Az egyik debreceni önkormányzati képviselőnek több kedvelője van, mint a többinek összesen

A fideszes Nagy Sándor egy igazi influenszer, a legtöbb párttársának viszont saját közösségi oldala sincs, hasonlóan több ellenzéki képviselőhöz. Találtunk olyan politikust, akinek oldala ugyan van, kedvelője viszont nincs. Megnéztük, hogy mennyire aktívak Debrecen önkormányzati képviselői a legnépszerűbb közösségi oldalon.


Facebook

Nemrég bemutattuk, hogy Debrecen fideszes és ellenzéki önkormányzati képviselői sem viszik túlzásba a lakossági fogadóórák tartását: van, aki egyáltalán nem teremt ilyen alkalmat, míg több esetben a koronavírus miatti, március óta tartó szünetet hosszabbították meg hónapokkal a cívis városatyák és -anyák. Habár a fogadóóra bevett módszer a választókkal való kapcsolattartásra, nem ez az egyetlen ilyen eszköz: a politikusok a világ minden táján előszeretettel használják a közösségi média nyújtotta lehetőségeket. A 2019-es önkormányzati választási kampányban például nehéz volt úgy debreceniként böngészni a Magyarországon továbbra is töretlen népszerűségnek örvendő Facebook hírfolyamát, hogy ne valamelyik alpolgármester hirdetésével találjuk szembe magunkat. De Zuckerbergék nem csupán a frontális kommunikációt teszik lehetővé: a helyi ügyek iránt érdeklődő, lokális problémák megoldását remélő polgárok csetelhetnek is a saját közösségi oldallal rendelkező képviselőikkel, valamint hozzászólhatnak a bejegyzéseikhez. Megnéztük ezért, hogyan is állnak ezen a téren a debreceni önkormányzat egyéni és listás képviselői. Az általunk közölt információk a cikkünk írásakor fennálló állapotokat tükrözik.


Facebook

A fideszes képviselőknek csak a töredéke aktív Facebookon

Papp László polgármestert nem beleszámítva a Fidesz-KDNP 23 önkormányzati képviselővel rendelkezik, mindannyian a saját egyéni választókerületük megnyerésével szereztek mandátumot. Közülük mindössze 7 képviselőnek van Facebook-oldala: Nagy Sándornak (4-es választókerület), Kovács Istvánnak (7-es), Majer Tamásnak (18-as), Korbeák Györgynek (20-as), Katona Erzsébetnek (21-es) és Barcsa Lajos (15-ös), valamint Balázs Ákos alpolgármestereknek (23-as). Közülük a legaktívabb Nagy Sándor – akire később részletesebben visszatérünk – mellett a cikkünk írásakor Barcsa Lajos, Katona Erzsébet és Kovács István voltak azok, akik az elmúlt két héten posztoltak valamit, Korbeák György viszont 2020-ban mindössze egyszer, január 13-án adott életjelet magáról a felületen. Katonával kapcsolatban kiemelendő, hogy a legtöbb fideszes kollégájától eltérően ő az oldalán döntő többségében a saját körzetének ügyeivel foglalkozik, igaz, a mindössze 154 kedvelőjéből úgy tűnik, hogy a választói közül nem sokan látogatják az oldalát.


Fidesz-frakció - debreceni közgyűlés

Facebook

Szintén érdemes még megemlíteni Szilágyi Edinát (3-as), Piros Zoltánt (10-es), Papp Csabát (16-os) és Fodor Leventét (19-es). A 23 önkormányzati képviselő közül ők négyen lényegében Facebook-oldalként használják a saját közösségi profiljukat, amely eredetileg az ismerőseikkel való kapcsolattartást szolgálná. Míg Piros Zoltán és Papp Csaba döntően az önkormányzati média cikkeit osztja meg nyilvános bejegyzésekként, Szilágyi Edina a politikai munkája során készült számos fotót is ide tölt fel, Fodor Levente pedig a fideszes tartalmak mellett jellemzően az edzéseit dokumentálja rendszeresen.

Van olyan ellenzéki, akinek a Facebook-oldalát senki sem kedveli

A kilenc, kompenzációs listán mandátumot szerzett ellenzéki képviselő közül mindössze négynek van Facebook-oldala: a momentumos Mándi Lászlónak és Szabó Bencének, valamint a DK-s Vaszkó Imrének és Gulácsi Anna Ilonának. A közgyűlésben Varga Zoltánt idén tavasszal váltó Gulácsi közösségi oldalát május 9-én hozták létre, és egészen rendkívüli módon a cikkünk készítésekor egyetlen felhasználó sem lájkolta azt, de egy profilképen és egy borítóképen kívül tartalom sem található rajta.


