BEZÁR

Közösségi média

800

Az ember gyereke

Most egészségügyi válság van Magyarországon. Némelyek nagyon meggazdagodnak azon, hogy mások szenvednek – és az állam hagyja ezt. Orbán Viktor, azt hiszed, a koronavírus oka lehet annak, hogy sokezernyi más betegségben szenvedő ne kapja meg az őt illető, az emberi méltóságon alapuló egészségügyi ellátását, amiért egy életen át fizetett? Hát nem!

Mottó: Az élet árnyékos oldala nem biztos, hogy a sötét oldal – csak vannak, akik eltakarják az ottani fényeket.

Minden ember egyenlőnek születik mondják a filantrópok, majd hozzáteszik, mindenkit a képességei szerint kellene kezelni, nem pedig a szerint, hogy az emberiség melyik fajtájához tartozik. Előtűnnek emlékfoszlányok az életemből, a jó és a rossz harcai, fájdalmak és örömök.
Az ember gyereke. Mi mindannyian valakiknek a gyermekei vagyunk. Én soha nem politizálnék, ha nem lenne igazságérzetem. Soha nem írnék le egy mondatot sem politikusokról, ha nem próbálnának meg belehazudni a szemünkbe, nyíltan és agresszívan. Talán az erőszakot sem viselem jól..
Szóval: bánatoskodok.

Tiszavasvári - Bűd

Törő Vanda

Mit el tudtak bennem érni ezek az aljas politikusok a bevándorlókkal szemben is! A rendészeti vénám kereste az igazat.. de még az is rájött, hogy nem lehet úgy bánni emberekkel, mint azt az Orbán-kormány teszi. Most egészségügyi válság van Magyarországon. Mintha kevesebb lenne a migránsügy. Érdekes, nem? Féljünk mástól! Most vírusügy van, most mindenki retteg és mindenki otthon marad, kivéve aki manikűröshöz vagy fodrászhoz megy és a többi, és a többi. Szakaszolják, lassítják, kézben akarják tartani a megfertőződés ütemét, de akkor mondják ezt! 2012 óta egészen pontos szabályok vannak arról, hogy mit kell tennie az országnak egészségügyi válsághelyzetben, járvány idején. Ehhez képest mindenki harcol és mesehős. Ezrek használják ki a helyzetet, és milliók kerülnek rosszabb helyzetbe, mint voltak. Némelyek nagyon meggazdagodnak azon, hogy mások szenvednek, és az állam hagyja. Nem tesz semmit, hogy válsághelyzetben szabályozza a piacot. Semmit, amire a kisember azt mondaná, hogy ez igen!

Cigányéknál megy az adakozás ezerrel. Vannak a dolognak parazitái, és vannak, akik belátásból teszik azt, amit az államnak kéne tenni! Próbálják megelőzni a járványt. Az állam helyett! A jövő hónapban sajnos sok szegény embernek már nem fog jönni az életet adó pénz. A járvány miatt megszűnt a feketemunka, az idénymunka, a takarítás, bezárták üzemeket, intézményeket, ahol vagy így, vagy úgy, de dolgoztak az emberek. Mire elintézik a „munkanélkülit” vagy a kemény 12 év alatt értékét vesztett 28 800 forintos szociális segélyt (vagy a jó isten se tudja, ma éppen minek nevezik), addigra felkopik az álluk. Ciki, de a külföldi becsületes és a külföldi nem becsületes munka is véget ért, illett hazajönni, mielőtt végleg ott ragadnak az emberek, idegenben. Némelyik olyan életet élt, hogy ki tudja, mit hozott haza a ruháján kívül. Nekik itthon ki tudja milyen jövedelmük lesz a jövő hónapban.

Akik kis pénzből, segélyből, közmunkából élnek meg, azok eddig se dúskáltak a jóban, de most rájuk szakadt szinte minden! Hiába a közétkeztetés, ha a gyerekek otthon tengenek-lengenek és percenként éhesek. Habi’ digitális oktatás, a q.. és az meg, stb. Hogy amikor áram sincs! Meg gép se, mert a múltkor „anya beteg volt és eladtunk mindent”! Hiába a karantén, ha 2500 forintért kell antibiotikumot vásárolni a gyereknek, és anyád is beteg, ápolni kéne, enni adni neki, kiváltani a gyógyszerét!

