BEZÁR

Közösségi média

Koronavírus-hírek, amelyekről a Debreciner nélkül valószínűleg ön sem hallott volna

Összeszedtünk 9 olyan információt, amelyekről az egész országban újságunk, a Debreciner írt először. Ebből 5 témát Hajdú-Bihar megye sajtótermékei közül csak a Debreciner dolgozott fel. Köszönjük olvasóink segítségét, bizalmát!

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A koronavírusjárvány második hullámának kezdete óta Hajdú-Bihar megye lakói a járványhelyzet kapcsán általános információhiányban szenvednek a hivatalos szervek titkolózása miatt. Ebben az időszakban számos olyan írás jelent meg a Debrecinerben, amely a megyei sajtótermékek közül elsőként vagy egyedüliként ismertetett a helyi járványhelyzettel kapcsolatos fontos, aktuális információkat. Több cikkünk is országos médiafigyelmet váltott ki. Az alábbiakban az általunk legfontosabbnak ítélt anyagainkat idézzük fel.

KIZÁRÓLAG A DEBRECINERBEN

Az alábbi 5 hírről a Hajdú-Bihar megyei sajtótermékek közül kizárólag a Debreciner tájékoztatta az olvasóit.

Szeptember 1.: A Debreceni Egyetem egyes külföldi hallgatói is megfertőződtek, ketten az Aranybikában laknak

Fotókkal bizonyította forrásunk, hogy a Debreceni Egyetem a Hotel Aranybikában alakított ki karantént a városba visszatérő külföldi hallgatói számára, akik közül többen pozitív teszteredményt produkáltak. Az egyetem egyébként minden nemzetközi hallgatója számára kötelezővé tette a karantént, abból kizárólag két negatív teszttel szabadulhattak.


koronavírus - Aranybika
Vírustesztelésre érkezett mentők az Aranybika előtt
NT

Szeptember 16.: Eddig 5 debreceni iskola 11 osztályát zárták be a járvány miatt

Amikor az RTL Klub Híradója beszámolt arról, hogy a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium két osztályát is karantén alá helyezték, csak a Debreciner kérdezte meg a Debreceni Tankerületi Központot, hogy vannak-e még olyan iskoláik, amelyekben osztályokat kellett bezárni. Ami ennél is meglepőbb, hogy amikor kiderült: az Ady, a Fazekas és a Tóth Árpád Gimnázium, valamint a Vénkerti Általános Iskola is érintett az osztálybezárásokban, egyetlen helyi sajtótermék sem vette át a hivatalos forrásból származó információt.


Érettségi - Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola

Koppányi Szabolcs

Szeptember 17.: Két tesztjét is elrontották, 11 nap rosszullét után tudta meg egy polgári tanár, hogy megfertőződött

A polgári József Attila Szakképző Iskola egyik tanára azután kereste meg a Debrecinert, hogy már két mintavétele sem sikerült, végül pedig 11 napnyi betegség után derült ki, hogy Covid-19 betegségben szenved. A példája már a járvány második hullámának elején rávilágított az egészségügyi rendszer visszásságaira, talán ennek is köszönhető, hogy a túlzott kormánykritikával nem vádolható helyi sajtótermékek közül egyik sem tartotta fontosnak, hogy bemutassa a pedagógus történetét.


koronavírus - teszt - Polgár

Október 7.: 8 halott, 894 aktív fertőzött Hajdú-Bihar megyében

Nyáron, valamint a második hullám elején viszonylagos rendszerességgel sikerült információkat kapnunk a Müller Cecília országos tisztifőorvos által vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK). A legteljesebb képet a helyi járványhelyzetről az október 6-i adatközlésük alapján tudtuk nyújtani. Az addigi teljes járványidőszak alatt kizárólag a Debreciner október 7-i cikkében jelent meg például adat a debreceni fertőzöttek számáról. A többi helyi sajtóorgánumot nem érdekelte ez a tájékoztatás. A cikk publikálásakor még nem sejtettük, hogy hosszú időre utoljára közölt velünk információkat az NNK.

