BEZÁR

Közösségi média

20 százalékkal emelkedtek a Hajdú-Bihar megyei albérleti díjak, 18,5 százalékkal kevesebb a hirdetés, mint tavaly ilyenkor

Az ingatlan.com elemzése szerint a korábbi évekhez képest nehezebb helyzetben lesznek az érettségi után albérletet kereső diákok.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjének a Debrecinerhez is eljuttatott legfrissebb elemzésében az ország albérletpiaci helyzetével foglalkozik. Megállapította, hogy országszerte jelentősen drágultak az albérletek, Debrecenben ez 20 százalékos emelkedést jelent. „A drágulásban szerepet játszik, hogy az országos kínálat 49 százalékkal csökkent, emellett a lakáskiadással elérhető hozamok is mérséklődtek” – olvasható az elemzésben.


panel - lakótelep
Lakótelep Debrecenben
NT

Mint Balogh írja, Hajdú-Bihar megyében május közepén 415 kiadó lakás volt, ami éves szinten 18,5 százalékos csökkenésnek felel meg. A bérbeadással elérhető hozam eközben a megyeszékhelyen 4,45 százalékon állt. Ebből 376 albérlet Debrecenben található, ami 20 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. A debreceni átlagos albérleti díj idén májusban 125 ezer forint volt, ez 25 százalékos drágulás 2021-hez képest.


ingatlan

ingatlan.com

Az ingatlan.com szakértője szerint az albérletet keresők, köztük az érettségi után egyetemre készülő, vagy munkát vállaló diákok a korábbi évekhez képest nehezebb helyzetben lesznek. Ennek oka, hogy a legolcsóbb kiadó lakásokat már bérbe adták, a szűkebb választék miatt pedig emelkedtek a meglévők bérleti díjai is.

Országosan feleződött a kiadó albérletek száma

Az elemzésből kiderül, hogy a jelenség nem csak Hajdú-Bihar megyét érinti: Budapesten például május közepén 175 ezer forint volt az átlagos albérleti díj, ami 35 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi szinthez képest. Országosan 18 százalékkal 118 ezer forintra nőtt az átlag. Ennek egyik oka kínálatcsökkenés, egy év alatt ugyanis 20 ezerről 10 ezerre csökkent a Magyarországon hirdetett albérletek száma. Ez a folyamat elsősorban Budapesten és Pest megyében, valamint a megyeszékhelyeken ment végbe. Balogh László úgy látja, júliusban ismét növekedhet a kínálat, ekkor hirdetik ki ugyanis az egyetemi ponthatárokat, a fiatalok pedig ez után „rohanják meg” az ingatlanhirdetési portálokat.

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

Úgy véli, az albérletpiac jövője szempontjából kulcskérdés, hogy a befektetők mennyire látnak fantáziát a lakáskiadásban: ha ez számukra nem nyújt megfelelő hozamot, akkor a megfizethető albérletek kínálata tovább szűkülhet. Márpedig most a lakóingatlanok árának emelkedése miatt a lakáskiadás hozama nem növekszik.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...