BEZÁR

Közösségi média

AZ OLVASÓ ÍRJA

Hivatali visszaélés „flekózással”?

Egy olvasónk – mint szemtanú – számolt be az esetről. Debrecen, Nagyerdei Stadion.


Nagyerdei Stadion

Koppányi Szabolcs

Megváltottam belépőmet a múltkori (augusztus 5.) DEAC-DVSC városi rangadóra, majd elindultam az emelkedőn fölfelé, ahol a biztonsági szolgálat munkatársai végezték a szokásos csomagellenőrzést, ruházat átvizsgálást annak érdekében, hogy a házirendben foglaltak szerint kiszűrjék a tiltott tárgyak bejuttatását. Előttem egy család igyekezett bejutni a stadionba, az édesapa sikeresen átjutott a szűrőn, ám az édesanya táskájában fémkulacsok voltak, mire az intézkedő biztonsági őr udvariasan felszólította, legyen szíves és adja le azokat az értékmegőrzőben, esetleg vigye vissza a gépjárműbe, a lényeg, hogy sajnos azokat nem vihetik be. A hölgy válasza minderre ennyi volt, fölényeskedő, maró cinizmussal:


– Na, azt majd meglátjuk!

A következő pillanatban a már átjutott férj hátulról megszólította az őrt, és arcátlan pökhendiséggel meglóbálta a rendőrségi igazolványát:


– Bevisszük, jó?


Ám a security kollégája nem esett hanyatt és húzta szét hatféle irányba a kordonokat, meg gurította ki a vörös szőnyeget, hanem visszakérdezett:

– Uram, ön most szolgálatba helyezte magát?


– Nem.


– Már elnézést, de ezt tette, mivel felmutatta az igazolványát. Ez esetben pedig értesítenem kell a rendezvényt biztosító rendőrségi állomány parancsnokát. Vagy a kulacsok kint maradnak, az Ön döntése.


Ezt követően az úriember tüntetőleges szájhúzgálás közepette visszafordult a családdal együtt.

A meghökkentő az volt, hogy ez a jelenet több szemtanú előtt zajlott, mindenféle szégyenérzet nélkül, pedig a Btk. 305. paragrafusa szerint ez hivatali visszaélésnek minősül, azon belül is a jogtalan előnyszerzés kísérletét láthattuk, mely akár komoly jogi következményeket is vonhatna maga után. Sajnos a rendőrségi igazolvány oktalan lóbálása, vagy ahogy a szleng szerint emlegetik: a „flekózás” nem ritka eset, ám nem is feltétlenül ez a probléma, hanem az a hallatlan arrogancia, az a felsőbbrendűségi érzet, amellyel ezt egyesek elkövetik, ezáltal befeketítve az egész testületet a polgárok előtt. Én csak azt nem értem, hogy ezt miért nem lehet a diszkréció maximalizálásával intézni. Ha mondjuk tényleg diszkréten – nem akkora képernyővel, mintha ő kerítette volna kézre a Manson-bandát –, előre közli, hogy mi van a táskában, de rendőr, óvatosan megmutatja az igazolványát, és kérés formájában elővezeti, hogy a családi program keretein belül hadd vigyék már be azt a két fémkulacsot, amivel vélhetően nem akarnak senkiben sem kárt tenni, nem gondolom, hogy bárkinek is fenntartása lett volna. Sajnos nem így történt.

A biztonsági szolgálat intézkedő munkatársát pedig elismerés illeti a tanúsított nyugalma és a jogszabályismerete miatt.


DVSC–FK Kukësi 3–0, Nagyerdei Stadion, 2019. július 11.

Koppányi Szabolcs

Másokat is biztatunk, ha van a debreceniek érdeklődésére számot tartó élményük, javaslatuk, képük, videójuk, észrevételük, akkor osszák meg velünk, küldjék el ide: szerkesztoseg_KUKAC_debreciner_PONT_hu! A beküldők inkognitóját kérésükre tiszteletben tartjuk.

AZ OLVASÓ ÍRJA rovatunk további publikációi itt találhatók.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...