BEZÁR

Közösségi média

MÁSIK FŐVÁROS

Várakozni tilos!

A vakcinára várakozás közben a nagy hiba az lenne, ha védekezés illetékes irányítói, akár tudat alatt, belenyugodnának abba, hogy úgyis csak a tömeges oltás lehet a megoldás. Ami távlatokban természetesen igaz, de a fő feladat jelenleg továbbra is a gyógyítás.

Nagyon készülnek a kormányok. Egyik így, a másik úgy. A szóba jöhető opciók, mások mellett: valós tudományosan igazolt adatok ellenőrzése, a beoltásra szánt vakcina gyakorlati birtoklása, a hatósági engedélyek végső fázisának megléte.


koronavírus - 2020. november 30.
A 2020. november 30-án reggel nyilvánosságra hozott adatok
koronavirus.gov.hu

A másik véglet: szintén úgy csinálnak, mintha.., de igazából a szándékuk mellett csak ígéreteket, esetleg (teljesülő vagy nem teljesülő) szerződéseket tudnak felmutatni. Viszont a valóban biztonságosan és eredményesen bevethető oltóanyaghoz való hozzáférésük reálisan akár nagyon messze lehet. Hisz megeshet, hogy maga az a szer, amelyre legjobban számítanak, mégis kifogásolhatónak bizonyulhat. Amely akár az utolsó pillanatban is kiderülhet róla. (Lásd például az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem kollaborációjában készülő kész vakcina tesztelési hibáját.)

Egyelőre nem dönthető el, hogy a sokunk sorsát meghatározó magyar készülődés melyik kategóriába tartozik. Okos kormány az ésszerűség határán belül arra készül, hogy – amennyiben a feltételek adottnak lesznek – akár már másnap reggel elkezdhesse a kijelölt foglalkozási, lakossági csoportok tömeges oltását. Több ország kormánya ebben a mederben igyekszik tartani a kommunikációja fősodrát. Igazából ez egyfelől akkor megbocsájthatatlan politikai machináció, ha hamis illúziókat kelt a lakosságban. S akár csak árnyalatnyival csökkenti az egyébként nagyon szükséges nyájóvatosságot. Már amennyiben utóbbi egyáltalán létezik Magyarországon.


koronavírus

Olvashattunk például hétvégi helyzetjelentéseket arról, hogy az ország, s természetesen mindenekelőtt a főváros plázáit, bevásárló központjait olyan békebeli tömegben lepték el a vásárlók, mintha nem is ezen a hétvégén követelte volna a legtöbb halálos áldozatot és betegített volna meg újabb ezreket a vírus Magyarországon. Lehet, hogy csak másnap értesültek az adatokról. Viszont a megelőző hét meredeken és gyakorlatilag napról-napra romló statisztikai mutatói eléggé fenyegetőnek tűntek ahhoz, hogy az ember lehetőleg ne merészkedjék tömegbe. Megjegyzem, „privátban” kaptam olyan debreceni képeket, amelyeken szintén nyoma sincs – a maszkokon kívül – a vásárlók óvatossága semmiféle jelének. Természetesen nem polgártársaimat hibáztatom, különösen nem azokat, akik azzal a szándékkal vásároltak, hogy a Jézuska ajándékát váró kisebb-nagyobb gyermeküknek, unokájuknak ne okozzanak csalódást.

Egyébként, amennyiben egy bolt nyitva van, akkor aligha lehet azokat kárhoztatni, akik ott vásárolni akarnak. Csak emlékeztetőül, Ausztriában ezekre a hetekre – jóval korábban – ideiglenesen bezárták a bevásárló központokat. Szükségesnek látták ezt a lépést, persze sok mással együtt, hogy legalább esélyük legyen az ott szintén tomboló járványvihar csillapítására. Jut eszembe, a magyar miniszterelnök, aki hónapokon keresztül ismételgette, hogy az osztrák intézkedéseket kell saját érdekünkben követnünk, s micsoda szerencsénk, hogy ők előttünk kipróbálják azokat, mostanában feltűnően elfelejtkezik nyilvános megnyilatkozásaiban Ausztria emlegetésétől. Történetesen éppen azóta, mióta Sebastian Kurz osztrák kancellár november közepén további kemény szigorításokat léptetett életbe országában. Mint tapasztaljuk, ezek elrendelésében már nem követte magyar kollégája, s nálunk maradtak a sokkal enyhébb korlátozások.


