BEZÁR

Közösségi média

800

Az az emberi rettenetes butaság

Valaki állítsa meg ezt az őrületet! Valaki mondja azt, hogy elég már a gyűlöletből! Valaki mondja azt, hogy Orbán Viktor, hagyd abba, és valaki mondja azt a kormányt gyűlölőknek, hogy nem gyűlölni kell, hanem leváltani!


Orbán Viktor

Mottó: A tudatlanság sem marad el a tudás mögött: éppoly lélegzetelállító ütemű a térhódítása. Stanislaw Jerzy Lec

Önök is olvasnak híreket. Véleményük is van. Azt azonban tudják-e, hogy igen nagyon sokan – sokkal többen, mint akik kimondják – a véleményüket megtartják maguknak. Valahol ők a bölcsek. Egy ilyen világban jobb lenne hallgatni. Sokan meg is teszik. Forradalmárok hallgatnak el és csinálnak semleges dolgokat. Talán nekem is ezt kéne tennem, azonban a habitus (a lelki alkat) lehet olyan, hogy nem tiltja, hanem követeli a szót. Valószínűleg az én habitusom ilyen. Nem tehetek róla, velem született.

Töméntelen sok az információ és a dezinformáció a világban. Szinte nincs már olyan hírforrás, amiben teljesen biztosak lehetünk, hogy az információt a maga valóságában tárja elénk, nem tesz hozzá és nem vesz el. (A Debrecinerrel kapcsolatban elfogult vagyok, a Debrecinert ítéljék meg, maguk.) Valaha volt az újságíróknál olyan szabály; hogy „az újságíró szándékosan vagy gondatlanságból valótlanságot nem állíthat, köteles a tényeket és adatokat az adott helyzetben elvárható gondossággal ellenőrizni. – Az újságíró nem maradhat semleges, ha a demokratikus értékek védelméről van szó. Kötelessége fellépni a terrorizmus, a bármilyen szempontú – faj, vallás, kultúra, nemzetiség, nem, életkor miatti – gyűlöletkeltés ellen. – Nem támogathatja az erőszakot. – A munkaadó, a szerkesztő, a tulajdonos nem korlátozhatja az újságíró véleményalkotási, világnézeti, közlési szabadságjogait. – A tulajdonos, a felelős szerkesztő etikai vétséget követ el, ha a sajtótermék előállítása során a sajtószabadság érvényesíthetőségét és a nyilvánosságot alárendeli a sajtótermék árujellegének. – Az információs verseny sem indokolhatja, hogy ellenőrizetlen, a valóságnak meg nem felelő, illetve a közéleti szerepléstől független magánéleti információkat közöljenek, s ezzel az érintett személyiségi jogai sérüljenek.” (Részletek A Magyar Újságírók Országos Szövetségének talán még létező Újságírói etikai kódexéből) Néhány magát újságírónak tartó személy talán elrettenne a tényközléstől, ha elolvasná a teljes kódexet.

Őszinte leszek: én is jól meglepődtem, hogy mi mindenre kéne adni a fejemet, ha újságíró szeretnék lenni, de én csak úgy jellemezném magam, hogy „véleményformáló” vagyok. Talán nem árt az, ha némelyek számára teljesen más szemszögből világítok meg néhány eseményt vagy önmagában létező érzést, dolgot, tényt, adatot.

Mit is mondtam? Igen! Töméntelen sok az információ és a dezinformáció a világban. Mostanában arra figyeltem fel – és persze, hogy a politika világából –, hogy az ellenzék kezdi átvenni az Orbán rezsim egyes módszereit. Meg vagyok döbbenve! Azt hittem a goebbelsi propaganda csak a Fidesz és kispártja, a KDNP sajátja, de nem. Tévedtem. Azt hiszem, hogy kell egy kis magyarázat, mi is az a goebbelsi hangulatkeltés (részben). A propaganda alapjelentése az én olvasatomban „terjeszteni, meggyőzni valakit/valakiket valamiről”, de goebbelsi egy kicsit több! Tessék, az alapok: 1. Kerüld az elvont gondolatokat, és az érzelmeket vedd célba! 2. Kevés üzenetet küldj, de azokat folyamatosan sulykold! 3. Használj felszínes, általánosító véleményeket, sztereotípiákat! 4. Az érvelés legyen egyoldalú — soha ne árnyalj! 5. Folyamatosan kritizáld az ellenfeledet! 6. Keress egy ellenségképet és folyamatosan rágalmazd!

