BEZÁR

Közösségi média

Nem az adóemelés tiltása fogja kivégezni az önkormányzatokat – a nekünk nyilatkozó polgármesterek szerint

A minapi kormányrendeletet nem, de Parragh László korábbi ötletét az iparűzési adó két évre történő elvételéről többen is élesen kritizálták, a polgármestereket láthatóan alaposan felzaklatta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslata.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

December 2-án jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely megtiltja az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben új települési adókat vezessenek be, valamint azt, hogy emeljenek a jelenleg meglévő helyi adókon. Hajdú-Bihar megyei polgármestereket kérdeztünk arról, hogyan érinti az új szabályozás a városuk jövő évi költségvetését.


Hajdúszoboszló
Hajdúszoboszló
Facebook

Czeglédi Gyula (független), Hajdúszoboszló polgármestere a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy a város önkormányzata 2021-re nem tervezett sem adóemelést, sem új adónem bevezetését, ezért a kormányrendelet nem gyakorol semmilyen hatást a tervezett költségvetésükre. „Őszintén reméljük, hogy a végiggondolatlan iparkamarai javaslat az iparűzési adó felfüggesztéséről ezzel lekerül a napirendről, mert az viszont súlyos működési zavarokat és a fejlesztések teljes leállítását eredményezné” – tette hozzá a polgármester.


Balmazújváros
Balmazújváros
Facebook

Hegedüs Péter (független), Balmazújváros polgármestere a megkeresésünkre elmondta, hogy az új kormányrendelet kevésbé, a kormányzati elvonások viszont annál inkább érintik a város 2021-es költségvetését. Egyedül az építményadó emelését tervezték, amely elsősorban a nagyvállalkozói réteget érintette volna, ebből a polgármester elmondása szerint a város költségvetéséhez viszonyítva kevésbé jelentős, 11-12 millió forintos bevételre számítottak. Hegedüs Péter szerint az igazi probléma az, hogy nehezen tudnak tervezni, a hiányos kormányzati kommunikáció miatt folyamatosan a sajtóból kell tájékozódniuk. „Döntsük el a sajtóból, hogy Kósa Lajos igazat mond-e, amikor arról beszél, hogy az iparűzési adót nem akarja elvonni a kormány, felfüggeszteni sem, hiszen Parragh úrnak javaslattételi joga sincs?” – tette föl a kérdést Hegedüs, aki városvezetőként azt is szeretné tudni, hogy az önkormányzati bevételkiesések által okozott válság kezelésében besegít-e majd a kormány. „Nem szeretném a kormány helyett emelni az adókat, kicsikarni a plusz bevételeket, miközben a kormány a markába nevetve üt bennünket, hogy a tehetetlen önkormányzat csak az adót tudja emelni, aztán meg fogja magát, és az emelt adót jövőre megint elveszi tőlünk” – sorolta Hegedüs, aki nem csak azt kifogásolja, hogy a kormány egy rendelettel megfosztja az önkormányzatokat az adóztatási joguktól, hanem azt is, hogy konkrétan megszabja számukra, hogy egyes adónemekből befolyt bevételeket mire költhetnek.


Polgár
Polgár
Facebook

Tóth József (DK), Polgár város polgármestere a szerkesztőségünknek küldött levelében arról írt, hogy a polgármesteri hivatal szakmai stábja már előkészítette a település 2021-es költségvetésének koncepcióját, amelyet a képviselő-testület tagjaival történő egyeztetés után Tóth polgármesteri hatáskörben november 26-án el is fogadott. A terv nem tartalmazott adóemelést vagy új adó bevezetését, ahogy az eddig meglévő adókedvezményeket sem szerették volna csökkenteni. „Bár kifejezetten nehéz év elé nézünk, hiszen sok a bizonytalanság a kötelező önkormányzati feladatellátás és annak finanszírozása terén, de azt is látjuk, hogy az embereknek a járvány és annak gazdasági hatásai miatt még nehezebb a napi megélhetése, ezért 2021-ben adócsökkentést hajtunk végre” – írta a polgármester. Tóth elmondása alapján még az előző ciklusban döntöttek a hosszú évek óta meglévő havi 9 ezer forintos kommunális adó fokozatos kivezetéséről, amit jövőre tovább folytatnak. A költségvetési koncepció szerint 2020-hoz hasonlóan ismét 2 ezer forinttal, 5 ezer forintra csökkentik a magánszemélyek által befizetendő összeget.

Debrecen nem tervezett adóemelést


Debrecen  - Városháza

NT

Habár Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere nem válaszolt a megkeresésünkre, az önkormányzati médiának december 2-án azt nyilatkozta, hogy a megyeszékhely költségvetését semmilyen módon nem érinti a változás, mivel az önkormányzat nem tervezett helyiadó-emelést a következő évre.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...