá 2019 tavaszán. Ezt pedig ennél jóval jelentősebb összegek követték hamarosan.

Az Európa-bajnokság 2022. január 13-án kezdődik, a magyarországi meccseknek több város ad otthont, köztük Debrecen is.

A debreceni fejlesztéshez kapcsolódóan épp a napokban hirdettek eredményt. A Debreceni Főnix Csarnok épületének felújításáról “az ajánlatkérő számára előre nem látható események által kiváltott rendkívüli sürgősség, az irányelvben megállapított szigorú feltételekkel összhangban (…) hirdetmény közzététele nélküli” tárgyalásos eljárásban döntöttek – áll az uniós közbeszerzési értesítőben.

A létesítmény ugyanis a Kézilabda Európa Bajnokság egyik helyszíne, ezért az állami tulajdonú Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK), mint ajánlatkérő – a “kézilabdatörvény” alapján – jogosult az ilyen típusú eljárás lefolytatására.

“A Debreceni Főnix Csarnok épülete egy meglévő, használatban lévő ingatlan, vegyes rendeltetésű, multifunkcionális sportcsarnok. Az épülettel szembeni többlet cél fogalmazódott meg, miszerint az épületnek (az alaprendeltetésének megtartása mellett) meg kell felelnie a 2022. évben megrendezendő férfi kézilabda Európa-bajnokság feltételeinek, alkalmasnak kell lennie az Európa-bajnokság csoportmeccsinek lebonyolítására.” Ezért szükségessé vált a létesítmény korszerűsítése.

A Hunép Építőipari Zrt. a debreceni Főnix Csarnok felújítására kiírt tenderen egyedüli ajánlattevő volt. A zrt. nettó 1,9 milliárdért végezheti el a munkálatokat.

A cég éves forgalma 2018-ban és 2019-ben is bő 14 milliárd forint volt, az adózott eredménye pedig 827, majd 579 millió forint. A zrt. tulajdonosa a Szinorg Universal Vagyonkezelő Zrt., amelyet több magánszemély birtokol. A Hunép is jól szerepel egyébként a közbeszerzéseken: elnyerték a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház felújítását 9,6 milliárd forintért, és a Fabó Éva Sportuszoda felújítását is 2,2 milliárdért egy budapesti céggel közösen.

További részletek az Átlátszó cikkében olvashatók.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!