BEZÁR

Közösségi média

800

Üss vagy fuss! – A szegregátumokban élő emberek viselkedésmintáiról (hetedik rész)

Mindenki tisztában van vele, hogy az áramlopásokat kívánják felderíteni, de ők minden mást elismernek, akár azt is, hogy a szkarabeusz bogarat keresik a cigánytelepen – csak azt nem, hogy bűnfelderítő célzattal, konkrét céllal járőröznek egy bizonyos területen, ami, mit tesz Isten, szinte minden esetben a romák által lakott rész.

Mottó: Nem vagyunk egyformák, az élethelyzetünk azonban lehet!

Előszó

Valószínűleg sokan nem hallottak még az úgynevezett „Érpataki modellről”. A Magyar Nemzetben 2016. szeptember 7-én a Mérlegen az érpataki modell című újságcikkében Orosz Mihály Zoltán, Érpatak volt (akkor még regnáló) polgármestere, a „modell” kitalálója fogalmazott így: „Az együttélés szabályait be kell tartani. Nulla tolerancia van. Ha valaki nem érti meg, akkor annak a fejébe kell verni.” A rendteremtés egyfelől a bűnözés látványos visszaszorítását eredményezte, amelynek köszönhetően Oroszt azóta többször újraválasztották. Másfelől jogvédők hevesen tiltakoznak módszerei ellen, mondván, azok megfélemlítésen alapulnak.

A polgármester modellje három pilléren nyugszik: rend, együttműködés és a „rombolók” elleni harc. „Ha valaki rendszeresen zavarja a szomszédokat, akkor reggel héttől berendeljük közmunkára. Ha cirkuszol, akkor rendkívüli felmondással elbocsátjuk. Ezzel három évre kimarad a szociális ellátórendszerből, elveszíti a segélyét” – nyilatkozta erről egy korábbi interjúban.

Szóval a lényeg az, hogy vannak építők és rombolók. Aki épít, azt segítjük, aki rombol, az vagy megváltozik, vagy ellehetetlenítjük. DE ki mondja ezt meg, hogy ki az építő és ki a romboló? Mitől vindikálja magának a jogot bárki is, hogy kvázi szimpátia alapján, mintegy második közigazgatásként, sokszor jogszabályi felhatalmazás nélkül beavatkozzon mások ügyeibe?


Horváth Ferenc
Horváth Ferenc

Hogy még jobban megértsük! Az államszervezet működése jogszabályi alapokon nyugszik. Olyan amilyen, most a témától nem térünk el, nem minősítünk. Azonban amikor egy civil csoport – még akkor is, ha választott települési képviselő a tagja – nem a jogszabályoknak megfelelően jár el, vagy annak mezsgyéjén másokat zaklat, elfogadható viselkedésminta-e a többi ember számára? Megválaszolom: szerintem, NEM!

Mint ahogy arra is NEM a válaszom, hogy civilként folyamatosan értéktelen, a humánumra semmit nem adó feljelentésekkel zaklassuk a közigazgatás szerveit, ezzel befolyásolva a működésüket. Ebben az országban egy Orosz Mihály akár holnaptól is elkezdhet ezen a szűk mezsgyén mozogni, és sokszor a jog hallgat, eltűr, miközben konkrét szabályok mentén azonnal el kellene vele szemben járni. Azt gondolom, hogy ez a berögzült előítéletek miatt van így. Felülírják a jogot. Ez a dokumentum például, mi? Egy polgármester írta alá, tett rá pecsétet. A szakma válaszát is csatolom, oké?


Horváth Ferenc


Horváth Ferenc
Ez itt vicc vagy mi?


Horváth Ferenc
Micsoda válasz!

Jöhet a konkrét ügy

Időpont: 2016. május 5. környéke. Helyszín: Tiszavasvári bűdi városrésze. Orosz Mihály Zoltán és a Becsület Légiója – kiegészülve újságírókkal, tévés stábbal – sertepertél az utcákon éjjel. Mindenki tisztában van vele, hogy az áramlopásokat kívánják felderíteni, de ők minden mást elismernek, akár azt is, hogy a szkarabeusz bogarat keresik a cigánytelepen – csak azt nem, hogy bűnfelderítő célzattal, konkrét céllal járőröznek egy bizonyos területen, ami, mit tesz Isten, szinte minden esetben a romák által lakott rész.

