ARCOK DEBRECENBŐL

Sánta Attila

A pénz a közbizalmon alapszik, és lehet, hogy tíz-tizenöt éven belül elérkezik az idő, amikor mi magunk is tudunk fizetőeszközt kibocsátani.


Sánta Attila

Koppányi Szabolcs

Régóta foglalkoztat a pénz, mint csereeszköz. Miért van az, hogy egyesek gazdagokká válnak, mások pedig elszegényednek? Hogyan működik a hitel, a bankpénz és a blokklánc technológia, vagyis a centralizált pénz decentralizációja? A pénz a közbizalmon alapszik, és lehet, hogy tíz-tizenöt éven belül elérkezik az idő, amikor mi magunk is tudunk fizetőeszközt kibocsátani. Ha nagyobb tömegek is rendelkeznek ezzel a lehetőséggel, akkor valószínűleg kisebb lesz a szegénység és a bűnözés. A blokklánc érdekessége, hogy a korrupció ellen is fel lehet használni, mert egy olyan számítógépes algoritmuson alapul, amely során egy okosszerződés segítségével nem tudnak csalni a szerződő felek.

Komolyabban el kellene mélyednem benne, mert korábban informatikát tanultam, ehhez pedig kriptográfiát is kellene, de nincs elég időm. Érdekel az is, hogy miképpen fogja ez a technológia megváltoztatni a közéletet. Anarcho-kapitalizmus vagy anarcho-szindikalizmus is jöhet például, de a likvid demokráciát is valóssággá teheti. Ez még nem valósult meg, de kisközösségben el lehet kezdeni.


Sánta Attila

Koppányi Szabolcs

(Sánta Attila 41 éve él Debrecenben, családi vállalkozásuk üzemeltetésében vesz részt. Éppen egy vendégház kialakításán dolgozik, amelyhez egy kifőzdét is létesítenek.)


Az ARCOK DEBRECENBŐL sorozatunkban arról érdeklődünk, hogy éppen kit mi foglalkoztat. Aki szeretné elmondani, ide írhat: szerkesztoseg_KUKAC_debreciner_PONT_hu – megkeressük.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!