Jöjjön két ügy bemutatóul, amennyire lehet, csak röviden.

„Levélben tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök Angela Merkel német kancellárt, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét arról, hogy a magyar kormány megvétózza az EU hétéves költségvetésével és a helyreállítási alappal kapcsolatos jogalkotást.” Orbán Viktor kimondta: jön a magyar vétó!


Orbán Viktor

És akkor dőlt a politika még a betömött kutakból is. A kormány azzal érvelt, hogy a jogállamisági feltételek nem konkrétak, és egyébként is, ha elfogadják a hatalmas segítséget, majd azt fogják cserébe kérni, hogy a migránsokat úgy engedjük be, ahogy a liberálisoknak tetszik. Amúgy meg ők kiadnak jó kis kötvényeket, és alacsony kamatra dől a lé, merthogy a kis Magyarország olyan jól áll még most is gazdaságilag, hogy az csak csuda. Na, nem pontosan ezt mondták, de ez volt az információ és a dezinformáció fő csapásiránya, no meg egy kis Soros.

Boncoljuk egy kicsit (ez itt a véleményformálás helye): A jogállamisági feltételek, hát, hogy is mondjam, tényleg nem konkrétak.
Igaz, hogy valami szerződésfélében azt már leírták, hogy „Az Unió az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok – ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait – tiszteletben tartásának értékein alapul. Ezek az értékek közösek a tagállamokban, a pluralizmus, a megkülönböztetés tilalma, a tolerancia, az igazságosság, a szolidaritás, valamint a nők és a férfiak közötti egyenlőség társadalmában.” Valami 2. cikk, de ez Viktorunknak így kevés. Visszavágnak azzal, hogy másutt még rosszabb a demokrácia helyzete, és lehet, hogy igazuk van. Elég, ha a lengyel barátaikra tekintenek az abortusz témában, de másutt se rózsából fonják a demokrácia kosarát, no!

Szerintem konkrétabb lett volna a jó kis Unió részéről is, ha azt mondják, hogy ahová európai uniós pénz folyik, ott a forrásfelhasználás miatt – ha bűncselekmény alapos gyanúja merül fel – büntetőeljárás megindítására kötelezheti az Európai Ügyészség (ami jobban hangzana így: Az Európai Unió Ügyészsége) az eljárni köteles magyar illetékes hatóságot, és bizony ügyészi felügyeletet is biztosít hozzá.

Na, ettől dobta volna hanyatt magát a magyar kormány és jött volna az EU alapokmányával, hogy de ott nincs is ilyen! Ursula von der Leyent pedig azt mondta volna nekik, hogy de eddig úgy volt, most már így lesz Babocsai néni, és kész! Ez az Unió ügye, nem holmi kis Magyarországé! Maga otthon állandójjan’ ezt csinálja nem?! Csak úgy gyártják a „maga felé húzó kezű törvényeket”, még járvány idején is! Maga csak hallgasson, maga kis hamis!

(Persze lehet, hogy a lassan döntő, vízfejnek csúfolt Európai Unió se sieti el a kiadásokat, hisz még mindenhol élnek az emberek, élik fel a tartalékjaikat, még ha a járvány csendesen aratja is a magáét. Éhen halt emberről ritkán hallunk, pedig bizonyos vagyok benne, hogy vannak már ilyenek is. Visszamenőlegesen pedig Viktorunk és a többi tagállam sem fog fizetni senkinek, erről én meg vagyok győződve, hacsak nem Mészáros Lőrinc, Magyarország leggazdagabb embere a befolyását latba nem veti. Tehát lehet ez egy időhúzás is, az EU fenegyerekével az élen.


