BEZÁR

Közösségi média

10 éves a KULTer.hu – új főszerkesztő a debreceni kulturális portál élén

Áfra János köszönetet mondott mindenkinek, akik hozzájárultak a lap sikereihez. A KULTer stART díj nyertese, Berényi Csaba szerint a filmkritika feladata az, hogy megtanítson filmet nézni.


10 éves a KULTer.hu

Polgár Tóth Tamás

10. születésnapját ünnepelte a KULTer.hu szeptember 24-én az Alternatív Közösségek Egyesületének Baross utca 16. szám alatti közösségi helyén. Áfra János költő, a portál alapító-főszerkesztője ezen az estén köszönt le a KULTer.hu éléről, de ezt megelőzően még bemutatta a lap megújult felületét. Az eseményen adták át az idei KULTer stART díjat Berényi Csaba filmkritikusnak, valamint a lap szerzői felolvasással csatlakoztak a 100 ezer költő a változásért nevű nemzetközi megmozduláshoz. A rendezvényen nagyjából 40-en vettek részt, ami a hasonló debreceni kulturális rendezvényekhez képest kiemelkedőnek mondható.


10 éves a KULTer.hu
Áfra János
Polgár Tóth Tamás

Ezer szerző publikált itt eddig

Áfra János a KULTer.hu elmúlt 10 évének összefoglalásakor azt mondta, ez idő alatt 1000 szerző cikke jelent meg a portálon, több százan itt publikáltak először, közülük pedig a többség most is jelen van valamilyen formában a kulturális életben. Eddig 150 programot szerveztek, amelyeken összesen nagyjából 8-10 ezer látogató vett részt. A portál munkájában eddig 20 szerkesztő működött közre, közülük néhányan megosztották a lappal kapcsolatos emlékeiket a közönséggel.


10 éves a KULTer.hu

Polgár Tóth Tamás

Áfra ezt követően köszönetet mondott az elmúlt 10 év szerkesztőinek, szerzőinek, támogatóinak, valamint az olvasóknak és az események résztvevőinek is. „A köszönet mindenkinek szól, mert ez a felület, ez a közösség nem működne, ha nem lenne olyan, akit érdekel” – fogalmazott a leköszönő főszerkesztő, aki, mielőtt átadta volna a helyét Váradi Nagy Péternek, a VizuálKULT rovat eddigi szerkesztőjének, még bemutatta a KULTer.hu teljesen megújult dizájnnal és új, a Bauhaus-stílust idéző logóval (mindkettő Gyöngy Dániel munkája) jelentkező felületét. „Azért én ezt az oldalt továbbra is a gyermekemként fogom szeretni, és figyelni, hogyan alakul a sorsa” – ezzel zárta beszédét Áfra, majd átadta a portál által alapított KULTer stART díjat Berényi Csaba filmkritikusnak, a portál állandó szerzőjének.


10 éves a KULTer.hu

Polgár Tóth Tamás

A jó kritika megtanít filmet nézni

Az est folytatásában az új főszerkesztő, Váradi Nagy Péter beszélgetett Berényi Csabával. A díjazott elmondta, hogy a Ponyvaregény hatására kezdett el komolyabban érdeklődni a filmek iránt, amelyek felé a nyelvészet irányából közelített. „Nagyon lenyűgöz az, ahogyan létrejön a film jelentése, ahogy egymás után vágott képekből összeáll a fejemben egy narratíva, egy állítás” – fogalmazott Berényi, akinek a tervei között szerepel, hogy esetleg jelentkezik valamelyik egyetem PhD-képzésére, ahol a román újhullám alkotásaival nyelvelméleti szempontból foglalkozna.


10 éves a KULTer.hu

Polgár Tóth Tamás

Váradi Nagy Péter kérdésére, miszerint milyen módszerekkel írja a kritikáit, Berényi Csaba azt felelte, hogy megpróbál a lehető legüresebb fejjel, előítéletek nélkül leülni a film elé, hagyja, hogy a film hasson. Rendszeresen előtanulmányokat is folytat, a Tenet-ről szóló kritikája írását megelőzően megnézte például Christopher Nolan összes filmjét. Szerinte a filmkritika feladata, hogy megtanítson jól filmet nézni: mutassa meg, hogy milyen kulturális kontextusba ágyazódik, milyen hagyományokat mozgat, hová tehető az életművön belül. Berényi Csaba szerint a kommentszekcióval ellentétben a filmkritikus közel sem olyan biztos a véleményében, azt megpróbálja minél több érvvel alátámasztani.


10 éves a KULTer.hu

Polgár Tóth Tamás

Felolvasással hívták fel a figyelmet a társadalmi problémákra

A beszélgetést követően a KULTer.hu-n több publikációval rendelkező, fiatal debreceni szépírók olvasták fel műveiket a világ és az adott régiók legsúlyosabb társadalmi problémáira reflektáló, 100 ezer költő a változásért nevű nemzetközi mozgalomhoz csatlakozva.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...