BEZÁR

Közösségi média

Hódít a retró továbbra is: egyelőre nem marad ki régiségvásár Debrecenben

Az eladók közül volt, aki már éjfél előtt odament szombaton, hogy az éjszakai kijárási korlátozás (november 8-án még csak 0 órától volt érvényben) előtt helyet foglaljon vasárnapra.

Egyelőre nincs szó bezárásról, a főszervező a polgármesteri hivatal állásfoglalására vár, de a kötelező maszkviselés és egyéb szabályok betartása mellett volt és lesz is régiségvásár Debrecenben a Kishegyesi út elején.


Debreceni Régiségvásár – 2020. november 8.
Galéria: Debreceni Régiségvásár – 2020. november 8. (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Koppányi Szabolcs

Ha nem keresed, akkor is megtalálhatod, amire vágysz

Mit szeretnél otthonra? Jézus életét bemutató társasjáték (igen, van ilyen is), kantakocsi (amivel nagy agyagedényeket tologattak ki-be a kemencébe) vagy hamis pénz például található volt múlt vasárnap a Tesco parkolójában, ahol rendszeresen, kéthetente tartanak régiségvásárt. Ám ha ritka könyvek, újságok, képregények, értelmezhetetlen rendeltetésű mütyürök közt böngészne az érdeklődő, netán sarokpolc vagy kétemberes nagyfűrész kellene, az is van. Ahogyan festmények, nagyon kedves vagy éppen nevetséges plüssállatok, érmék, fegyverek és egy csomó, fotózással kapcsolatos tárgy is fellelhető volt legutóbb. Aztán a tetején pajzán széttárt lábú nőfigurával díszített agyagkorsóból inni – már aki megveszi – kifejezetten mámorító lehet, főleg, ha nem alkoholmentes a nedű. Vagy a régi térképekbe is bele lehet feledkezni, akárcsak a mindenféle retró áruba – a többnyire hagyatékokból származó használati tárgyak sokaságába.


Debreceni Régiségvásár – 2020. november 8.

Koppányi Szabolcs

Meghökkentő, egyben megmosolyogtató eszközöktől kezdve a kimondottan hasznos és olcsó termékeken át szinte nekünk szaladó, régóta keresett, számunkra értékes kincsekig sok mindenre bukkanhatunk a Debreceni Régiségvásárban. Én például még tavasszal direkt keresgélés nélkül vettem itt egy régi, de újszerű állapotban lévő expandert, amit kiszúrtam egy polcon. Éppen a vásár mellett lévő sportboltba akartam bemenni érte, de előbb szétnéztem a sorok között, így tizedáron jutottam hozzá.

Debrecen mellett Miskolc és Eger kedvelt még a régióban

Egyébként a koronavírus-járvány hatásait érzik az árusok is, hiszen valamivel kisebb volt most az érdeklődés, mások szerint a vásárlási kedv már évek óta lanyhul. Főleg nézelődnek az emberek, kevesebben vesznek is valamit. A november 8-i napon ráadásul úgy jött össze, hogy Miskolcon is volt hasonló piac, ami elszipkázta a kereskedők egy részét. Ezzel együtt igencsak sokrétű volt a felhozatal.

Akadt, aki már előző éjjel 12 előtt ott volt a parkolóban, és sajátosan mesélte el történetét: „azt mondta az állam, a hatóság, hogy most kijárási korlátozás van, és így én voltam az első itt a parkolóban, aztán jött a kisöreg, aki rendezi a dolgokat, majd sorban jöttek a kollégák. Én mindig itt vagyok ezen a helyen, nem akartam, hogy más elfoglalja esetleg.” Egy másik árus megjegyezte, hogy azért a régi boltosokra figyelnek a helyosztásnál, de jobb biztosra menni.


Debreceni Régiségvásár – 2020. november 8.

Koppányi Szabolcs

Beszélgetőtársamtól megtudtam azt is, hogy „Eger is nagyon jó, oda budapestiek is jönnek. Ott a felhozatal is kiváló, többet vásárolnak az emberek. Ám kinek mi a jó, van, aki Debrecent szereti, más mást.”

Egy újabb kereskedő elmesélte, szeret itt árulni Debrecenben, de a bérlési árakat illetően Budapesttel vetekszik. Mint mondta, „Miskolcon kicsivel többért kétszer ekkora területet kapunk, mint Debrecenben. Viszont aki itteni, annak megéri, ha helyben marad, mert nem kell utaznia.” Mostanság egyébként is bajos messzebb vásározniuk, tudtam meg ugyancsak egy eladótól. Hiszen ha szabálykövető valaki, akkor jobb, ha helyben marad, mivel este, éjszaka, hajnalban elvileg nem járhatja az utakat, 5 óra után indulni meg már nincs sok értelme, hiszen későn foglalhatja el a helyét.


Debreceni Régiségvásár – 2020. november 8.

Koppányi Szabolcs

Máté László pozitívan értékelte az évet

„Az idei volt a 21. év, amit én rendeztem itt, s amíg engedik, megtartjuk a régiségvásárt Debrecenben, sőt elébe mentünk az intézkedéseknek, mert már korábban kötelezővé tettük a maszkviselést, távolságtartást, fertőtlenítőt raktunk ki a vásár területére” – fogalmazott Máté László. Ő úgy véli, hogy a kereskedők rendszeres megjelenése a vásáron azt mutatja, elégedettek azzal, amit kapnak a bérleti díjukért: „a rekordot 130 kereskedő jelentette, és nemcsak helyből érkeznek árusok, de szerte az országból”. A szervező szerint a retróra megnőtt a kereslet, s azon belül is az ’50-es évek tárgyaiért, majd a régiségvásár mottóját hozta fel: „itt olyan nincs, ami nincs”.


Debreceni Régiségvásár – 2020. november 8.

Koppányi Szabolcs

Folytatják!

Azóta a legújabb járványüggyel kapcsolatos kormányrendelet tovább szigorított egyes intézkedéseken. Ám jelenleg nincs arról szó, hogy a régiségvásárokat ideiglenesen korlátoznák, beszüntetnék. Megkeresésünkre Máté László elmondta, ő úgy készül: a tervezett napokon megtartják az idei debreceni vásárokat.
Legközelebb november 22-én.

Kapcsolódó írás és galéria:

Újra lesz régiségvásár Debrecenben


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...