Ha beszél angolul, ön is tanulhat a finnektől – a legutóbbi PISA-teszt alapján lenne mit

A diákokat ingyenesen segítik a továbbtanulással kapcsolatban, a tanároknak pedig képzést indít a Finn minta nevű kezdeményezés.


Finn minta

finnminta.com

Finnország már évek óta a világ élvonalához tartozó oktatási rendszerrel büszkélkedhet: a 2018-as PISA-teszten például szövegértésből és természettudományokból az 5., matematikából pedig a 14. helyet érték el a balti ország diákjai. Ugyanezen a listán Magyarország szövegértésből a 30., természettudományokból a 32., matematikából pedig a 33. helyen végzett.

A finnek oktatási rendszere nem mindig volt ilyen hatékony: az 1960-as években például az akkori korosztályoknak csak a hatoda tudott szakképesítést szerezni. Az azóta végrehajtott oktatási reformokról, valamint a jelenlegi helyzetről az Oktatási Hivatal honlapján is lehet olvasni.

Az Átlátszó 2019-ben készített interjút Nagy Krisztina Finnországban élő pedagógussal, aki többek között azt hangsúlyozta, hogy nyelvrokonaink egészen másképp állnak hozzá a tárgyi tudáshoz mint mi, valamint sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a nehezebben tanuló diákok felzárkóztatására. Számos tekintetben tér el tehát egymástól a két ország oktatási rendszere, és sokan vannak Magyarországon, akik szerint lenne mit tanulnunk a balti országtól. Közéjük tartoznak a Finn minta nevű projekt elindítói (a Facebookon itt találhatók).

Ingyenes konzultáció a diákoknak, képzés a tanároknak

A Finn minta a honlapjukon található önmeghatározás szerint „egy oktatásfejlesztési céllal létrehozott kezdeményezés, mely megvalósítását egy aktív és fenntartható magyar–finn szakmai kapcsolatrendszer kialakításán keresztül képzeli el”.


Finn minta

finnminta.com

A honlapot a hozzá tartozó szolgáltatásokkal együtt egy korábban Lappföldön diplomázott veszprémi fiatal indította el. A finnminta.com-on a két ország közötti diákcsereprogramról és a finn egyetemek által kínált online kurzusokról találhatunk részletes információkat, valamint az érdeklődők ingyenes konzultációt kérhetnek a finnországi továbbtanulási lehetőségekkel kapcsolatban.

A kezdeményezés azonban nemcsak a tanulni vágyók, hanem a magyarországi tanárok, oktatási intézmények számára is nyújt szolgáltatást: a honlapon keresztül ingyenesen igényelhetőek a továbbtanulási lehetőségeket, valamint a finn oktatási rendszert bemutató online előadások. Idén ősszel Veszprémben a Finn minta képzést is indít pedagógusok számára a kombinált oktatásról (digitális és hagyományos módszerek együttes alkalmazása).

Lehet jelentkezni!

A finnminta.com-on keresztül számos olyan online felsőoktatási képzés között böngészhetünk, amelyeket bárki felvehet, ha tud angolul, a tandíj pedig mindössze 15 Euróba kerül kreditenként. Sok kurzusra jelenleg is várják a jelentkezőket.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Egy hónapra csak 1000 forint. Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!