BEZÁR

Közösségi média

OTTHONVÁGY

A szeretet ünnepe

Nem választott jókat és rosszakat. Nem gondolta, hogy aki bűnös, az kevesebbet érdemel.


otthonvágy

Berán Dániel

Halkan szállt alá az égből, nem látta és nem hallotta senki. Puhán lépdelt, miután beszökött a küszöbök alatt, még a szobanövények apró leveleit sem libbentette meg. Talán csak a kiscicák vették észre, ahogy megpendítette bajuszukat: felkapták fejüket, de nem csaptak lármát, néhány másodperc után már újra összegömbölyödve feküdtek, és édeset álmodtak.

Aprócska csoda volt, s alakját minden házban olyanra változtatta, amivel libabőrössé tudta tenni lakóit: a legkisebbet és a legöregebbet éppen ugyanannyira. Sokak szemében vált sós ízű könnycseppé, majd gördült le, mint fényes üveggolyó, s sokak szívét dobogtatta meg újra a rég elfeledett gyermeki izgalommal. Hangos kacajként tört elő a fáradt lelkekből, erős volt és legyőzhetetlen. Eljutott mindenhová: oda is, ahol már végképp nem remélték, s az emlékekből faragott könnyű mosolyt annak arcára is, aki már azt hitte, nincsen nála magányosabb ember a földön. Tőle vált otthonná minden ház, ahol emberek éltek.

Fahéjas és fenyő illata volt, vagy épp a frissen sült kalácsé, meleg volt és ízletes, sosem volt még annyira finom, mint akkor, abban a pillanatban. Felgyulladt, majd csöndesen, egy szempillantás alatt kialudt a csillagszóró minden fénycsóvájában. Elbújt a dallamok között, csak néha csilingelt az angyaloknak, hogy jöjjenek le, mert nagyon várják őket is.

Áthatolt hegyeken s a völgyek tejködén, nem tudta útját állni még az idő sem. Pedig mennyien kergették őt azzal a bolond hittel, hogy pénzzel megváltható, de ő nem adta magát oda semennyiért, senkinek. Oly sokat látott, s olyan sokszor győzött már az emberi hitványság felett, hogy megállíthatatlanná vált. És tudta, tudta bizony, hogy minél többekhez jut el, annál szebb, annál erősebb és fényesebb lesz a földi lét.

Nem választott jókat és rosszakat. Nem gondolta, hogy aki bűnös, az kevesebbet érdemel. Sosem büntetett, csak az utakat kereste, s ha elzárt területhez érkezett, hát megkereste a kulcsot a továbbjutáshoz. Hisz látta ő: mennyien rejtőznek el, félnek tőle, mert azt gondolják, nekik nem jár, nekik nem lehet. Látta, hogy mennyien fáradtak bele, hogy csak adnak, de vissza nem kaptak soha, semmit. Ő mégis ott maradt, lepihent a szív fölött, és várakozott.

Az év mágikus napjain az angyalok is vele együtt szálltak láthatatlanul, és segítették útján. Ilyenkor, az ő segítségükkel könnyebben jutott el a nehezen megközelíthető, tőle a hétköznapokban gondosan elzárt helyekre is. És olyan szép volt, amikor megcsillant a szemekben, bebújt két ember ölelésébe és csókjába, az édesanya ölébe. S akkor bizony, abban a szent pillanatban a földi emberek számára is megszűnt létezni az idő, és nem volt más, csak ők és a szeretet.

(folytatása következik)

Juhász Henrietta tárcasorozata, az OTTHONVÁGY itt olvasható.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...