BEZÁR

Közösségi média

Közterületről árasztja el az esővíz az udvarát – lenne megoldás, de nem segít a debreceni önkormányzat

Saját erőből nem építheti át a Monostorpályi úti háza előtti járófelületet a családos férfi, pedig a biztosító épp azt nehezményezi, miért nem lép saját maga ebben az ügyben. Az önkormányzat részéről – közterületről lévén szó – pedig csak egy semmit sem érő fércmunkára, míg a városrész képviselőjétől pár ígéretre futotta eddig. A víz eközben csak ömlik be a telekre, amikor esik az eső.


Monostorpályi út

Koppányi Szabolcs

Ez az év – és a 2019-es – a nagy esőzésekről is megmaradhat emlékezetünkben. Olykor szokatlan mennyiségben zúdult a csapadék Debrecenre (is). Egy Monostorpályi úti háztulajdonos megunta azt, hogy több mint egy éve vár a debreceni önkormányzat segítségére, megkereste panaszával a Debrecinert.

Sok víz és ígérgetés – kevés valódi segítség

„Az én belső csapadékvíz elvezetésem meg van oldva” – mondta Szanka Sándor, aki a normál mennyiségű esővizet begyűjti és abból visszaöntöz, tehát hasznosítja. Ám ezt a mennyiséget, ami mostanában olykor elárasztja őket, már nem tudja felfogni a belső rendszere. Többszörös terhelést kap ugyanis az aknája, így esőzések idején folyamatosan áll a víz az udvarán, mossa a ház falát, a növényeket ellepi, sőt a földszinten a házba is befolyik olykor.


Monostorpályi út

Koppányi Szabolcs

A lakó szakmai problémája, hogy a közterületnek minősülő útszakaszt a háza előtt szerinte nem jól kivitelezték. S azóta, bár többször is jelezte ezt az önkormányzati képviselőjének, Komolay Szabolcsnak és a polgármesteri hivatalnak is, csak ígéreteket kapott, de azt sokat. Majd már azokat se.

Szeretné ugyanis, ha egyfelől olyan szegélyt raknának az útra, ami részben felfogja, részben másfelé tereli a nagy mennyiségű vizet, s az nem az ő háza felé folyna. Másfelől kérte, hogy a járda dőlésszögét egy rövid szakaszon változtassák meg némi újraaszfaltozással, s akkor más gondja ezzel az úttal nem is lenne.


Monostorpályi út

Koppányi Szabolcs

A rekonstrukciós munkát egyébként egyszer már elvégeztette az önkormányzat, de már akkor mondta Szanka Sándor az ott dolgozóknak, hogy látja, az nem lesz jó, hiszen sokat nem változtattak a helyzeten, voltaképp felesleges munkát végeztek. Ám nem foglalkoztak vele, befejezték, amit szerintük jól elterveztek, aztán hazamentek. A probléma pedig egyáltalán nem oldódott meg, azóta is a Szanka-ház felé folyik a víz, ha nagy esők vannak. A lakó pedig háborog, hiszen úgy van vele, ha már vette egyszer a fáradtságot az önkormányzat, hogy reagáljon panaszára, akkor miért nem végeztetett érdemi munkát, ami valóban segítség, s nem csak ki van pipálva egy rubrika a panaszkönyvben.

Amikor ottjártunkkor az utcafronton nézelődtünk, a vízmértékkel is megmutatta, itt bizony a ház felé lejt a járda, s joggal vélhető, hogy minden folyadék arra talál utat át a kapu alatt, be a telekre. Saját, kinyomtatott fényképfelvételeket is bemutatott a panaszos, amelyeken látszik a begyűlt víz, illetve az, hogy meddig ért a ház falánál, és az is, ahogyan a saját erőből történő szivattyúzás zajlott.

A „magad uram, ha szolgád nincsen” módszer itt nem működik

Feltettük a kérdést Szanka Sándornak, miért nem csinálja vagy csináltatja meg ő ezt a munkát, erre elmondta, hogy nem teheti, hiszen ő ahhoz a kis részhez nem nyúlhat hozzá, hiába található közvetlenül a saját bejárata előtt – az már nem az övé. Komolay Szabolcs képviselő – mondta el a Debrecinernek a panaszos – a közel másfél év alatt, amióta rendszeresen igyekszik segítséget, ügye támogatását kérni a politikustól , az eleinte konkrét időpontot is adott, hogy „a jövő héten megnézik a szakembereink”, de semmi sem történt, kivéve a már említett, a gyakorlatban semmit sem segítő egyszeri munkálkodást. Aztán már nem is ígért semmit a képviselő, végül pedig már szinte elérhető sem volt – mondta Szanka Sándor.


Monostorpályi út

Koppányi Szabolcs

Már a katasztrófavédelem is járt náluk segíteni

Ezen a nyáron is rendszeresen voltak nagy esők a Monostorpályi úton. Szanka Sándor és családja – több generáció lakik együtt abban a házban – pedig már a katasztrófavédelemhez is fordult. Volt, hogy amire a katasztrófavédelem kiért volna (a víz kiszivattyúzását kérték tőlük), magánsegítséggel megoldotta a család a sürgős problémát. Máskor a katasztrófások végezték el a munkát. Mindenesetre amikor jön az égi áldás, ők már fogják a fejüket, hogy most vajon mennyire ázik el a telek…


Monostorpályi út

Ráadásul a biztosítóval is bonyodalmas a kapcsolatuk. Mint a családfő elmondta, csak hosszas vizsgálódások során derült ki a sokadik beázásra, hogy egyáltalán fizetnek-e, s ha igen, mi módon, mennyit. Legutóbb például azt nehezményezte a biztosító – tudtuk meg a kárvallottól –, hogy a lakos miért nem hárította el maga a problémát, illetve azt az állapotot miért nem változtatta meg, ami a folyamatos eláradásokhoz vezet… De a megoldást a kerítésen túl lehet megteremteni, ott pedig már nem Szanka Sándor az úr, hanem Debrecen város önkormányzata.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...