BEZÁR

Közösségi média

MÁSIK FŐVÁROS

Kínai kapcsolat

„Magyarországon az oltás iránti bizalom folyamatosan nő, és az egészségügyi dolgozók, valamint a szociális otthonokban lakók beoltása után következnek a 60 év feletti, krónikus betegségben szenvedők, több mint 1,7 millió ember. Ennyi kínai vakcinánk tulajdonképpen lenne is, ha meglenne az engedély” – jegyezte meg pénteki rádióinterjújában (Kossuth) Orbán Viktor, magyar miniszterelnök.

Mindez, vagyis a kormányfő optimista víziója szép is, jó is. Lenne, ha a többféle kínai vakcina mindegyikét nem öveznék olyan kérdőjelek, amelyeket nehéz lenne figyelmen kívül hagyni. Még azoknak sem, akik – csakúgy, mint jómagam – mindenképpen oltáspártiak. Sőt a kínai, az orosz oltóanyagokkal szemben sem lenne semmiféle elvi kifogásom. Annyi van, amennyit, legalábbis szerintem, minden józanul gondolkodó magyarnak fel kell tennie. Igaz, amennyiben politikus az illető, s nyilvánosságra hozza az egyelőre felelet nélkül hagyott kérdéseit, hamar megkapja a kormányközeli emberektől a meglehetősen kemény kioktatást:

Menczer: „a baloldal ne hátráltassa a munkát álhírekkel!” A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára arra kérte „a baloldalt és a sajtóját”, hogy ha már „segíteni nem tudnak és nem is akarnak, legalább álhírekkel, félrevezetéssel ne hátráltassák a munkát”. Menczer Tamás a Facebook-oldalán olvasható szombati bejegyzésében kifejtette, meggyőződése szerint a kínai és az orosz vakcina rossz irányba (?!, sic) semmiképpen nem befolyásolja az oltási kedvet. (MTI) Jó lenne visszakérdezni, hogy vajon milyen álhírekre gondol az államtitkár. Ismereteim szerint ugyanis azok, legyenek politikusok, szakemberek vagy átlagos magyar állampolgárok, akik az ügyben nem a kormány jelenlegi álláspontját ismételgetik, eleddig semmiféle álhírt nem terjesztettek. Csupán ugyanazon kételyeiket fogalmazták meg, amelyeket szerte a világon minden demokratikus országban, talán ez még megengedett nálunk is, s amelyeket hiteles dokumentumok támasztanak alá, és legfőképpen amelyeket maguk a kínai hatóságok és szakmai szervek sem cáfoltak soha. Nem beszélve az egészségügyi nemzetközi szakmai intézményekről, amelyek végképp nem vádolhatók elfogultsággal, hisz ők csupán számokat, grafikonokat, eligazodást segítendő magyarázatokat közölnek.


koronavírus - Kína

Nézzünk most ismét egy másik tényt. Mondhatnánk a kormány érvelési oldaláról, de nem mondom. Hisz ez nem politika, hanem éppen annyira tény, mint azok, amelyek a védekezés során elkövetett kormányzati hibákra hívják fel a figyelmet. Amelyeknek a kijavítása még most is jótékonyan hatna a magyar lakosság oltási hajlandóságára. Tehát: Németországban is kialakult egy vita arról, hogy ki tehető felelőssé a vakcina „késői” érkezéséért. Jörg Wojahn, az Unió németországi képviseletének vezetője viszont megvédte az Európai Bizottság munkáját: szerinte még a novemberi, 300 millió dózisról szóló megállapodás idején sem volt teljesen biztos a vakcina hatásossága, sem az, hogy a Pfizeré lesz az első forgalomba állítható oltóanyag. „Ha ez idejekorán kiderült volna, az egész világ a BioNTechbe és az ő vakcinájuk gyártásába fektetett volna – és ma nem lennének problémáink a leszállítással.” Mint ismeretes eddig két gyártó engedélyeztette, vagy tudta engedélyeztetni gyártmányát. Természetesen Magyarország szintén ezeket használhatta.

Tehát az uniós stratégia gyakorlati megvalósulását lehet körülményesnek vagy akár lassúnak nevezni, de ugyanakkor olyan biztosítéknak szintén, amely a bevizsgálási és ellenőrzési folyamatnak köszönhetően az elérhető legjobb és legbiztonságosabb oltóanyagot biztosítja a tagországok számára. S ne feledjük el, hogy az első tekintetbe vett anyagot karácsony előtt, illetve a második felhasználását január elején engedélyezték. (Gyorsítva, bő egy hónappal a gyártó kérvényezése után.) Összesen talán már egymilliárd közelében járhat a gyógyszeripari cégekkel kötött uniós szállítási megállapodások száma. A termékekből természetesen hazánk szintén arányosan részesül.

