Akkumulátorkutató intézetet állít fel a Debreceni Egyetem

A rektor elmondta, megállapodást kötöttek a városba érkező akkumulátorgyártó cégekkel. Csak azt nem mondta meg, melyekkel.

Március 7-én, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség roadshow-jának debreceni állomása keretében jelentette be Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, hogy a városba érkező akkumulátorgyártó cégekkel megállapodtak egy egyetemi akkumulátorkutató intézet felállításáról – számolt be az intézmény sajtóközpontja. A rektor elmondása szerint ez segít észlelni, ha a gyár területén kívül „valami nem megfelelően történik”, valamint a technológia átalakításával közösen biztonságosabbá és hatékonyabbá tudják tenni a termelést. Szilvássy közölte, kulturális, egészségügyi és oktatási téren is együttműködnek. Megjegyezte, a Debreceni Egyetemen jelenleg is folynak kutatások a cink-levegő akkumulátorokkal kapcsolatban.

HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség – roadshow – Debrecen, 2024. március 7.
SM

Szilvássy Zoltán az egyetemi sajtóközpontnak arról is beszélt, az önkormányzat és az egyetem által közösen létrehozandó környezeti monitoring-rendszer garanciát jelent arra, hogy a nagy iparfejlesztés nem jár olyan következményekkel, mint néhány évvel ezelőtt más országokban. „A klasszikus, árutermelést fokozó ipari tevékenység a környezetre nem volt mindig jó hatással” – fogalmazott.

A rektor szemléltette az ipari szereplőkkel folytatott közös munka jellegét is. „Itt nem arról van szó, hogy most mi ablaküveget fogunk gyártani a BMW-nek, hanem a társadalmi és a geográfiai közegben a működése a végtelenségig optimalizálható, ehhez meg együttműködés kell” – magyarázta, valamint hozzátette, az együttműködésekkel könnyebbé válnak a döntések az egyetemen, a gyárban és a regionális kormányzatban is.

HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség – roadshow – Debrecen, 2024. március 7.
SM

Pontosan kikkel is állapodtak meg?

Az egyetemi beszámolóban, az MTI tudósításában és az önkormányzati média anyagában sem szerepel, hogy a rektor említette volna, pontosan mely cégekkel kötöttek megállapodásokat. Ahogy a Debreciner arról korábban többször is beszámolt, Debrecenben eddig összesen hét akkumulátoripari cég érkezéséről lehet tudni, amelyek közül kettő, a CATL és az EVE Power számít teljes értékű akkumulátorgyárnak, tehát ahol a gyártás teljes folyamata zajlik.

Az üggyel kapcsolatban levélben kerestük a Debreceni Egyetemet. Amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

A rektor jelentette be a szopogatós vírusgyilkost is négy évvel ezelőtt – azóta is rektor

2020 tavaszán azzal a bejelentéssel vonta magára a média figyelmét Szilvássy Zoltán rektor, hogy a Debreceni Egyetem saját fejlesztése egy lágypasztilla, amiben a furmint szőlő héjában talált flavonoidokat alkalmazzák, azok ugyanis néhány perc alatt elpusztítják a koronavírust.

Szilvássy Zoltán
unideb.hu

Később is igyekeztünk utánajárni a Debreceni Egyetem világszenzációnak számító fejlesztésének, utóéletének, nemzetközi gyógyászati sikereinek, szabadalmaztatásának, honi gyártásának, de semmire nem bukkantunk, amit Szilvássy Zoltán rektor korábban meglebegtetett.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.