Tessék mondani, hol van itt az állam felelőssége? Ez csak egy kérdés! Nem kell bedurranni, ismerem a nüansznyi, semmit nem érő álságos igyekezetet! Talán még vidéken a polgármesterek próbálják tartani az iramot és legalább működtetik az egészségügy más ágait is, a hivatalokat átalakították, hogy rugalmasan lehessen intézni legalább a segélyeket és a foglalkoztatást pótló támogatásokat. MERT tudják, hogy fontos! MERT tudják, hogy nem a katonasággal kell leverni a jövedelem nélkül maradt éhezőt, hanem emberi elvárás, hogy ilyen helyzetben nagyobb segítséget kapjon, aki rászorul! Elvonnak, osztanak, szoroznak, felmérnek és a legalapvetőbb segítséget próbálják megadni a magára maradt embereknek. Tisztelet érte!

Tiszavasvári - Bűd

Törő Vanda

Mondjuk ki! A szegregátumok lakóit nagyon tönkre teszi a kijárási korlátozás! Nincsenek megszokott vagy ad hoc alkalmi munkák, több a kiadás, a „kiskapus” megoldások befuccsoltak. Ha meg az ember elmegy mondjuk halászni, vadászni, madarászni, nem úgy néznek rá, mint egy plagizáló Semjén Zsoltra, maradjunk annyiban! Pedig az az ember egyedül több kárt okoz az állatállományban, mint egy egész szegregátum! (Viccnek szántam, de igaz lehet.)

A mélyszegénységben élőknek nem csak a koronavírus létezik. Sok idős és sok gyermek beteg már most is. A koronavírus nekik csak hab a tortán, a sok ijesztgetés meg pláne, hisz egy forint megtakarított pénze nincs sok ezernyi családnak, sőt hó vége felé már megszokottan és komolyan éheznek.

De hogy mi lesz velük, ha eléri őket a járvány, fogalmam sincs. Alultáplált, korán haló emberekről beszélünk, akik eddig sem dúskáltak a jóban. Senki nem ad nekik vitamint, senki nem ad nekik lázcsillapítót, senki nem ad nekik gyógyszert, mert az civilként nehéz lenne és még neki is ugrana az állam, de az állam sem gondoskodik arról, hogy szakemberekkel végig gondolja, mivel lehetne a krízis helyzetben előre védekezni a vírusmegbetegedés ellen. Ha ezt nem érted, kedves olvasó, leírom egyszerűbben! Mi a francért nem lehet felerősíteni előre a gyenge, alultáplált embereket? Hulljanak, mint a legyek? Kit érdekel alapon! Gyűlölködjünk egy kicsit, és meg van oldva a probléma.

Olaszliszka

Törő Vanda

Az egyik haverom, Glonczi Laci, most küzd azért, hogy a közkutak tényleg üzemeljenek Szabolcsban, és ne sárgás, olykor büdös „létyó” folyjon belőlük, hanem az emberi fogyasztásra legalkalmasabb ivóvíz! Mert a víz az fontos, meg a higiénia, meg a maszk, meg a fertőtlenítő folyadék, meg a kesztyű, meg a két lépés távolság, csak az nem, hogy ez meg is legyen a szerencsétlen sorsú embereknek! Nem fér bele az állam gazdaságvédelmi akciócsomagjába, oszt ennyi!

És akkor itt vannak a politikai hasznot remélő „megmentők”, az ászok, a „lájvos” adakozók, a „saját pénzből” „többezer” családot ellátó főcigányok a semmiből, akiket megszállt a Szentlélek.. De szeretem őket! Némelyik 2018-ban egyenesen a Fidesznek és más politikai pártoknak kampányolt a használt ruháival, később pedig a lecsókolbászos, krumplis csomagjaival. Itt vannak, óbégatnak, erőszakosan ledöngölik azokat, akiknek nem tetszik, hogy mások pénzéből mennyire sztárolják magukat. Egy-kettőt lehet, hogy tényleg megszállt a Szentlélek, de azok meg nem döngetik a mellüket és „tudnak adni” méltósággal is. Én biz’a kevés milliomos cigány vállalkozót láttam még adakozni, de lehet, hogy rossz körökbe járok! Lassan aktivizálom magam, mert muszáj.

