Harmincan egy óvodás csoportban: Működhet így? – Magyar Hang

A magyarországi óvodákban alapvetően a 20-23 gyermekből álló csoportok jellemzőek – a Pedagógusok Szakszervezetének óvodapedagógus képviselője, Verba Attiláné szerint nagyjából ez az a létszám, amit két óvónő és egy dajka még megfelelően tud kezelni.

Magyar Hang

A Debreciner minapi közgyűlési tudósításából – amiben arról számoltunk be, hogy egy előterjesztés elfogadásával a debreceni képviselő-testület tagjainak többsége rábólintott az ősszel induló óvodai csoportok maximális létszámának emelésére, számos esetben engedélyezve a 30 fős csoportokat is – kiindulva a Magyar Hang megszólította a Pedagógusok Szakszervezete Óvodapedagógiai Tagozatának vezetőjét, Verba Attilánét.

Az ő tapasztalatai szerint a húsz feletti (20-23 fős) csoport tekinthető ma általánosnak a magyarországi óvodákban. Ez az a létszám két óvónővel és egy dajkával még működtethető. De már az ekkora, és különösen az ennél nagyobb csoportoknál is szükség lenne a két pedagógus mellett még egy pedagógiai asszisztensre: ez az állapot azonban a szakszervezeti vezető tapasztalatai szerint inkább álomszerű.

Verba Attiláné a Magyar Hang cikkében arra is felhívta a figyelmet: sok óvoda az egy kisgyermekre jutó, legkevesebb két négyzetméteres tér törvényi előírását sem tudja teljesíteni, ami zsúfolt csoportszobákhoz és konfliktusokhoz vezet. Egy 30 fős csoportban az egyéni fejlesztés is nehezebb lehet elmondása szerint: délelőttönként egyenként, egyénre szabott feladatokat adva kellene foglalkozni minden egyes gyermekkel, miközben egy 30 fős csoportban a többi 29 gyermek óhatatlanul elvonja a pedagógusok figyelmét.

Két óvodapedagógus és egy dajka is nagyon megszenvedi, ha tényleg jó szakmai munkát akar végezni egy ekkora csoportban – mondta az óvodapedagógus.

További részletek a Magyar Hang cikkében.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!