hvg: Beindulhat Debrecen fővárossá fejlesztése

A kormány hat miniszterének és a kormányfő általános helyettesének tagságával alakított regionális fórumot a kabinet Északkelet-Magyarországon, Debrecen központtal – írja a hvg.hu

hvg

hvg.hu

Két kormányhatározat is megjelent a legfrissebb Magyar Közlönyben egy új programmal kapcsolatban, amelyet Creative Region – Határtalan fejlődés Északkelet-Magyarországon néven indítottak el. Regionális fejlesztési programok minden kormányzati ciklusban születnek és születtek, és a jövőre induló új uniós fejlesztési ciklushoz igazodva nagyon is szükség van regionális szemléletre, ám arra nem volt példa, hogy az övezet koordinációs fórumának kizárólag a kormányból delegált tagjai legyenek – olvasható a hvg.hu cikkében.

Az Északkelet-Magyarország Nemzeti, Gazdasági és Kulturális Övezetének Koordinációs Fórumának elnöke – a kormányhatározat szerint – Palkovics László, aki nem innovációs és technológiai miniszterként, hanem a debreceni autóipari központért és a környezet fenntartható fejlődéséért felelős kormánybiztosként irányítja a szervezetet. A fórum munkájában pedig tagként hét ember vesz részt, valamennyien miniszterek: Semjén Zsolt a miniszterelnök általános helyettese, Pintér Sándor belügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nagy István agrárminiszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormányhatározatból kiderül, hogy készült egy gazdasági fejlesztési terv, amelyet bemutattak a kormánynak, és azzal – legalábbis a kormány – egyetértett. Arról nincs hír, hogy azt előzetesen kikkel egyeztették.

Az októberi önkormányzati választás után Gulyás Gergely miniszter maga mondta, hogy a 2011-es alkotmányozás idején felmerült az Orbán-kormányban, hogy Budapest helyett Debrecen legyen az ország fővárosa, de ezt akkor elvetették. A Fidesz őszi budapesti kudarcai miatt a kormányhoz közel álló civil szervezet, a CÖF szóvivője, Lomnici Zoltán vetette fel, hogy Debrecennek kellene lennie a nemzeti ellenállás új fővárosának. Az észak-magyarországi övezet fórumának felállításával a kormánytagok kezdhetnek hozzászokni a gondolathoz, hogy munkájuk nem csak Budapesthez köti őket.

További részletek itt olvashatók.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!