Facebook

A másik három képviselő egyaránt aktívnak nevezhető a Facebookon. Míg Mándi László és Vaszkó Imre főként debreceni ügyekkel foglalkoznak, addig Szabó Bence rengeteg központi momentumos tartalmat oszt meg az oldalán. Érdekes adat még, hogy míg Vaszkó Imre 155 követőt tudott összegyűjteni május 7-e óta, a közösségi platformon régebb óta jelenlévő momentumosok már 946 és 1308 követőnél tartanak. A Civil Fórum két képviselőjének, az MSZP-s Madarasi Istvánnak, a DK-s Jánki Józsefnek, valamint a független Kőszeghy Csanád Ábelnek nincs Facebook-oldala.


Facebook

Külön említést érdemel, hogy Jánki József és a civil fórumos Illyés János profilja alapján úgy tűnik, hogy a bejegyzéseik láthatósága alapbeállítás szerint nyilvános, magyarán minden egyes bejegyzésüket láthatják olyanok is, akik nem ismerőseik. Jánki József hatalmas lelkesedéssel, ám saját gondolatainak hozzáadása nélkül osztja a különböző ellenzéki blogok és Facebook-oldalak tartalmait. Július 20-án 11 bejegyzést osztott meg úgy, hogy a legkorábbi és a legújabb között mindössze 9 perc telt el. Illyés János egy fokkal visszafogottabb tempóban osztja a politikai tartalmak mellett – hullámzó színvonalú ízléssel – a mémeket és a vicceket (a napokban Hegedűs Zsuzsa külsejével „tréfálkozott”), de valódi közszolgálatot is folytat, június 28-án például szintén nyilvános posztban osztott meg egy hirdetést, amelyben két katódsugárcsöves monitort árult a bejegyzés eredeti feltöltője, alig 3 ezer forintért.

Nagy Sándor, a celeb

A Fidesz debreceni önkormányzati képviselőit összesen 33 396 felhasználó lájkolta, közülük Nagy Sándor egymagában 26 891 kedvelőt tudhat a magáénak – ezzel egyébként utcahosszal előzi Papp László polgármestert (18 485 lájk) is. Nagy valóságos influenszerként gyakran naponta többször is megosztja gondolatait a világ dolgaival kapcsolatban: csak az elmúlt néhány nap folyamán Jézus Krisztus bőrszínétől a magyarok afgán eredetén át Kanye West megtéréséig számos témában véleményt nyilvánított a politikus. De ő volt az is, akinek az oldalán Borkai Zsolt győri expolgármesterről korábban az jelent meg, hogy habár „kurvapecér”, legalább nem hazaáruló – ezt a képviselő később törölte, s azt mondta, hogy meghekkelték az oldalát.


Facebook - Nagy Sándor

Július 16-i bejegyzésében Nagy a Vakáción a Mézga-család egyik jelenetét osztotta meg, amelyben Máris szomszéd forralt vízzel való oltás kötelező elrendelését javasolja a sziget haszonleső diktátorának. A videóhoz mellékelt szövegben azt írja, nem feltétlenül üldözési mániás, aki az oltásoktól félti a családját. Példaként azt említi, hogy 2009-ben a köznyelvben – tévesen – sertésinfluenzának hívott H1N1/09-járvány idején Németországban más vakcinákat adtak a politikusoknak, a hadseregnek és a többi állampolgárnak, valamint, hogy a lengyel egészségügyi miniszter a saját aggodalmai miatt nem járult hozzá a vakcinák használatához. Ezt követően Nagy arról elmélkedett, hogy „hála a jó Istennek” már nincs Gyurcsány-kormány, hanem van helyette egy nemzeti kormány, amelynek intézkedései egész Európa előtt példát mutattak, így amennyiben a Fidesz-kormány engedélyez vagy ajánl majd egy vakcinát, mindenki biztos lehet abban, hogy a használata által a legjobbat teszi a családjával.


Facebook - Nagy Sándor

Nem biztos, hogy jól emlékszik a képviselő

Mivel a képviselő posztja értelmezhető a Gyurcsány-kormány járványkezelésének kritikájaként is, összehasonlítottuk az akkori halálozási adatokat a mostaniakkal. Míg a 2009-es influenzajárvány 150 ezer és 575 ezer közötti halottal járt világszerte, az új típusú koronavírus-járvány a cikkünk írásakor már több mint 600 ezer emberéletet követelt. Magyarországon a 2009-es járvány mindössze 70, az idei viszont már most 596 áldozatot szedett. A fenti számokból jól látható, hogy amennyiben a H1N1/09-ben világszerte elhunyt emberek számának kapcsán a legalacsonyabb becslést vesszük alapul, az összes halott közül akkor is jóval kevesebben voltak a magyarok, mint az idei világjárvány során: nagyjából feleannyian. Nagy Sándor tehát úgy tűnik, hogy nem a legszerencsésebb témát választotta az elmúltnyolcévezéshez, az pedig már csak hab a tortán, hogy a H1N1/09-járvány döntő részében a miniszterelnököt nem is Gyurcsány Ferencnek, hanem Bajnai Gordonnak hívták.


Facebook - Nagy Sándor

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!