November 19.: 30 millió forintot kapott a debreceni koronavírus-segélyalapból a görögkatolikus főegyházmegye

A debreceni városháza csak néhány alkalommal, teljesen rendszertelenül, akkor is kevés konkrétumot közölve számolt be arról, hogy mire fordította a március 20-án létrehozott önkormányzati segélyalapban összegyűlt pénzadományokat. A Debrecinernek azonban közérdekű adatigénylés segítségével számos információt sikerült megszereznie. Megtudtuk például, hogy az alapból november elejéig mindössze két kifizetés történt, 30 millió forintot kapott például a Hajdúdorogi Főegyházmegye, Papp Lászlóék indoklása szerint azért, hogy a rászoruló debrecenieknek ne kelljen adót fizetnie a támogatások után. A cikkből az is kiderült, hogy több mint 80 millió forint hónapok óta parkolt a számlán, ahelyett, hogy a járvány miatt nehéz egzisztenciális helyzetbe került debrecenieket segítették volna belőle.


segélyalap táblázat

ELSŐKÉNT A DEBRECINERBEN

Az alábbi hírekről is a Debreciner tájékoztatta elsőként az olvasóit. Cikkeink megjelenését megelőzően ezekben az ügyekben az érintett intézmények nem tettek kísérletet a közvélemény informálására.

Augusztus 28.: Koronavírus-fertőzött lett több debreceni védőnő

Ugyan még távol voltunk a járvány belobbanásától, de amikor értesültünk róla, hogy debreceni védőnők egy csoportja fertőződött meg az új típusú koronavírussal, Hajdú-Bihar megyében már több esetet regisztráltak, mint a tavaszi első hullám során összesen. Információinkat a Debreceni Egyetemhez tartozó Klinikai Központ is megerősítette, amikor hivatalosan rákérdeztünk.

Október 27.: Bezárt a berettyóújfalui kórház sebészete koronavírusos fertőzések miatt

Már javában benne voltunk a második hullámban, amikor berettyóújfalui forrásaink arról informáltak bennünket, hogy lezárták a helyi kórház sebészeti osztályát, amelynek több dolgozója is elkapta a vírust. Országos hír lett a közlésünkből.


Debreceni Egyetem

NT

November 7.: Több kar is távoktatásra áll át a Debreceni Egyetemen

A HÖOK két nappal korábban hozott nyilvánosságra egy hallgatói felmérést, amelyből kiderült, hogy az egyetemisták azt szeretnék, ha online folytatódna a magyar felsőoktatás. A Debreceni Egyetem vezetése előbb hibrid oktatást rendelt el, majd ezt néhány nappal később felülírta a kormány általános távoktatásról szóló döntése.

November 24.: Bezárt a debreceni Árpád Vezér Általános Iskola

Egészen friss információ, hogy a pedagógusok országos tesztelésének rögtön az elején az Árpád Vezér Általános Iskola számos tanára fennakadt, ezért az intézményben előbb szünetet rendeltek el, majd online módon folytatják az oktatást. A fenntartó Debreceni Tankerületi Központ egyébként máig nem erősítette meg a különben pontos értesülésünket.

A fenti példák sora pusztán egy válogatás a Debrecinerben a koronavírus-járvány kapcsán megjelent eredeti közlésekből. Sok segítséget kapunk érintett olvasóinktól, névtelenségük megőrzését kérő szakemberektől, akik fontosnak tartják, hogy a Debreciner közreműködésével minél többekhez jussanak el fontos és mindenkire tartozó információk. Köszönjük segítségüket, bizalmukat, igyekszünk megszolgálni minél alaposabb és hitelesebb tényközléseinkkel!

Kérjük, ha a köz érdeklődésére számot tartó történésről van tudomásuk, tájékoztassák róla szerkesztőségünket – szerkesztoseg_KUKAC_debreciner_PONT_hu –, inkognitójukat megőrizzük!

Csak olyan információkat jelentetünk meg, amiket több forrásból is meg tudunk erősíttetni, ezt tesszük akkor is, ha ebben az igyekezetünkben némely illetékesek részéről több akadályozással találkozunk, mint segítőkészséggel.


koronavírus - maszk

debreciner.hu

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...