Mobiltantermet telepítenek a bocskaikerti általános iskolában a beköltöző családok miatt

Az állapot ideiglenes lesz, ugyanis a tankerület pályázott tényleges férőhelybővítésre. 2020 óta közel 15 százalékkal nőtt a Debrecenhez közeli község népessége.
Bocskaikerti Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
Facebook

A kormány egy május 14-ei kormányhatározatban döntött arról, hogy számos tankerületet támogatásban részesít férőhelybővítés céljából. A forrásokat mobiltantermek telepítésére, felújításokra és konténeriskolák telepítésére ítélték meg. A kedvezményezettek között volt a Hajdúböszörményi Tankerületi Központ is, amely számára 66,2 millió forint támogatást ítéltek meg mobiltanterem telepítésére.

Az üggyel kapcsolatban másnap kerestük a tankerületet. Arra voltunk kíváncsiak, melyik intézménynél, miért, mikortól és meddig van szükség mobiltanteremre, valamint hány férőhelyes létesítményt telepítenek.

Május 22-én a tankerülettől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az elnyert forrásból ideiglenes férőhelybővítés céljából egy mobiltantermet létesítenek a Bocskaikerti Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. „Az utóbbi időben megnövekedett a Debrecenből Bocskaikertbe kiköltöző családok száma, emiatt volt szükség a fejlesztésre; az állapot ideiglenes, mivel a tankerület pályázatot adott be az intézmény tényleges bővítésére” – közölték. Arra, hogy a mobiltanterem hány férőhelyes lesz, nem tértek ki a válaszukban.

Elköltöznek a debreceniek

A KSH adatai szerint a Debrecen agglomerációjában található Bocskaikertnek 2020. január 1. és 2024. január 1. között 539 lakossal, tehát 14,6 százalékkal nőtt a népessége. Az év eleji adatok szerint 4232-en lakják a községet.

Debrecen lakossága ugyanebben az időszakban a hivatalos statisztikák szerint 7102 lakossal, tehát 3,53 százalékkal csökkent. A megyeszékhelyet január elsején közel 194 ezren lakták. A csökkenés oka részben az, hogy Debrecenből sokan a környező településekre költöznek, mint amilyen Bocskaikert is.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.