BEZÁR

Közösségi média

Már tavalyi, de még nézhető!

Mi is szeretünk jó és érdekes filmeket nézni, ezért összegyűjtöttünk kilenc filmet és egy minisorozatot, amit ajánlunk minden olvasónknak!

A mi fiaink

amerikai-izraeli minisorozat, 2019


A mi fiaink

A mi fiaink az HBO egyik saját gyártású 10 részes sorozata, ami a zsidó-palesztin ellentétről szól. A sorozat megtörtént cselekményeken alapul. 2014-ben szélsőséges ultraortodox zsidók meggyilkolnak egy palesztin fiatalt, bosszúból három izraeli fiatal elrablásáért és meggyilkolásuk miatt. A sorozatban megismerhetjük a gyilkosság körülményeit, hátterét és a következményeit is. A mi fiaink egyik tanulsága, hogy megmutatja: a gyűlöletbűncselekmények nem légüres térben történnek meg, hanem a rasszizmust elfogadó környezetben.
Aki kíváncsi arra, hogy milyen konfliktusok vannak a két nép között, aki szereti azokat a filmeket, amelyekben nem minden fekete és fehér, azoknak feltétlenül ajánljuk.

Honlap: https://www.hbo.hu/series/a-mi-fiaink-1_-109738

Downton Abbey

angol dráma, 122 perc, 2019


Downton Abbey

2010 és 2015 között vetítették az azonos című sorozatot, és pontosan a csúcson fejezték be, amikor még a nézők akartak volna többet látni a Crawley családból. Egy könnyed, humorral fűszerezett film, mely egy olyan család életéből mutat be részletet, amelynek az a legnagyobb gondja, hogy a királyi család náluk fog megszállni. A filmet bárki megnézheti a sorozat ismerete nélkül is, főleg ha kedveli az angol humort.

Honlap: https://www.focusfeatures.com/downton-abbey

El Camino

amerikai dráma, thriller, 122 perc, 2019


El Camino

A Breaking Bad nem csak az évtized sorozata volt, de ez volt az a mű, ami megmutatta, hogy a tévében is lehet kiemelkedő művészeti teljesítményt látni. Neki köszönhetjük, hogy már egy sorozat is tud annyit mondani az emberről, mint a film és a könyv. Ez a történet kapott lezárást egy egész estés filmben. A mai folytatások és remake-ek korában szinte már az is teljesítménynek számít egy filmtől, ha az ember közben nem azt érzi, csupán azért készült a film, hogy még egy kis pénzt keressenek vele. Az El Camino azonban ennél szerencsére többet ad. Hozza a Breaking Bad színvonalát és hangulatát. Semmi örömteli nincs Jesse Pinkman sorsának alakulásában, mégis jó érzés figyelni a régi ismerőst a régi ismerős minőségben.

Honlap: https://www.elcaminobreakingbadmovie.com/

Elrabolt világ (Captive state)

amerikai thriller, sci-fi, 109 perc, 2019


Elrabolt világ

Nem az év legjobb filmje, de az egyik legérdekesebb John Goodmannel (mindenki szereti a mackós színészt) és a színészvilág egyik legegzotikusabb tekintetű nőjével, Vera Farmigával. A néhol akciójelenetekkel is tarkított, de főként agyalós film végig odafigyelős, nem érdemes közben kimenni a toalettre, csak ha megállítottuk a lejátszót. Egy elrabolt világ a mi világunk, idegenek veszik el tőlünk apránként beolvadva – belénk. Személyünkbe és társadalmunkba. Mindez azonban emberi segítség nélkül nem mehetne végbe, így a végig feszültséggel teli film fenntartja számunkra a döntést, hogy rájöjjünk, ki is a Föld nevű bolygó népességének igazi ellensége. Többször feldolgozott téma, amely egy idillikus állapotokat teremtő, mégis a hibákkal és erényekkel élő emberekre, ránk nézve frusztráló világot mutat be – illetve az ez elleni harcot. A nem megalkuvók csoportja küzd az idegenek elnyomása és a fejüket lehajtó, behódoló emberek ellen. Vajon sikerrel? Napjainkban is aktuális a témafelvetés.

Honlap: https://www.mafab.hu/movies/captive-state-291452.html

Fehér éjszakák

amerikai horror-dráma, misztikus film, 140 perc, 2019


Fehér éjszakák

A film egy kis közösség életét mutatja be, és ez a bensőséges hatás teszi annyira különlegessé, totálisan elidegenít minket önmagától. Talán ezért iszonyodunk tőle annyira, szinte mindent látunk, a cselekmény is kiszámítható, mégis elborzaszt, és kissé megfoghatatlanná válik a mai néző számára. Ez az a horrorfilm, amitől nemcsak a történések miatt félünk, hanem a bemutatás módja miatt. Egyfajta új látásmódot mutatott a horror műfaj rajongóinak, így hiánypótlónak számít, 2019 talán egyik legizgalmasabb, legérdekesebb és legbizarrabb alkotása.

