BEZÁR

Közösségi média

Kistermelőknek kispiac! – Kész a placc a debreceni Vénkertben

Kút, illemhely, mosdó nincs, de van árnyék és asztalok. Meg lehetőség.


Vénkert - piac

Koppányi Szabolcs

Barcsa Lajos debreceni alpolgármester (Fidesz) hírelte a Facebook-oldalán: Kész a Vénkerti kispiac! Itt hamarosan egy kistermelői piacot fogunk nyitni, ahol 2-3 őstermelőnek szeretnénk lehetőséget adni arra, hogy saját termékeiket árulják és a vénkerti lakosok a lehető legkevesebb gyaloglással friss zöldségekhez, gyümölcsökhöz jussanak.

A Gyergyó utcán, a kereskedelmi-középiskolával szemben lévő üzletsor végében lévő kihasználatlan területet rendezték, kicsinosították, körben kővályúban virágos növények lesznek, két oldalról pedig akadálymentes feljáró is van. A tér mintegy felét egy nyeregtetős, kifeszített ponyvafedél takarja, a többi rész napsütötte, fa tetejű asztalokat találunk ott, illetve két pad alkotja még a bútorzatot.


Vénkert - piac

Koppányi Szabolcs

Ottjártunkkor a kivitelezésen még éppen dolgozók egyike azt mondta, hogy ez igazából nem is zöldség-gyümölcs piaca lenne a lakótelep népének, hanem amolyan „hozd a cuccodat, és add el!” közösségi tér, s inkább kézműves termékekre lehet számítani.

A területet körbejárva úgy tűnik, hogy bár tényleg rendezett és tetszetős a közeg, semmi különösebb innováció nem történt, igazi piacnak pedig alkalmatlan az infrastrukturális hiányosságai miatt. Se új vízvételi lehetőség nincs, se új mosdó-illemhely, se plusz hely kialakítása az áruval érkező nagyobb gépjárművek parkolására-kipakolására, se nagyobb szemétgyűjtő konténer, csak két szokásos utcai szemetes. Arra mindenképpen jó lehet a hely, hogy kulturáltabb környezetben ezt-azt lehet ott árulgatni, de akár arra is alkalmas, hogy „batyus bulikat” rendezzenek közönségigény szerint, önszerveződően a vénkertiek.


Vénkert - piac

Koppányi Szabolcs

Érdeklődtünk, de nem tudtuk meg, hogy ki-mi lesz – lesz-e? – az üzemeltetője a Barcsa alpolgármester – nem mellékesen a városrész önkormányzati képviselője – által felkonferált területnek. Kell-e majd helypénzt fizetni az árusoknak, ahogy Debrecen többi legális piacán?

Állítólag a műszaki átadás már megtörtént. Hamarosan várható az ünnepélyes avatás, a lakossági használatba vétel. Majd utána megláthatjuk, mire jó a „kész”.


Vénkert - piac

Koppányi Szabolcs


Vénkert - piac

Koppányi Szabolcs

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...