BEZÁR

Közösségi média

40 év után megszűnt a Macsi-Balcsi

Tovább üzemeltetik, de nem tófürdőként. 2020-ban még fejlesztéseket harangoztak be a strandon.

Május 16-án írt a Debreciner arról, hogy a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) tájékoztatása szerint 2022-ben nem nyit ki a Debrecen és Balmazújváros között található Látóképi Tófürdő, más néven Macsi-Balcsi, ugyanis a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV Zrt.) kérésére megszüntették a Tiviziggel kötött üzemeltetői szerződést, a Tivizig pedig nem kívánja a víztározót tófürdőként működtetni.


Macsi-Balcsi - Látóképi Tófürdő - 2021. július
Galéria: A Macsi-Balcsi – 2021 júliusában (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
NT

Üzemeltetik, de nem tófürdőként

Megkérdeztük a Tiviziget, hogy változott-e a helyzet, folytatnak-e tárgyalást egy esetleges másik üzemeltetővel, vagy végérvényesen megszűnik a Macsi-Balcsi. Június 2-án a cégtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az eddig tófürdőként működő kiegyenlítő tározó a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer része, amelyet ugyan továbbra is a TRV Zrt. üzemeltet, de a tófürdői feladatok ellátására kötött üzemeltetői megállapodást megszüntették.


Macsi-Balcsi - Látóképi Tófürdő - 2021. július

Polgár Tóth Tamás

„A tározó a jövőben így nem üzemel tófürdőként” – közölte a Tivizig. Az igazgatóság a válaszában arra is kitért, hogy a fenti okok miatt nem tárgyaltak más üzemeltetővel a tófürdő esetleges működtetéséről.

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

2020-ban és 2021-ben sem nyitott ki

A Macsi-Balcsit is magában foglaló vízgazdálkodási rendszer építése 1981-ben fejeződött be, a strandot 2019-ig lehetett látogatni. A TRV Zrt. a tófürdőt 2020-ban és 2021-ben sem nyitotta ki a koronavírus-járványra hivatkozva. 2020-ban Pataki Zoltán, a társaság főmérnöke a Debrecinernek még azt nyilatkozta, hogy karbantartásokat és korszerűsítéseket végeznek a strandnál. „A fürdő parkolóját és annak környékét csaknem háromszáz fával ültetik be, mely növények remélhetően pár év múlva már hűs árnyékot adnak” – írtuk két évvel ezelőtt a szakemberre hivatkozva.


Macsi-Balcsi - Látóképi Tófürdő
Ilyen volt a Macsi-balcsi
Facebook

Az új nagyerdei strandon ötször annyiba kerül a belépő

Az utolsó nyitva tartásakor a tófürdőt felnőtteknek napi 900 forintos, gyermekeknek, diákoknak és nyugdíjasoknak pedig 600 forintos belépőjegy vásárlásával lehetett látogatni. A többi debreceni strand ezeknél magasabb áron biztosít fürdési, kikapcsolódási lehetőséget. Különösen igaz ez a 2020-ban – tehát az első olyan évben, amikor a Macsi-Balcsit nem nyitották ki – átadott Aquaticum Strandra. Itt egy felnőtt belépő ára főszezonban 4600 forint, gyermekeknek, diákoknak és nyugdíjasoknak pedig 3900 forintot kell fizetniük.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...