Honlap: https://port.hu/adatlap/film/mozi/feher-ejszakak-midsommar/movie-210668

Házassági történet (Marriage Story)

amerikai vígjáték, dráma, 136 perc, 2019


Házassági történet

Ez az a film, amiben a főszereplők nemcsak száz százalékosan jelen vannak, de valódi érzelmeket mutatnak. Minden igazi: a sírás, az ordibálás, a tehetetlenség, a gyengédség. Nagyon őszinte film arról, mi zajlik két ember között egy válás során. Olyan emberek között, akik még mindig szeretik egymást, de már nem működik a kapcsolatuk. Mint minden szülő, ők is a legjobbat akarják a gyereküknek, akit összezavar szüleinek viaskodása. A filmet nagyon feszült hangulat kíséri végig, bár néha ott pislákol a remény, hogy a papírokat mégse írják alá.

Honlap: https://www.marriagestorymovie.com/home/

Joker

amerikai akció, dráma, 122 perc, 2019


Joker

A Joker egy szokatlan film. Az Egyesült Államokban megosztotta a kritikusokat, ezt mutatja, hogy a Rotten Tomatoes portálon csak 69 százalékon áll a képregény-adaptáció, amely sokban különbözik az elmúlt évek hollywoodi szuperhős-tucatfilmjeitől. A korábban vígjátékokban utazó Todd Phillips nem pusztán egy elme teljes megbomlásának történetét meséli el Batman nemezisének előtörténetén keresztül, hanem kegyetlenül szembesíti a nézőt a fogyasztói társadalom felelősségével, a szolidaritás és a nyugati kapitalizmus kibékíthetetlen ellentétével. Joaquin Phoenix egészen más Joker, mint Heath Ledger volt, de hasonlóan brillírozik a szerepben.

Honlap: http://www.jokermovie.net/

Mi (Us)

amerikai horror, 116 perc, 2019


Mi (Us)

A Mi az eredetileg komikusként ismertté vált forgatókönyvíró-rendező Jordan Peele második filmje. Az előző – a legjobb eredeti forgatókönyvként Oscar-díjig, a legjobb film kategóriában a jelölésig jutó – Tűnj el! című munkájához hasonlóan ez is horror. Nem egyszerű befogadni, aki egy darabolós horrorra számít, az biztosan csalódni fog a filmben. A föld alól előbújó doppelgängerek persze simán belemennek egy kis kaszabolásba, de a Mi az erőszakos jelenetek mellett olyan kérdésekkel is foglalkozik, mint a társadalmi mobilitás, az elithez tartozók és az elnyomottak viszonya, valamint a családnak ebben a viszonyrendszerben elfoglalt helye.

Honlap: https://www.uphe.com/movies/us

Miután (After)

amerikai romantikus dráma, 113 perc, 2019


After

A film romantizálja az erőszakot, legitimálja mások kihasználását, és mégis egy csodaszép egyetemi szerelemként adja el a két főszereplő valójában nagyon toxikus kapcsolatát. Mégis érdemes megnézni, hiszen felismerhetőek benne azok a klasszikus hibák, amelyeket sok lány és nő elkövet élete párválasztásai során. Feltéve, hogy utána biztosan van a néző körül legalább egy olyan személy, akivel át tudja beszélni.

Honlap: https://www.after-themovie.com/home/

https://youtu.be/0rQ8H00m9yI

Shazam!

amerikai akciófilm, fantasy, sci-fi, 132 perc, 2019


Shazam!

A Shazam 2019 egyik rendkívül kellemes meglepetése volt. A DC-filmek azon sorát gyarapítja, amelyek elsősorban önálló filmként akarnak jól működni, nem pedig egy univerzum részeként. Billy Batson története rendkívül játékos, humoros sztori lett. Gondoljunk csak bele, mi mit tettünk volna, ha 14 évesen szuperhőssé avanzsálhatunk… Leginkább ezt a humorfaktort igyekszik kiaknázni a film, és nagyon jó eszközökkel teszi. Mindemellett pedig szépen parodizálja a már szuperhősös filmektől megszokott kötelező jeleneteket, amelyeket már tényleg mindenki unásig ismer. Shazam karakterét elővenni, tehát nagyon jó döntés volt a DC részéről, akár vele együtt talán a későbbiekben nemcsak utoléri a Marvel-filmek sikereit, hanem meg is előzi azokat.

Honlap: https://port.hu/adatlap/film/mozi/shazam–shazam/movie-204559

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...