A szegregátumban élő romák nem veszik jó néven ezt a zaklatást, és egyikük, aki valószínűleg kicsinység spicces, kijön a házából és keresetlen szavakkal („véletlenül kirepül a csákány”, „menjetek az anyátokba”) az őt provokálókat elküldi melegebb éghajlatra. Azokat a zaklatókat, akik ezt felveszik és kényük-kedvük szerint a felvételt megvágják – valószínűleg azzal a szándékkal, hogy képsorok láttán dühöt ébresszenek az emberekben és kialakuljon az a képzet bennük, hogy minden cigány ilyen, minden cigány bűnöző. A szomorú az, hogy ez könnyedén sikerült nekik. …és ehhez Tiszavasvári, akkori polgármestere (aki időközben az átalakult Jobbikot elhagyva független országgyűlési képviselőként „mihazánkos” lett a parlamentben), önkormányzati szinten segítséget nyújtott.

Ha gondolják nézzék végig a vitámat Fülöp Erik volt polgármesterrel a tiszavasvári érpataki modell témaköréből. Könnyen megvilágosodhatunk, hogy a civil miért maradjon meg civilnek és miért tartózkodjon attól, hogy a hatósági eljárás hamis látszatát kelti az érintettekben.

https://youtu.be/XKapYmvErh8

A fentiekből kiviláglik, hogy akkoriban az önkormányzati támogatással működő Becsület Légiója súlyosan sértette a hatályos jogszabályokat, amik nem védték meg a zaklatástól a cigányokat. Mondjuk ki ezt ilyen sarkosan! Civilekből 2011-től pont elég a polgárőrség a közbiztonsági tevékenység végzésére. Oké, ez szubjektív, de elvileg törvény van rá, ki teheti meg és ki nem. A Becsület Légiójának soha nem volt e témában együttműködési megállapodása a rendőrséggel. Ha valamelyik egyesület ezt a fajta tevékenységet kívánja végezni, bizony el kell battyogni a helyi rendőrkapitányhoz, és rábeszélni írásban egy együttműködési megállapodásra. Aztán szabnak egy csomó feltételt, képzéseket tartanak, és már lehet is az utcára menni, védeni a közrendet, közbiztonságot. Addig, nem.

Ha pedig be akar szállni a közbiztonsági tevékenység végzésébe az önkormányzat, meg kell keresnie a megyei rendőrfőkapitányt egyeztetés céljából.

Megint sarkítok egyet

Lehet védeni az érpataki modellezők járőrtevékenységét azzal, hogy a szándékos bűncselekmény tetten ért elkövetőjét bárki elfoghatja és a rendőrség vagy az ügyészség kiérkezéséig vissza is tarthatja a helyszínen, DE gondolom, azt mindenki megérti, hogy ez az elgondolás egy spontán észlelés hatására indít el cselekvési sort, míg amit a bűdi városrészben műveltek az egy célzatos cselekmény volt, ami a közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése szabálysértés törvényi tényállását meríti ki.

Persze abban igaza volt Fülöp Erkinek, hogy kiragadtam egy részt az egészből. De mivel jobb az, hogy civilek „beleszólnak” a gyámhatóságok munkájába vagy családvédelmi jelzőrendszer működésébe úgy, hogy annak nem tagjai? Magyarul: a törvényeket betű szerint véve ezernyi bejelentéssel bombázzák az államigazgatás különböző szerveit, ezzel ügyeket generálnak és végül, a sok bejelentés hatására az államigazgatási szerv ügyintézője – féltve az íróasztalát, tartva attól, hogy a sok jogos elutasítás miatt több panasz érkezik rá – végül beadja a derekát, és a törvény szellemére, az eset összes körülményeire fittyet hányva megtörik, és az egyébként előítéletes világban, a sokszor nyomorban élő embereken példákat statuál.

Nem sikerült eljutni a konkrét ügyig, belátom. Nézzék még meg ezt a videót, és felvértezve a szerzett tudással, tudósabban értve a témához, a jövő héten „beszéljük ki” (cigányul „avri pen”), mi is történik egy külsőleg provokált helyzetben a szegregátumban élők között, hogyan alakulnak ki azok a bizonyos elítélendő viselkedésminták!

Horváth Ferenc írásai itt olvashatók: 800.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...