BEZÁR

Közösségi média

A négyes ikrek egyből médiasztárok lettek

Hazaengedték őket a klinikáról.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy miként zajlik a Debrecenben született négyes ikrek hazaengedése a klinikáról. S ahogy vártuk, a felhajtás nem maradt el. Mint a filmekben! Féltucat tévéstáb, országos és helyi sajtóorgánumok képviselői, orvosok, ápolók körében történő programfelvezetés, szakmai információk elhangzása, aztán az attrakció: jönnek a babák! A kamerákat, mikrofonokat, fényképezőket nagy buzgalommal állítgatták a bőséggel érkezett szakemberek. Később pedig szinte mindenkinek volt kérdése a szülőkhöz, orvosokhoz, és lehetőség volt a kicsik fotózására, filmezésére is – reméljük nem sínylették meg a nagy érdeklődést!


Hazaengedték a négyes ikreket
Galéria: Hazaengedték a négyes ikreket (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Koppányi Szabolcs

A sajtót gyakorlatilag teljes mértékben kiszolgálta mind az egészségügyi intézmény, mind a két szülő, hiszen a tájékoztatás részletes volt, a babákat megmutatták többféle módon, a szülők mellett a dolgozók is karba vették, dédelgették őket. Aztán, ha olyan kérés érkezett, akkor a szülők párosával is felkapták a piciket. Szóval a média mindenek előtt – mondhatjuk.

S ne feledkezzünk el gyerekekről sem, hiszen mégis csak ők a főszereplők. S bár ők nem dönthettek ebben, kívánnak-e szerepelni, de ösztönösen megtették, amit a média elvár: aranyosan aludtak, mosolyogva álmukban, egymást átölelve feküdtek az ágyukban. Egyszer csak felsírt az egyik kislány, így ezt is megörökíthették a kamerák, s úgy egészében véve remekül festettek az elkészült képeken, mozgókép felvételeken. (Mindeközben az is elhangzott, hogy az apának még voltak gondjai olykor az ikrek megkülönböztetésével, ám az anya egyértelműen jelezte, neki teljesen egyértelmű melyik melyik.)

30 és 3 éve volt utoljára négyes!

A négyes ikrek születése igazi kuriózum, tudtuk meg Krasznai Zoárd Tibortól, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettesétől, aki a 2019. november 29-én válaszolt a sajtó képviselőinek, amikor is hazaengedték a klinikáról az egy hónappal ezelőtt született 4 kisbabát: Anitát, Annát, Pannát és Ricsit. Ketten szüleik, Nagyné Kozák Anita és Nagy Richárd után kapták nevüket.


Hazaengedték a négyes ikreket

Koppányi Szabolcs

Mint kiderült, ma már a sima ikerszülés, sőt, a hármas ikrek világrahozatala sem olyan ritka, mint gondolnánk. A határt a négyes szám jelenti – tájékoztatott Krasznai doktor. „Mivel egyre több az asszisztált reprodukciós technikával születő gyerek, viszonylag gyakori az ikerszülés, de általában kettes és hármas ikrek jönnek világra.” Kettes ikreket jelenleg is 20 kismama vár a klinikán – folytatta a szakember -, és hármas ikrek is nagyjából évente születnek itt, ám négy kisbaba egyszerre legutóbb 3, illetve még régebb időre visszatekintve 30 éve született Debrecenben. A teljes osztály ott bábáskodott a kicsik és anyukájuk körül az elmúlt hetekben, apuka pedig ingázott az otthon, a munkahely és a klinika között.


Hazaengedték a négyes ikreket

Koppányi Szabolcs

Rózsa Tímea, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának csecsemő és gyermekgyógyász szakorvosa volt még az, aki konkrétan velük foglalkozott. Elmondta, hogy bár minden rendben zajlott a szülés kapcsán, a 32. héten születendő gyerekeknél mindenképpen légzéskönnyítő beavatkozásra van szükség átmenetileg. A gyerekek azonban egészségesek – különben haza sem engedhetnék őket. Ugyanakkor a klinika és a család kapcsolata ezzel nem ér véget, a továbbiakban is szoros kontroll alatt foglalkoznak majd velük, közölte a doktornő.

Mivel az anyát egy ilyen szülés megvisel, megtudtuk, hogy nem csak a szülész-nőgyógyász szakemberek, de társszakmák képviselői is segítették a szülés előtti időszakban és utána is az egész folyamatot. A babák testtömege rendben alakult, akárcsak a fejlődésük is. Mostanra, vagyis nagyjából 30 nap alatt elérték azt a 2400-2800 grammos tömeget, ami egy egyedül születő gyereknél gyakorlatilag átlagos vagy ahhoz közelít a világra jötte pillanatában.


Hazaengedték a négyes ikreket

Koppányi Szabolcs

A békési család, azt mondták, felkészült a 4 babára, az apa a munka mellett amit tudott, előkészített otthon, illetve a nagyszülők is sokat tettek azért, hogy rendezett, megfelelő körülmények közé kerüljenek a gyerekek.

Jó egészséget kívánunk a családnak!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...