Orbán Viktor

A pénzről: Viktorunk felvett szép nagy csendben 2,5 milliárd eurót kötvénykibocsátással, a magyar állam kontójára természetesen. Milyen öröm! Mintha csak Rogán letelepedési kötvény-mizériájáról hallanék. Ha jól értettem egy levezetést egy ismert közírónál, a kamat 1,6% és 30 év alatt visszafizetnek a bölcs magyar állampolgárok (nem a kormány, mert annak nincsen pénze) évente 270 millió euró kamatot, és végül még olyan 8 milliárd eurót is. De jó nekünk! Egy picike kérdés: Arról hallottak, hogy kötvényt „bocsátottunk ki”? Nem? És, hogy hová megy a pénzike’? Arról sem? Király! Majd a járvány elviszi, mint a fekete vonat a szabolcsit, nem? El fogjuk hinni? Eeeeeel!

Az ellenzék pedig azt mondja, hogy az Unió több pénzt adna, kisebb kamatra és jó részét vissza se kéne fizetni, csak fogadja el Magyarország is a jogállamisági feltételeket, azaz, hogy az Európai Unió ellenőrizheti, hogy hová is megy el a pénz, ami a járvány elleni védekezésre, a gazdasági válság kezelésére és helyreállítási alapként érkezik Brüsszelből. Ez pedig a már általam is degradált jogállamisági feltétel.

És egyből jön a Fidesz-válasz: „megtámadott minket a Brüsszel!” …. „Nehogy má’ majd más EU-s országok pénzét is a magyarok fizessék vissza” – nincs szolidaritás csak a lengyelekkel! És a legfőbb érv: Soros kavarja, Soros, hogy be kelljen fogadnunk a migránsokat. Klisék és dezinformációk áradata. Egyértelmű, célba talál, és már béget is a nyáj!

Persze olvasok, mint az őrültek a Facebookon, ahol az egész magyar politikai elit „őshonos” lett! Az Európai Parlamentben dolgozó ellenzéki magyar hölgy képviselőink és persze Újhelyi is, ellenkampányt (szerintem ellenpropagandát) indítanak. „Viktor áruló”… „Viktor csődbe viszi az országot”, „Viktor ki akar lépni az Európai Unióból”! Donáth Anna EP-képviselő valamiféle büntetés kiszabásáról beszél, ami nem a kormányfőt, hanem a magyar népet fogja súlyosan érinteni. (2020. november 26. – Facebook) Ez itt most nem a reklám helye, csak hogy olvassunk ellenzéki propagandát is. Persze átvitt az értelem – mondja ezt a szociológus végzettségű képviselőnk, de ki a lófütty fog megbüntetni egy kormányfőt az egyenjogúságáról híres Európai Tanácsban, „amellik” az alapdokumentumában képes volt elkövetni azt a hibát, hogy két illiberális fütyi is képes legyen leállítani az egész európai uniós segélyakciót a kis vétójával! Semmi kétharmad! Hogy van ez? Merthogy teljes egyhangúság kell még ahhoz is képletesen, hogy ki mehet ki a teremből, ha már nagyon ki kell neki menni!
Összességében, ami engem megdöbbent, hogy teli van a közösségi média mindenféle ősbaromságot tartalmazó képviselői dezinformációkkal, midenféle alapot nélkülöző hangzatos riposzttal és ellenriposzttal.


Orbán Viktor

Ehhez képest a Geroge Clooney ügy kismiska, de pont jó arra, hogy gyűlölködjön a magyar pro- és kontra! Az egész ügy azzal kezdődött, hogy Clooney egy interjúban, amely új filmjéről, a The Midnight Sky-ról szól, azt mondta: „Orbán Viktor jó példája a világban tapasztalható dühnek és gyűlöletnek.”
Erre beindult a Fidesz hajó (’mégiscsak jobb, ha erről beszélnek az emberek, mint a pénzről’ alapon), és tessék: „Clooney csak azért támadta a magyar miniszterelnököt, mert jóban van Soros Györggyel és fiával, Alex Sorossal, és azt is megjegyezték több cikkben, hogy őt is a befolyásuk alatt tartják Sorosék.”
Folytatódik még a történet, be is linkelem, és persze maguk elmennek ebbe az irányba a ’sok pénz hova és miért’ világából, mert az önöknek (és nekem is) SOKK! Közünk nincs a pénzhez, gyűlölködni, egymást utálni annál jobban tudjuk! No, itt a cikk: Már a nemzetközi média is felfigyelt George Clooney és a magyar kormány csörtéjére

