BEZÁR

Közösségi média

Nem látni, miből futotta Tiba István 12,4 millió forintos adósságcsökkentésére

Vitányi István és Bodó Sándor vagy hasonlóan gondolkodnak az autóvásárlásról, vagy mindketten ugyanazt a hibát követték el a nyilatkozataikban. Kötelezően friss vagyonnyilatkozatot tettek a hajdú-bihari országgyűlési képviselők is.


Bodó, Tiba, Vitányi
Bodó, Tiba, Vitányi és a Parlament
Facebook

Január 31-én éjjel közzétették a parlament honlapján az országgyűlési képviselők kötelező vagyonnyilatkozatait. Megnéztük, hogy a dokumentumok alapján hogyan gyarapodott, esetleg csökkent a Hajdú-Bihar megyei képviselők vagyona 2019 végéhez képest. Az öt debreceni kötődésű képviselő önbevallását már bemutattuk olvasóinknak. Most a megye további három egyéni mandátumot szerzett politikusával folytatjuk a sort. Mindannyian a Fidesz-KDNP jelöltjeként kerültek be a parlamentbe. Sok változást egyikőjük nyilatkozatában sem találtunk, azonban néhány érdekességet így is felfedeztünk.

Ugyanaz az autó, csak más vásárlási év Vitányi István bevallásában

Vitányi István, a berettyóújfalui központú 4-es számú választókerület képviselője már a 2019-es bevallásában is feltüntetett egy Kismarosban található 2135 négyzetméteres beépítetlen területet, méghozzá 50 százalékos tulajdoni hányaddal. 2020-ban ugyanennél a teleknél már egyedüli tulajdonosként szerepel, ugyanis megvásárolta a korábban örökölt terület másik felét is. Újdonság még, hogy 6 millió forinttal tartozik neki egy hitelintézet. A dokumentumnak van egy különös tétele: míg a 2019-es nyilatkozatában egy 2018-as vételű Volvo XC60 személyautó szerepel, addig a 2020-as bevallásában már egy 2020-as vételű, de pontosan ugyanilyen gépjármű van feltüntetve.

Vitányi István friss vagyonnyilatkozata itt található.


Vitányi István

Facebook

Hasonló furcsaság szerepel Bodó Sándornál is

A hajdúszoboszlói központú 5-ös számú választókerületet Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár képviseli. A vagyonnyilatkozatában a Vitányiéhoz hasonló jelenséget tapasztalhatunk: míg a korábbi bevallásában egy 2017-es Nissan Qasqai szerepel, a 2020-as dokumentumban az államtitkár már egy tavalyi vételű, de ugyancsak Nissan Qasqai márkájú autót tüntetett fel helyette. Vitányinál és Bodónál is csak két dolog történhetett: vagy mindketten pontosan ugyanúgy rontották el a vagyonnyilatkozatukat, vagy valamilyen okból néhány év alatt pont ugyanolyan autóra cserélték ki a korábbi járművüket, mint amilyet addig használtak. Bodó nyilatkozatában ezen kívül az egyetlen érdemi változás 2019-hez képest, hogy a takarékbetéti megtakarítása 11,4 millió forintról 11,2 millióra csökkent.

Bodó Sándor friss vagyonnyilatkozata itt található.


Bodó Sándor

Facebook

Ez a rendszer nem működik

Az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország 2014-ben dolgozta ki a civilek vagyonnyilatkozati 12 pontját.

„A javaslataink még most is aktuálisak, valódi nyilvánosság, valódi ellenőrzés és valódi szankciók hiányában a vagyonnyilatkozati rendszer továbbra sem működőképes. Ennek következtében – a tiszteletre méltó kivételektől eltekintve – mindössze két dolgot nem fednek fel a politikusok által évente közzétett vagyonnyilatkozatok: azt, hogy mekkora a vagyonuk és azt, hogy miből szerezték a vagyonukat” – olvasható a Transparency aktuális bejegyzésében a Facebookon.

Sokat törlesztett Tiba István az adósságaiból

A hajdúböszörményi központú 6-os számú választókerület képviselője, Tiba István a vagyonnyilatkozata szerint nem vásárolt semmilyen új vagyonelemet, nem fektetett be semmibe, ugyanakkor a pénzügyeiben jelentős változás állt be. A jelek szerint elfogyott a 2019-ben még feltüntetett, de idén már hiányzó 2 millió forint készpénze. Emellett a 2019-es bevallásban szereplő 2,5 millió forintos kölcsöne is eltűnt 2020-ra, úgy tűnik tehát, hogy megadták neki az összeget. Hogy akkor hová tűnt ez a 4,5 millió forint? Elképzelhető, hogy Tiba adósságtörlesztésre költötte: míg 2019-ben pénzintézettel és magánszeméllyel szemben összesen 24 millió forint volt a tartozása, addig ezt 2020 végére sikerült leapasztania 11,6 millió forintra. Ha valóban erre is költötte a pénzt, a vagyonnyilatkozatból akkor sem derül ki, hogy Tiba hogy volt képes egy év alatt egy 12,4 millió forintos adósságtörlesztésre.

Tiba István friss vagyonnyilatkozata itt található.


Tiba István

Facebook

KÖSZÖNJÜK a támogatását azoknak, akik segítették a munkánkat 2019-ben és 2020-ban! Számítunk rájuk és másokra is 2021-ben, hiszen együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert 2021-ben! Köszönjük!


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...