BEZÁR

Közösségi média

800

Minden embernek járnának… – Az emberi jogokról kicsit másképp! (Első rész)

Ha helyben, egymás között, összezárt közösségekben nem működik az emberi jogok betartása, akkor bizony nem nagyon érdekel senkit, hogy Sanghajban miként állnak hozzá a problémához.

Mottó: „Ha az ember elsőül önmagát tanulmányozná, rájönne, mennyire képtelen önmagán túljutni.” (Blaise Pascal)


Horváth Ferenc

Túl vagyunk a bevezetésen. Nagyjából tudjuk, hogy mik is azok az emberi jogok. Vagy ha nem, már meg tudjuk nézni. Persze azt is tudjuk, hogy maga az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata nem bír törvényi erővel, és erről bizony nem az ENSZ tehet, hanem az emberek. Például azok, akik ott ülnek Brüsszelben és azon kínlódnak, hogy ki és milyen pártnak a kije legyen.

Megjegyzés: még azok az államok sem tartják be törvényi erővel, amelyek megszavazták és aláírták a nyilatkozatot. Nem őrület? Egy kicsit nincs háború Európában, és már elfeledik, hogy milyen volt bestia módjára irtani a másikat! Európában mindig jön az európai erőszakos fehér férfi és a szintén erőszakos szolgahada, és a „jólét mindenki és mindenek felett” elve, és már sárba is tapossák, ami mellett hitet tettek.

Silány anyag az ember, akiről ugye azt mondjuk, hogy alapvetően jó. …és ha tudnánk, hogy hány okmányban visszhangzik az ember joga, mi az a nemzetközi közjog, és milyen elánnal töltögették bele a magyar jogrendbe a sok „okosságot”, amiket képesek a drága képviselőink a hatalom és az uralom fenntartása végett egy-egy tollvonással tönkretenni.

Az is tudatosult, hogy nem egyik napról a másikra találták ki ezt a 30 alapvető jogot, hanem a történelem érlelte ki sok vér és veríték árán, és bizony a ma napig is inunk szakadtával kell küzdenünk azért, hogy az erősek és a hatalmasok, az olyanok, akiknek mások felett uralma van, emberszámba vegyenek minket. Azt is tudjuk, hogy nem kell globál-gondolkozni a témában, mert ha helyben, egymás között, összezárt közösségekben nem működik az emberi jogok betartása, akkor bizony nem nagyon érdekel senkit, hogy Sanghajban miként állnak hozzá a problémához. Pedig ezek az elidegeníthetetlen, alapvető és szabadságjogok minden embernek járnának, egyszerűen csak azért, mert emberek vagyunk.

Ha ennyi mindent tudunk már, neki kéne dúrálnom magam, és egy kicsit elemezgetni néhány alapvető emberi jogunkat.. Nem lesz sok, ígérem!

1.) „Minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek, ésszel és lelkiismerettel bírván, egymással szemben testvéri szellemben kell hogy viseltessenek.”

2.) „Mindenki, bármely megkülönböztetésre, nevezetesen fajra, színre, nemre, nyelvre, vallásra, politikai vagy bármely más véleményre, nemzeti vagy társadalmi eredetre, vagyonra, születésre, vagy bármely más körülményre való tekintet nélkül hivatkozhat a jelen Nyilatkozatban kinyilvánított összes jogokra és szabadságokra. Ezenfelül nem lehet semmiféle megkülönböztetést tenni annak az országnak vagy területnek politikai, jogi vagy nemzetközi helyzete alapján sem, amelynek a személy állampolgára, aszerint, hogy az illető ország vagy terület független, gyámság alatt áll, nem autonóm vagy szuverenitása bármely vonatkozásban korlátozott.”

3.) „Minden személynek joga van az élethez, a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz.”

4.) „Senkit sem lehet rabszolgaságban vagy szolgaságban tartani, a rabszolgaság és a rabszolgakereskedés minden alakja tilos.”

5.) „Senkit sem lehet kínvallatásnak, avagy kegyetlen, embertelen vagy lealacsonyító büntetésnek vagy bánásmódnak alávetni.”

6.) „Mindenkinek joga van ahhoz, hogy jogalanyiságát bárhol elismerjék.”


Horváth Ferenc

Én azt gondolom, hogy ez a hat alapvető emberi jog egy csokorba tartozik a harmincon belül is. A lényege, hogy az ember jogképes, és az ő személyi-fizikai integritását senki nem tekinthetné levegőnek! A jogképességet pedig értsük úgy, hogy a személyi (emberi mivoltából adódó) állapota sérthetetlen, még szabad akaratából sem mondhat le róla! Senki nem bánhat egy emberrel például állatként, senki nem tarthatna rabszolgát.

Ehhez képest, hogy mi van, mik az én szubjektív érzéseim a fenti hat emberi jog tárgyában, azokat következő jegyzetemben kivesézem. Leszűkítem Magyarországra és a jelen korra!

Legyen szép a napjuk!

Horváth Ferenc írásai itt olvashatók: 800.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...