BEZÁR

Közösségi média

Összekeverte Polgárt Berettyóújfaluval több fővárosi sajtótermék

A hvg.hu, majd rá hivatkozva a 24.hu és a 444, továbbá az ATV, rá hivatkozva 168 óra és a Pesti Srácok is arról írt, hogy Berettyóújfaluban egy iskola minden dolgozója karanténba került. A nagyobb lapok közül csak a napokban teljesen kicserélt szerkesztőségű Index, valamint annak nyomán a Blikk írta meg helyesen, hogy a közúton majdnem 100 kilométerrel arrébb fekvő Polgárról van szó.


Polgár - Berettyóújfalu

Wikipédia

Ahogy arról a Debreciner is beszámolt, Tóth József (DK), Polgár polgármestere szeptember 7-én jelentette be, hogy egy koronavírus-fertőzött miatt a helyi József Attila Szakképző Iskola összes dolgozója hatósági karanténba került, a történtek miatt az intézmény átállt a távoktatásra.

Az esetről az ország számos sajtóterméke beszámolt, két kivételt leszámítva egy komoly hibával. A nagyobb online lapok közül elsőként a hvg.hu csapott le a témára, ők azonban a cikkükben azt írták, hogy egy berettyóújfalui iskolát kellett bezárni. A portált valószínűleg az téveszthette meg, hogy a polgári középiskolát a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum üzemelteti – ugyanis ahogy az ország minden táján, úgy Hajdú-Bihar megyében is szakképzési centrumok között osztották fel a szakmai oktatást.

A hvg.hu nyomán aztán a 24.hu és a 444 is hibásan vette át a hírt. A Pesti Srácok már a 24.hu-ra hivatkozva írt Berettyóújfaluról, az ATV pedig a hvg.hu-hoz hasonlóan közvetlenül a polgármester posztjára hivatkozva közli a hírt ugyanazzal a hibával.
A főszerkesztőjét a napokban elbocsátó 168 óra már az ATV cikke alapján közölte a tévedést.

Mennyire van közel 95,6 km?

Az említett lapoknak segítségére lehetett volna az a tény, hogy a hírt Polgár város polgármestere közölte, nem Berettyóújfalué. A 444 beszámolója ezt az ellentmondást úgy próbálta feloldani, hogy azt írták: Polgár Berettyóújfalu közelében fekszik. A Google útvonaltervezője szerint közúton 95,6 km a legrövidebb távolság a két település között. A 444 javára írhatjuk, hogy a fentebb felsorolt lapok közül ők voltak az egyetlenek, akik a hiba észrevételét követően teljesen átírták a cikküket, így már nem egy közeli, hanem az érintett településként említik Polgárt.

Csak két lap találta el a települést

A hírrel foglalkozó nem Hajdú-Bihar megyei sajtótermékek közül egyelőre mindössze a napokban szerkesztőséget váltó Index, valamint a rájuk hivatkozó Blikk írta meg helyesen, hogy melyik város iskoláját kellett bezárni a járványhelyzet miatt.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...