Emlékszem arra, hogy amikor vidéken éltem a terjedelemben nagyobb az úgynevezett „cs” házak mellett, mindig épült egy-egy kis égre nyíló kalyibaszerűség. Most visszagondolva milyen humánus dolog is volt az! Kellett idő, mire felfogtam, hogy miért lakik a „kisházban” a nagymama vagy a nagypapa. Volt ennek gazdasági oka is, hiszen az egyedül maradt, magáról már kevésbé gondoskodni képes szülő eladta a „nagy házat”, elosztotta a gyerekei között a vételárat, és amelyik gyerekének a legtöbbet adta belőle, ott épült a kalyiba. Amit azonban ez a helyzet valójában takart, az egy igen fontos családi döntés volt: kire maradjon az idős, egyedül maradt, magáról nehezen gondoskodó, megöregedett szülő. Ki viselje a legtöbbet gondját, és a többiek mivel segítsék? Persze, általában nem segítették semmivel, „hisz úgy is ő veszi fel a Mama nyugdíját” alapon.

Horváth Ferenc

Hát, igen.. A cigányok az én gyermekkoromban még nem voltak eszkimók. Gondoskodtak szépkorú szüleikről. A pár nélkül maradt idős ember általában ott is halt meg a kisházban néhány méterre a gyerekétől és annak családjától, abban a tudatban, hogy törődtek vele, nem hagyták magára, az utolsó pillanatig együtt élte az életét velük, csak eljött az idő.. Boldog békeidők!

Most meg mi van? Rohanunk a világban addig, amíg egy ki tudja hogyan keletkezett kis vírus megállít minket, merthogy félünk a haláltól mindannyian, talán. Szóval félünk. Mint mindig. Valamitől mindig félünk, stresszesek vagyunk. Néha már visszatérnék a szemet szemért, fogat fogért állapothoz, mert unom ezt a sok álságos politikust és azt sok kis szabályukat, amikkel belemásznak már a magánszférámba is! A miniszterelnök elemében érzi magát, bár szerintem ideje lenne elvonulnia a közéletből, és kipihennie a fáradalmait. Most nem is kritizálom, nem is hasonlítgatom holmi kis Napóleonokhoz őt, csak annyit mondok: mennie kéne, sok kárt okozott már a pórnépnek, és a nagy válságkezelése sem tetszik. Spúr (mintha a magáét adná), ha a szegényekről van szó, és megint csak a gazdagok felé nyílik a keze, ha adni kell (mintha a magáét adná). Ez a véleményem!

Arról sem beszélek már, hogy a végeken, a társadalom alsó rétegeiben élők anyagi biztonságával, egészségügyi állapotával senki nem törődik többet, mint a járvány kitörése előtt. Persze, ha egy szegregátumban kitör a járvány, majd csak nézhetünk ki a fejünkből. Bár mit számítanak Orbán Viktornak „azok”?! Hm? Mit számítanak „azok”, amikor ez az agyilag teljesen lebetegedett nép némán tűri a láthatatlan vírus és a kirendelt katonaság önkéntes virtuális fogságában, hogy a sokszor magatehetetlen krónikus betegeket, idős és a vírus által legveszélyeztetettebb embereket hazaküldik a kórházból, mert lehet, hogy „kell a hely” a leendő vírusbetegeknek. Nonszensz! Aztán online akarják tanítgatni ápolásra a szerencsétlen, rohanó világban élő, a felelősséget pénzzel megváltó modernkori embert, akinek a nyakába lőcsölnek egy idős, beteg embert! Nonszensz!

Hát hol élsz te, Orbán Viktor? Hol? Valami álomvilágban, ahol vissza lehet csinálni mindent? Azt hiszed, eleddig a kórházakban nem volt járvány, látogatási tilalom? Vagy azt, hogy nem voltak elkülönítve a fertőzésben szenvedő emberek azoktól, akik még nem kapták meg a kórt? Azt hiszed, a koronavírus oka lehet annak, hogy sokezernyi más betegségben szenvedő ne kapja meg az őt illető, az emberi méltóságon alapuló egészségügyi ellátását, amiért egy életen át fizetett? Hát nem! Nem és nem! Ez így nonszensz és hűbelebalázs!

Kedves olvasóim!

Sokan irigyelhetik most azt a cigány kalyibát, ahol nyugodtan és boldogan élt a mama, amíg meg nem halt. Nem voltak hajléktalanok, nem kerültek az utcára, nem ebrudalták ki őket a kórházból. Ha bajban voltak, számíthattak a családjukra, és biztosak lehettek abban, hogy az ingyenes egészségügyi ellátás nem azt jelenti, mint ami Orbán Viktor idejében megilleti az embereket.
Nonszensz ez az egész társadalom. Vigyázzanak magukra és olvassák a Debrecinert!

Horváth Ferenc írásai itt olvashatók: 800.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...