Hová fordulhatunk, ha kifüstöl minket a szomszéd?

Két pontban szedtük össze, hogy mit érdemes tenni az egészségünk megőrzése érdekében.

A huzamosabb ideig a szabad levegőn tartózkodók, vagy csak szellőztetni vágyók életét a hideg hónapokban képesek megkeseríteni azok az ismerősök vagy ismeretlenek, akik nem tudnak mit kezdeni a felhalmozott zöldhulladékukkal (másképpen zöldjavak), amelyet ezért a kertjük végében égetnek el, vagy a kazánjukat tömik tele mindenféle nem odavaló anyagokkal.

Egy korábbi cikkünkben Gyulai Iván ökológus segítségével már írtunk arról, hogy miképpen lehet ember- és környezetkímélő módon felhasználni a zöldjavakat, valamint arról, hogy melyek a legkímélőbb – egyben leggazdaságosabb – fűtési metódusok.


füst

Pixabay/Bruno Glätsch

A kormányhivatalnál jelenthetjük be a légszennyezőt

Egy debreceni olvasónk a napokban a szomszédja feketén füstölgő kéményével kapcsolatban keresett meg bennünket. Mivel bizonyára sokan vannak még olvasóink között, akik hiába próbálnának egészségesen élni, gyakran kerülnek a környékükről származó káros anyagok a tüdejükbe, ezért most két pontban összefoglaljuk, hogy mit lehet tenni ezekben az esetekben:

1. A korábbi cikkünkben írt jótanácsokkal érdemes először megkeresni a szomszédot személyesen, hátha a lelkére tudunk beszélni, elvégre a saját egészségét is károsítja a helytelen tüzeléssel.

2. Ha nem használ a szép szó, akkor panaszunkkal a kormányhivatalhoz tudunk fordulni, a levegő szennyezése ugyanis tilos, a kérdést a 306/2010. (XII. 23.) kormányrendelet szabályozza. Hajdú-Bihar megyében élőknek a Debreceni Járási Hivatal Természetvédelmi Osztályát kell keresniük a bejelentésükkel. Mielőtt valaki személyesen látogatná meg a Hatvan utcai hivatalt, érdemes először telefonon felvenni velük a kapcsolatot, a 06 52 511-000-as vezetékes számon.

Fotó: Bruno Glätsch képe a Pixabay-en

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!