BEZÁR

Közösségi média

Reagálás a „szemét ügyekre”

Az önkormányzat döntése alapján jelenleg csupán 85 darab szelektív sziget van a városban, köszönhetően annak, hogy – bár a közszolgáltató minden nap elszállította az illegális hulladékot – a megszüntetésre kerülő szigetek mellett vállalhatatlan körülmények voltak megfigyelhetők minden nap.” Olvasható – többek között – az A.K.S.D. szóvivőjének levelében.

Szemét ügyek Debrecenben (is) címmel egy hete megjelent jegyzetre reagált Domokos Csilla, az A.K.S.D. Kft. szóvivője. Köszönjük tájékoztatását:

A cikk írója megfogalmazza, hogy a környezettudatos ember igyekszik különválogatni a termelt hulladékát, azonban sajnos több olyan gondolat is olvasható, mely véleményünk szerint hiányos információkon alapul.

szelektív gyűjtőedény - szemét
Mossák a szelektív gyűjtőedényeket
aksd.hu

Az egyik legfontosabb dolog, hogy a közterületek tisztán tartása 2 fő elven alapszik. Az egyik, hogy a helyi rendelet alapján a szelektív szigetek 5 méteres körzetén belül a jogellenesen elhelyezett hulladékot a hulladékgazdálkodási közszolgáltató, azaz a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. köteles elszállítani. A többi területen az önkormányzat vagy közút kezelője az illetékes, az illegális hulladékok gyűjtését itt egyéb vállalkozók végzik, nem az A.K.S.D. Kft. A cikk írója említette, hogy a szigetek mellett elhelyezett hulladék remélhetőleg a rászorulókhoz kerül, azonban a félreértések elkerülése érdekében jelezzük, hogy a közszolgáltató munkatársai nem válogatják külön az elhullott állat tetemek mellől a kidobott télikabátot, melyre természetesen a jogszabályok sem adnak lehetőséget, emellett persze a már onnan eltűnt hulladék útja nem ismert számunkra.

szemét
Debrecen, Domokos Lajos utca – szinte minden nap

Az önkormányzat döntése alapján jelenleg csupán 85 darab szelektív sziget van a városban, köszönhetően annak, hogy – bár a közszolgáltató minden nap elszállította az illegális hulladékot – a megszüntetésre kerülő szigetek mellett vállalhatatlan körülmények voltak megfigyelhetők minden nap. A maradék szigetek a lakótelepi övezetekben csoportosulnak, tekintettel arra, hogy a legproblémásabb szigetek a családi házas övezetekben voltak jelen.

Az itt jogszerűen és környezettudatosan elhelyezhető hulladékok a házhoz menő szelektív gyűjtés rendszerében otthon is külön gyűjthetők az üveget leszámítva. Erre már évek óta nem csak sárga zsákokban van lehetőség, hanem sárga fedeles edényekben is. A cikk írója jelzi, hogy a többször ismételt kérdésre, miszerint az üveghulladékot hová lehet elhelyezni a Lakossági Hulladékudvaron kívül, nem érkezett válasz, meglepő, hiszen kérdést nem kaptunk, közvetlen megkeresésről nem tudunk. Az üveghulladék elhelyezésére nem csupán a Lakossági Hulladékudvar jelent megoldást, hanem a szelektív szigetek üveg tárolására szolgáló tartályai is, valamint ha valakinek nem esik útba szelektív sziget, bármelyik 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzlettel rendelkező forgalmazó köteles biztosítani a nem betétdíjas üvegek számára elhelyezési lehetőséget.

A komposztáló edények osztásával kapcsolatosan nem az A.K.S.D. Kft., vagy a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. volt illetékes, hanem az önkormányzati képviselők, ugyanis az edényeket náluk kellett igényelni és átvenni előre megszervezett helyen és időben.

A cikk arra enged következtetni, hogy barna edényt bárki igényelhet a városban, azonban a biohulladék gyűjtése a helyi rendelet alapján csupán a Boldogfalvikert, Epreskert és Tégláskert városrészeken van, itt igényelhető csupán barna edény.

A Lakossági Hulladékudvar, illetve a Vértesi úti Regionális Hulladékkezelő Központban alkalmazható átvételi szabályokat helyi és országos jogszabályok írják elő, nincs benne semmi „rafinéria”.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...