Akárhogyis, a keleti vakcinákkal kapcsolatos kérdőjelek ettől teljesen függetlenül megmaradnak. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy a valószínűsíthető oltóanyagról „maga a gyártó sem tudja, hogy a szer 60 éves kor felett megfelelően hatékony-e, magyar szempontból azért érdekes, mert Orbán miniszterelnök pénteki rádióinterjújában arról beszélt, hogy az oltási terv következő ütemében a 60 év feletti krónikus betegeket oltanák. Ők Orbán szerint 1,7 millióan vannak.” (444.hu)

S egy valódi szakvélemény:
„Nagyon sokféle kínai vakcina van, de konkrétan ez, amelyik szóba került, lényegében olyan módszerrel készült vakcina, amit százötven évvel ezelőtt Pasteurék már kifejlesztettek. Tehát egy elölt, teljes vírust tartalmazó vakcina áll szemben azzal a high-tech-kel, ami abszolút a 21. századot képviseli, a messenger (hírvivő) RNS-alapú technológiával. Ez lehetséges problémákat jelenthet, olyanokat, amik a messenger RNS-alapú vakcina esetében nem jöhetnek számításba.” A kínai vakcinákkal kapcsolatban, hogy azok elmaradottak, technológiájuk messze van a Pfizer-BioNTech-félétől és a Moderna által gyártott oltásokétól, ekként vélekedik Duda Ernő virológus professzor, írja a szeged.hu:
„Kifejtette, a beoltott, elpusztított vírus ugyanis ottmarad a szervezetben, s potenciálisan autoimmun folyamatokat képes kiváltani, ami azt jelenti: az elpusztított vírus később is kiválthat olyan immunválaszt, ami során a szervezet önmagát kezdi el támadni.”


koronavírus - Kína

Talán nem véletlen az sem, hogy „A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet) álláspontja szerint a 60 év felettieknél is csak olyan oltóanyagot szabad használni, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyott, amelyben a magyar emberek megbíznak és ami a későbbiekben az unión belüli szabad mozgást biztosítja..” A szervezet szombaton közölte az MTI-vel, az operatív törzs és a kormányzati szereplők tájékoztatásából úgy lehet érteni, hogy a rendvédelmisek, de még a sportolók is beelőzhetik a nyugdíjasokat. „Mindeközben az időseket azzal riogatják, hogy ők majd megkapják azt a kínai vakcinát, amivel Kínában jelenleg csak 59 éves korig oltanak” – tették hozzá.

A józan magyar munkás-paraszti ész azt sem érti, hogy nagy keleti testvérünk miért nem vette fel eddig még a kapcsolatot az uniós engedélyezésért felelős szervvel (EMA). Hisz az utóbbi harminc évben a kínaiak minden eszközt megragadtak, hogy exportálhassanak az akkor még jóval fejlettebb világba. Még akkor is, amikor a konkrét árucikket nem ott kívánták értékesíteni. Viszont presztízs okokból nagyon fontos volt számukra, hogy elismerjék az általuk elért minőséget. Gyógyszereik esetében is. Nehéz kitalálni, mi lehet a valódi oka, hogy életmentő vakcináikat meg akarják tartani maguknak, s néhány „egzotikus” országnak. Nem is akarják. Hisz a fentebb idézett Menczer szerint „Európa Kínában áll sorban a vakcináért”. Kár, hogy az ezt idéző MTI sem, sőt az „fész” oldal sem közli, mely országok ezek.

Mindenesetre „az Európai Bizottságnak nincs tudomása arról, bármiféle kapcsolat lenne az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és a koronavírus elleni vakcina kínai fejlesztője között, továbbá az Európai Bizottság sem áll kapcsolatban a kínai oltóanyag-fejlesztővel.” De leginkább ez a mondat lehet több, mint elgondolkodtató adott estben: „Stefan De Keersmaecker illetékes szóvivő kiemelte: uniós engedély nélküli oltóanyag forgalomba hozataláért az azt alkalmazó tagállam viseli a felelősséget.” (MTI) Persze a felelősséget még mindig könnyebb elviselni az államnak, mint egy nem kellő körültekintéssel megválasztott oltóanyag nemkívánatos következményeit a páciensnek. Merthogy a fentiek alapján jelenleg ez szintén opció. Reméljük, már nem sokáig. S a kínai vakcinák egy sorba kerülhetnek azokkal a nyugati társaikkal, amelyekről az államtitkár bejegyzésében megnevezett magyar ellenzéki politikusok sem tudnának „álhíreket” gyártani. Merthogy a kínaiak szintén – ugyanúgy, mint a nyugatiak – minden szempontból kikezdhetetlen „válaszokat” adnak majd mindazon kérdésekre, amelyek egy életfontosságú injekció kapcsán mindenkinek eszébe szokott jutni. Főleg azon pácienseknek, akik beoltására szánják..

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

KÖSZÖNJÜK a támogatását azoknak, akik segítették a munkánkat 2019-ben és 2020-ban! Számítunk rájuk és másokra is 2021-ben, hiszen együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert 2021-ben! Köszönjük!


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...