Aki élő halat vásárolna Debrecenben piacról, legolcsóbban a kárászhoz vagy éppen az amurhoz juthat hozzá 1500 forintért, kilónként. Az élő ponty alulról súrolja a 2 ezret, a folyami harcsa meg a 4 ezret. A feldolgozott halfélék ára felszökik a magasba, a harcsa filézve például elérheti a 9 ezret is. Ugyanakkor az afrikai már jóval olcsóbb, mint a folyami.
Halpiaci körkép Debrecenből december közepén
Négy piaci halárust lestünk meg december közepén, hogy milyen árakat tapasztalunk náluk akár az élő, akár a feldolgozott halak terén. A belvárosi Nagypiac földszinti részén egész évben egymás mellett találjuk a Hajdúszoboszlóról szállító, s mint megtudtuk, csak saját halakkal dolgozó Bocskai Halászati Kft., valamint a Tiszafüredről való halakat áruló Veres Halboltot. Utóbbinál a pult mögött állók az afrikai harcsát és a pontyot említették, mint az ünnepek közeledtével leginkább kelendő fajtát.

Koppányi Szabolcs
A filézett szürke folyami harcsát viszont úgy emlegették már, mint „luxustermék”, hiszen (a feldolgozott, filézett halak között) jóval drágább (7900-8900 forint) a kilója, mint a régen kuriózumnak számító afrikai harcsának, aminek egész törzsét 3900-ért, filézett változatát 4900-ért tehetjük a kosarunkba. Igaz, ők igen büszkén mutogatták kínálatukat, mondván „ugye, hogy milyen szép az árunk?” A szoboszlói halak valamivel olcsóbbak, az említett afrikai harcsa törzse 3 ezer, a filéje 4450 forintot kóstál. Persze mindkét árusnál kaphatók egyéb halak is, illetve kiegészítők például halászlé főzéséhez.

Koppányi Szabolcs
A Malomparki Kispiacon is jártunk szerdán (december 13.). S itt is van egész évben áruló halbolt, amely a Hortobágyi Halgazdaságból szállít. Nem sokkal mellette élő halat is kaphatunk szintén a hortobágyi tenyésztésből, ám ez a placc csak ilyenkor, decemberben üzemel, egészen pontosan 23-ig lesz nyitva.
Az élőket áruló pultnál a szürkeharcsa szálkanélküliségét emelte ki az eladó, ami miatt azok, akik jobban a zsebükbe nyúlnak, kitartanak eme fajta mellett. „Ám a kárászt is szeretik, leginkább apróhalból készült alaplének a levesbe” – tette hozzá a halas hölgy, valamint azt is, hogy úgy látja, a közép és az idősebb korosztály az, amelyik ünnepekkor ragaszkodik az élő halhoz, és valahogy csak megveszi azt.

Koppányi Szabolcs
A feldolgozott halak standjánál voltak a legközlékenyebbek. Ők úgy tapasztalják, hogy „december két hetében mintegy 4-5 korábbi hónap mennyiségét tudjuk eladni”. Itt az afrikai harcsafilét most épp akciózták, ami 4 ezer forintos kilónkénti árat jelent. Ám a legkelendőbb a hagyományos ponty, szeletekben vagy irdalva, bőrösen, illetve az alaplének valóan.