koronavírus

Facebook

Mi több, az év végi ünnepi időszakra már feloldaná a szigorításokat az Orbán-kormány – derül ki a kabinet Facebook-oldalán szombat délután megjelent bejegyzésből. Arról is tájékoztatnak, hogy ez 8-10 nap múlva dől el. Nem teljesen világos, hogy mire alapozza ezt a bízvást derűlátónak nevezhető forgatókönyvet a miniszterelnök. Hisz, mint említettük, egy ideje kevés kivétellel minden egyes nap negatív rekordot dönt a járvány hazánkban. S ezek még csak a nyilvánosságra került adatok. Nem a szakértők által becsült, az előbbinél jóval nagyobb, tünetmentes, de ténylegesen fertőzöttek és a tudtukon kívül terjesztők száma. Mások mellett Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa is azt prognosztizálja, hogy „a következő időszakban azonban még emelkedhet a fertőzöttek és a halottak száma, de remélhetőleg karácsonyig bekövetkezik a járvány tetőzése.”

A vakcinára várakozás közben a másik nagy hiba az lenne, ha védekezés illetékes irányítói, akár tudat alatt, belenyugodnának abba, hogy úgyis csak a tömeges oltás lehet a megoldás. Ami távlatokban természetesen igaz, de a fő feladat jelenleg továbbra is a gyógyítás. Valamint még mindig a tömeges szűrés, ha jócskán elkésve is következne. (Az osztrákok ezután szűrik a teljes lakosságukat.) Hisz addig még mindig magyarok ezreinek életét menthetné meg a fertőzési láncok felszámolása.


koronavírus

Hogy mi rövidíthetné le ezt az időszakot? Mindenekelőtt a szükséges központi és helyi intézkedések. S szerencsés esetben, talán nem túl sokára, az orosz csoda. Az, ha valóban olyan hatékony, veszélytelen, viszonylag hamar elérhető lesz a vakcinájuk, mint ahogyan politikusaink hivatkoznak rá. Sajnos az egyik sokat ígérő nyugati vakcina (BioNTech-Pfizer) fogadására egyelőre nem áll készen hazánk, ahogyan a Telex a nemzetközi légifuvarozók információi alapján megtudta. Mint ismeretes, ezt az oltóanyagot a szállítás nagy részében -70 Celsius-fok alatt kell tartani, s eljuttatni a fogadó országok oltóközpontjába, ahol négy-öt napig 2–8 fokon tárolhatóak. Mindenesetre a Financial Times azt írta hogy, a briteknél napokon belül megtörténhet az engedélyezés, és már december 7-én beadhatják az első Pfizer-oltásokat.


koronavírus

Ez a lehetőség nálunk a logisztikai hiányosságok miatt – hacsak nem bizonyítják az ellenkezőjét a magyar illetékesek – egyelőre kiesik. Ugyanakkor az Unió írásunk időpontjáig összesen hat nyugati gyógyszergyártóval írt alá jelentős szerződést, s ezekből az oltóanyagokból természetesen Magyarországnak is jutna. Remélhetőleg a politika ezekkel szemben ugyanolyan objektív lesz, mint amilyent a magyar külgazdasági miniszter Keletre kacsintásai között hangoztatni szokott. Hogy tudniillik minden erővel azon van, hogy a magyarok a lehető legjobb és leggyorsabban beszerezhető vakcinákkal oltathassák be magukat.

A nagy kérdés természetesen az, hogy mikor. S addig milyen esélyük van, lesz a betegeknek a kórházakban? S a jelenleg még egészségesek közül hányaknak kell minden egyéni óvintézkedés betartása ellenére az előbbiek sorsában osztozniuk?

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.


koronavírus - maszk

debreciner.hu

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...