BEZÁR

Közösségi média

Régi arc az új összefogás élén – Kőszeghy Csanád Ábel a Momentum-Jobbik-LMP polgármesterjelöltje Debrecenben

A lakhatási viszonyokon és a városi közlekedésen javítana, valamint zöldebb várost szeretne a három párt közös jelöltje, aki a reményei szerint megszorongathatja ősszel Papp Lászlót.

Sajtótájékoztatón mutatta be július 9-én délelőtt a Jobbik, a Momentum és az LMP a debreceni polgármesterjelöltjüket, Kőszeghy Csanád Ábelt, a Jobbik helyi frakcióvezetőjét.


Kőszeghy Csanád Ábel
Kőszeghy Csanád Ábel
Tóth Tamás

Kőszeghy a sajtó képviselőinek elárulta, az elmúlt kilenc évben végzett önkormányzati munkája alapján alkalmasnak látja magát a város vezetésére. Mint mondta, jelenleg is tárgyalnak helyi civil szervezetekkel, amelyek közül az egyik már a programírásban is segíti őket. A pár héttel ezelőtt bejelentett együttműködés polgármesterjelöltje az utóbbival kapcsolatban három fő témakört
nevezett meg: a kertségek fejlesztését, egy új bérlakásprogramot és egy valóban zöld város vízióját.

Kőszeghy szerint jelenleg több tízezer debreceni lakos él másodrangú polgárként, az ő lakhatási viszonyaikon segítenének a kertségek beépíthetőségének növelésével, ezzel egyúttal fellépnének az elszabadult ingatlanárakkal szemben is. A polgármesterjelölt szerint az olcsó lakások építéséhez a falusi CSOK is lehetőséget teremt. Szintén a lakhatással kapcsolatban beszélt arról, hogy jelenleg rengeteg rossz állapotú épület található a városban. Ezeket szerinte kedvező áron lehetne lakhatóvá tenni, hogy aztán fiatal házasoknak adják ki önkormányzati bérlakásként. Ezeken kívül pedig újabb önkormányzati lakóépületeket is létesítenének.


Jármi Péter - Kőszeghy Csanád Ábel - Mándi László
Jármi Péter (LMP), Kőszeghy Csanád Ábel (Jobbik) és Mándi László (Momentum) a Régi Városháza előtt tartotta a sajtótájékoztatóját
Tóth Tamás

Hangsúlyozta azt is, hogy Debrecen – az ezen a néven végrehajtott program ellenére – valójában nem „zöld város”. Mint mondta, jelenleg alig vannak parkok a belvárosban, a fideszes vezetés tevékenységének következményeként pedig mindent térkövek borítanak. A három párt a hatalomra kerülése esetén jelentősen növelné a debreceni zöldterületet. Kitért a városi közlekedés helyzetére is, amelyet rendkívül rossznak minősített, és amelyen szerinte az egyirányúsítások sem segítettek. A készülő programjukban erre is megoldási javaslattal szeretnének szolgálni.

A kompromisszum a fontos

Mivel az EP választáson a Momentum Debrecenben több mint kétszer több szavazatot szerzett a Jobbiknál, megkérdeztük, hogy miért az utóbbi párt állít polgármesterjelöltet. Mándi László, a lilák debreceni elnöke úgy fogalmazott, hogy nem a választási eredmények a fontosak, hanem a kompromisszum, Kőszeghy személye pedig mindhárom párt számára elfogadható. A megjelent politikusokat a közös választási lista személyi összetételéről is kérdeztük, erről azonban azt mondták, hogy még nem eldöntött, hányadik helyre ki fog kerülni, hiszen továbbra is várnak más pártokat és civil szervezeteket is az együttműködésükhöz.

Mint ismeretes, a Fidesz egy hónapja jelentette be, hogy ismét Papp Lászlót jelöli a polgármesteri posztra. Várhatóan hamarosan megnevezi debreceni polgármesterjelöltjét a Demokratikus Koalíció (egyedül vagy az MSZP-ve közösen), a Mi Hazánk Mozgalom és a Civil Fórum elnevezésű szerveződés is.

Kőszeghy Csanád Ábel 1977-ben született Debrecenben. Okleveles településmérnök, diplomamunkáját az ökoszociális lakásépítésen és munkahelyteremtésen alapuló vidékfejlesztésről írta. 2010-ben könyvet jelentetett meg Bérlakás-építőjátékok címmel. A jobbikos szebbjövő.hu-n található életrajza szerint civilben egy építészeti családi vállalkozást vezet. A debreceni Jobbik alapítótagja, az elmúlt években többször is a helyi szervezet elnöke volt. 2010 októberétől tagja a párt önkormányzati képviselőcsoportjának, amelynek jelenleg frakcióvezetője. A debreceni közgyűlésbe a kompenzációs listáról jutott be.

A jobbikos politikus 2014-ben már elindult polgármesterjelöltként a Kósa Lajost akkor váltó Papp Lászlóval szemben. Akkor szavazatok 15,46 százalékát kapta, ezzel a támogatottságával ugyan a második legjobb eredményt érte el, de jócskán lemaradva a várost jelenleg is vezető új polgármestertől, aki 2014-ben a szavazatok 56,41 százalékát söpörte be. Kőszeghy a tavalyi országgyűlési választáson is megmérettette magát a Hajdú-Bihar megyei 2. számú (debreceni) választókörzetben, akkor a voksok 25,41 százalékát szerezte meg.

Kőszeghy Csanád Ábel már 2013-ban, tehát a Jobbik néppárti fordulata és a Fidesz antimigrációs kampánya előtt felszólalt a debreceni menekülttábor ellen, annak bezárását követelve. Az elmúlt években számos alkalommal emlegetett visszaéléseket a megyeszékhely nagyberuházásaival kapcsolatban, a tervezett, de máig meg nem valósult intermodális központot idén januárban Debrecen legnagyobb fiaskójának nevezte.


Kőszeghy Csanád Ábel
Felszólal a debreceni közgyűlésben, ahol a Jobbik frakcióvezetője
Koppányi Szabolcs

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...