Nem a soproni rendezvényen keresztül fertőződtek meg az új Hajdú-Bihar megyei koronások

A Népegészségügyi Központból azért írták korábban, hogy nem regisztráltak új esetet Hajdú-Biharban, mert ők a Dunántúlról induló hullámmal kapcsolatba hozható megbetegedésekre gondoltak.


Koronavírus – Debrecen – 2020. március 31.

NT

Augusztus 5-én írtunk arról, hogy míg a Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodája által naponta frissített koronavírus-térképen hétfő óta minden nap nőtt a Hajdú-Bihar megyei fertőzöttek száma (augusztus 3-án 56, augusztus 6-án pedig már 61 személy), a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán mégis azt írta a szerkesztőségünknek, hogy „a megyében a járványhoz tartozó megerősített esetek száma a múlt hét óta nem változott”. A helyzet tisztázása érdekében levelet írtunk a Müller Cecília által vezetett szervezetnek, amely augusztus 6-án reagált a megkeresésünkre.


koronavírus - 2020. augusztus 6.
2020. augusztus 6.

A Sopronnal összefüggő esetekről írtak

Az NNK szerint a félreértést az okozhatta, hogy mivel „az MTV Híradója a soproni esemény kapcsán említette a Hajdú-Bihar megyében diagnosztizált, a rendezvényhez köthető eseteket”, ezért amikor azt írták, hogy nem változott a megyében az esetszám, valójában csak ezekre a megbetegedésekre gondoltak. Habár az NNK arra nem tért ki, hogy a múlt hét óta regisztrált 5 fő milyen településeken él és hol betegedett meg, azt most már biztosan tudjuk, hogy ők nem a soproni családi rendezvénnyel összefüggésben kapták el az új típusú koronavírust.

Negatív tesztről posztolt Hajdúszoboszló polgármestere

Mivel a szervezet még az előző tájékoztatásában azt írta: nincs tudomásuk olyan fertőzöttről, aki „minden kétséget kizáróan” Hajdúböszörményben betegedett meg, így az biztosnak tűnik, hogy nem indult el egy a mezőkövesdihez hasonló fertőzési hullám a városban, amitől korábban sokan tartottak. Az állami médiában korábban Téglást említették még, de szintén a soproni eseménnyel kapcsolatban, ezért nem tűnik valószínűnek, hogy az új fertőzöttek onnan kerültek ki. Czeglédi Gyula (független), Hajdúszoboszló polgármestere augusztus 4-én jelentette be Facebook-oldalán, hogy a fürdőváros egyik idős lakóját koronavírussal diagnosztizálták. „A feleség elmondása szerint egy baráti találkozón kaphatta el férje a vírust, azóta senkivel nem érintkeztek” – írta a polgármester. Augusztus 5-én Czeglédi már arról posztolt, hogy a férfi feleségének negatív lett a vírustesztje, azt azonban nem említette, hogy újabb fertőzöttek bukkantak volna fel Hajdúszoboszlón.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

Fontosnak tartjuk tisztázni azt, hogy a megbetegedések számának folyamatos növekedése minek köszönhető, valamint azt is, hogy milyen településeket érint, esetleg számítani kell-e a további emelkedésre, ezért kérdéseinket ismét elküldtük az NNK-nak. Amint válaszolnak, tájékoztatjuk olvasóinkat a legfrissebb részletekről!


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Egy hónapra csak 1000 forint. Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!