Hogy mi az az emberi rettenetes butaság?
Az a milliónyi komment „a maradj otthon” világából, miközben eltakart arccal megyünk ki az utcára, rettegünk a másiktól, és ránk nyomja bélyegét a félelem. A közösségi médiában nem lehet elkapni a vírust, de hogy be kéne már oltatnom magam a Facebook ellen, az biztos. Rosszul vagyok attól a sok rettenetesen buta véleménytől, amit a függőségem miatt kénytelen vagyok olvasni. Vírusfélők és vírustagadók. A kormánymédia Müller Ceciliája és a lehangoló mikor hányan haltak meg. A szutyok trollok, akik hibáztatják az öreg nyugdíjast, mert Viktor úgy döntött, hogy van nekik idősáv (és ha rájuk írok, hogy nem a nyugdíjas tehet az idősávról, nem érdemes ezért utálkozni tőlük, akkor implicite cigányellenes az egyik valószínűleg ellenzéki „hölgy”, hogy (Flórifannak nevez, mikor én azt az embert ki nem állom) nehogymá’ Tiszavasváriból mondjam meg az Újpestieknek! Szegény, arra már képtelen, hogy értelmezzen is az oldalamról néhány hírt. Igen, önkéntes közösségszervező vagyok Tiszavasváriban, de 35 éve Újpesten élek! Ez neki már sok. A másik helyen éppen szidalmazzák Deutsch Tamás fideszes EP-képviselőt (aki volt Für is) és nejét, George Clooney és felesége Amal Clooney ellenében. Amikor rájuk szólok, hogy ez vérciki, mert ez a magánélet, meg a felesége mindenkinek olyan, amilyen. De ha már itt tartunk, nekem jobban tetszik Deutsch Tamás felesége, mint az emberi jogi harcos iráni szépség, akkor megkapom, hogy „na megszólalt már „kalányos feri is”… (utalva az én büszkén vállalt cigányságomra), amit egy birka sem bégethetne gúnyosan, de itt akkora demokrácia van, hogy megteheti.

Szóval rettenetes, hogy milyen borzadály olvasni azokat az embereket, akik egyébként családokat tartanak el, dolgozni járnak, ha lehet, ajándékot veszek a gyermeküknek, ápolják a nagymamát – és színültig vannak gyűlölettel. Rohadt közel vannak ahhoz az állapothoz, hogy ha szabad utat kapnak, öljék is egymást, mint a nyilas házmester a művészt, aki ugyan soha nem tett ellene semmi rosszat, de a házmesternek mindig olyan érzése volt, hogy a művész mellett ő semmi. És megszüntette a magába fojtott ellenszenvét – egy pisztolygolyóval!

Valaki állítsa meg ezt az őrületet! Valaki mondja azt, hogy elég már a gyűlöletből! Valaki mondja azt, hogy Orbán Viktor, hagyd abba, és valaki mondja azt a kormányt gyűlölőknek, hogy nem gyűlölni kell, hanem leváltani! Mondja azt, hogy ehhez nem elég Viktor rossz tulajdonságait felsorolni, nem elég azt mondani, hogy aki nem megy egy zászló alá a kormány ellen, az áruló! Több kell! Nem ellenpropaganda kell, hanem higgadtság és követhetőség, ami egyre nehezebben fog menni, mert Magyarország népe egyre jobban elbutul, egyre durvábban gyűlölködő!

Talán több jóságot, és kedvességet kéne produkálni az ellenzéki erőknek, és leszokni arról, hogy futnak Orbán után, és mutogatnak rá, aki azt csinálja, amit neki kell, hogy a politikai és a gazdasági hatalma fennmaradjon. Beszélniük kell kb. 5 millió emberrel, és nem három héttel a választások előtt! A Parlamentben úgy is csak segédkeznek, ha méteresre nyújtják ki a nyelvüket, akkor is. Hogy miért írom ezt le? Mert a nép akkor butul, ha a vezetői kihasználja, az ellenzéki oldal pedig csak a hangulatkeltésre képes, de nem követik tömegek!

Kellemes hétvégét kívánok!

Horváth Ferenc írásai itt olvashatók: 800.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...