Három nap alatt több mint 750 sérült került be a Kenézy ambulanciájára a jég miatt

Extra műtős csapat bevetésére és egy új járóbeteg-szakrendelő nyitására is szükség volt, a bent fekvő betegek miatt pedig akár hetekig is túlterhelt maradhat a traumatológia.


Debrecen - jég - tél

Tóth Tamás

Január 10-én számoltunk be arról, hogy Hajdú-Bihar megye több településén is veszélyessé váltak a járdák és az utak az ónos esők és az azok nyomán kialakult jégpáncélok miatt. A Kenézy Gyula Egyetemi Kórházat és a Klinikai Központot is működtető Debreceni Egyetemnek még akkor elküldtük a kérdéseinket, hogy pontosabban lássuk, mennyire is volt súlyos a helyzet. A ma, január 13-án megkapott válaszokból úgy tűnik, nagyon is az volt.

Kétszer annyi a sérült, mint normális esetben

„A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház traumatológiáján január 9. és 12. között kétszer több sérültet láttak el, mint egy hasonló átlagos időszakban” – kezdődik a Debreceni Egyetem sajtóirodájának válasza, amelyből az is kiderül, hogy a legtöbben a csúszós utakon, járdákon sérültek meg, jellemzően boka- és csuklótörésekkel, zúzódásokkal kerültek be a kórház ambulanciájára.


Kenézy-kórház

Több mint 750 sérült, közel 50 operáció

Konkrét számokat is kaptunk arról, hogy hány új sérültet kezeltek január 9. és 11. között a Kenézyben. Január 9-én 269, 10-én 254, 11-én pedig 233, a három nap alatt tehát összesen 756 sérült került be az intézmény ambulanciájára. Egy új járóbeteg-szakrendelőt is meg kellett nyitnia a kórháznak, ezen kívül egy új műtős csapat bevetésére is szükség volt, január 9. és 12. között ugyanis 48 operációt kellett végrehajtani a sérülések miatt.

Extra terhelés alatt a traumatológia

A kórház traumatológiai osztályára ebben a rövid időszakban 61 beteget vettek fel. „Az ambulancián ellátott betegek között számos olyan sérült van, aki ideiglenes gipszrögzítést kapott a halasztható műtéti ellátás előtt. Ezek a betegek még az elkövetkezendő 1-2 hétben biztosan extra terhelést jelentenek az osztálynak” – tájékoztatta a Debrecinert az egyetemi sajtóiroda.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!