BEZÁR

Közösségi média

AZ OLVASÓ ÍRJA

Volt egyszer egy Víg mozi…

Tulajdonosa van, de gazdája nincs.

Víg mozi

Lia

Velem együtt sok-sok egykori debreceni fiatalnak volt meghatározó élmény, szórakozás, időtöltés vagy éppen randi helyszíne a legendás mozi a Bika mögött. Azért írhatom nyugodtan, hogy egykori fiataloknak, mert aki az elmúlt, több mint két évtizedben volt fiatal, annak ez az élmény, sajnos már nem adatott meg.

Szerintem ez volt az ország legszebb mozija. Az elegáns karzat, a gyönyörű stukkódíszek és metszett üvegburájú lámpák mind hozzájárultak ahhoz a kellemes érzéshez, amit ez a mozi jelentett, szinte függetlenül attól, hogy éppen milyen filmet vetítettek.

Mivel fiatal évtizedeimet a Bajcsy- Zsilinszky utcán éltem, mintegy 150 méterre onnan, heti rendszerességgel mentünk a Vígbe, mindig a nyolcas oldalpáholyba. Még emlékszem arra az időre is, amikor az eredeti thonet székek voltak benne. Az Apollóba talán évente, a Meteorba soha. Belvárosi gyerek odáig nem ment el.

Aztán egyszer megtörtént az elképzelhetetlen, és a mozi bezárt. Hihetetlen volt. Később a Csokonai Színház játszóhelye lett, kényszerű megoldásként, szörnyen lepusztulva. A minimálisan szükséges színpadtechnika és világítás kialakítása csak tovább rontott a helyzeten. Készült ugyan terv a felújításra, de akkor már derengett a láthatáron egy új színház lehetősége, és ez már nem igazán érdekelte a döntéshozókat. Most meg már nincs ott semmi.

Illetve az épület még ott van! A tulajdonos Debrecen önkormányzata, tehát a „város”, ahogy mondani szoktuk. Azaz mi debreceniek.

Örömmel látom, olvasom, hogy menteni a még menthetőt, néhány még megmaradt belvárosi cívisházat megőrzendő értékként jelenítenek meg. Ahol a múlt épített örökségét ilyen szinten tüntették el, mint nálunk, már ez is eredmény.

De a Víg moziról nem hallani semmit. Ahogyan az ikertestvéréről, a Bartók Teremről sem.

Debrecenben szinte a két kezünkön meg lehet számolni a máshonnan ide érkezők számára is érdekes, különleges épületeket. Valamikor ide tartozott az Aranybika is és a mögötte lévő, előbb emlegetett két termet magában foglaló épület. Sok évtizedig élet volt bennük, a város kulturális életének jelentős helyszínei voltak.

Jelenleg kihasználatlanul, életveszélyesen leromlott állapotban várják, hogy az idő megtegye, amit tennie kell.

Tulajdonosa van, de gazdája nincs. Tulajdonos Debrecen önkormányzata. Vagy lehet, hogy már nem is?

Most is naponta eljárok előtte a Bajcsyn, és mindig szomorúság tölt el a látványtól. A VÍG MOZI felirat most ott van az egykori bejárat felett. Vajon milyen sorsot szánnak neki jó gazdái, közös tulajdonunk sáfárai?
Mert volt egyszer egy Víg mozi.

Nyulasi András

Köszönjük olvasónk levelét! Másokat is biztatunk, ha van a köz érdeklődésére számot tartó javaslatuk, képük, videójuk, észrevételük, akkor osszák meg velünk, küldjék el ide: [email=”[email protected]”>[email protected][/email]! A beküldők inkognitóját kérésükre tiszteletben tartjuk.

AZ OLVASÓ ÍRJA rovatunk további publikációi itt találhatók.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...