BEZÁR

Közösségi média

316 millió forintért fejlesztik a 8 éve átadott debreceni ködszínházat, de egyelőre nem tudni, miért van erre szükség

Idén tavasszal már több oktatási és egészségügyi beruházást is forráshiányra hivatkozva vont vissza a városvezetés.

Ködszínház 2019
Debrecen – Nagyerdő – Ködszínház
Koppányi Szabolcs
Május 16-án írt az önkormányzat által működtetett Dehir.hu arról, hogy a budapesti székhelyű Ganz Hydro Kereskedelmi és Vállalkozási Kft. nyerte el a Nagyerdei Ködszínház fejlesztésére kiírt közbeszerzést. A beruházást nettó 248,9 millió (tehát bruttó 316,1 millió) forintért valósítják meg, erre szűk 4 hónap áll a rendelkezésükre, vagyis az idegenforgalmi szezon végére talán el is készül. A kivitelezőnek a vízkép bővítését, a tervezést és kivitelezést kell végrehajtania. „A szökőkútba egy Magyarországon, sőt még egész Európában is ritkán látott dinamikus vízkép létrehozó rendszer kerül beépítésre” – olvasható a közbeszerzés május 13-án közzétett kiírásában.
Ködszínház 2019

Koppányi Szabolcs

Feltűnő, hogy a beruházás volumenéhez képest – a közbeszerzési dokumentáción kívül – szinte semmilyen információ nem érhető el róla az interneten. A május 13-i kiírást megelőzően konkrétan egyetlen említést sem találtunk arra vonatkozóan, hogy fejlesztenék a 2014 júliusában, tehát alig 8 éve átadott debreceni látványelemet.

Csak a ködszínház „társáról” írtak korábban

Papp László polgármester, Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Széles Diána turizmusért is felelős alpolgármester és Majer Tamás, a városrész önkormányzati képviselője (mind a négyen a Fidesz politikusai) 2021. március 25-én tartottak sajtótájékoztatót azzal kapcsolatban, hogy megvalósítják a „Varázserdő-Debrecen Nagyerdő” nevű projekt második ütemét. Papp László ekkor a már kész nagyerdei fejlesztések között említette a ködszínházat is, de a város fejlesztési honlapján megjelent tudósításban nem olvasható, hogy a városvezető bármit is mondott volna egy ezt érintő új beruházásról. Maga a második ütem egyébként tartalmaz egy nagyon hasonló elemet, nem véletlen, hogy az önkormányzati média a vonatkozó közbeszerzés kiírásáról szóló anyagának címében úgy fogalmazott, „»Társat kap a Ködszínház«”. A közbeszerzést megnyerő Hunép Építőipari Zrt. és „Társ-95” Kft. által alkotott konzorciumnak vállalnia kellett ugyanis egy fényjáték kialakítását a II. János Pál pápa téren.

Ködszínház 2019

Koppányi Szabolcs

A ködszínház fejlesztése nem szerepel Debrecen idei költségvetésének beruházásai között sem, ahol egyébként a már említett Varázserdő-Debrecen Nagyerdő projektre 440 millió forintot különítettek el.

Annak sem találtuk nyomát, hogy mikor döntött Debrecen közgyűlése a több mint 300 millió forintos ködszínház-beruházás megvalósításáról. Megkérdeztük erről Mándi László (Momentum) önkormányzati képviselőt, aki a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy a közbeszerzési törvény értelmében nettó 300 millió forintos értékhatár alatt a városvezetésnek nem kell a közgyűlés elé vinnie a beruházásokat. Mint mondta, a ködszínházról ennek megfelelően nem ez a testület döntött.

Ködszínház 2019

Koppányi Szabolcs

Érdekes azonban, hogy az illetékesnek mondható politikusok, Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Papp László polgármester, Széles Diána alpolgármester és Majer Tamás önkormányzati képviselő közül egyikük közösségi oldalán sem találtunk említést a ködszínház fejlesztéséről, tehát más módon sem igyekeztek bevonni a város nyilvánosságát.

szerk - Debreciner 3 éves
Rajtad múlik (Kattints a képre!)
debreciner.hu

Kíváncsiak voltunk arra, hogy miért van szükség a beruházásra, valamint pontosan ki és mikor döntött annak megvalósításáról, ezért kerestük Majer Tamást, aki azt ígérte, jövő héten válaszol az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre.

Egészségügyi és oktatási fejlesztésekre nem jutott elég pénz

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Debrecen közgyűlése idén tavasszal forráshiányra hivatkozva több egészségügyi és oktatási fejlesztés visszavonásáról döntött. Áprilisban az Epreskert utcai háziorvosi rendelő infrastrukturális fejlesztését, májusban pedig a Thaly Kálmán Utcai Óvoda és az Angyalkert Óvoda épületének energetikai korszerűsítését kaszálta el a testület, az ezekre kapott európai uniós támogatásokat pedig más, folyamatban lévő TOP-os beruházásra fordítják. Papp László polgármester mindegyik érintett projekt kapcsán azt ígérte, a TOP Plusz program keretében megvalósítják őket, a város beruházási listájának tetejére kerülnek.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...